DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

3d yazıcılarla toprak kullanılarak bina üretildi

3d yazıcılarla toprak kullanılarak bina üretildi

İnşaat sektöründe yeni bir devrin başlangıcı başladı. İlk defa 3d yazıcılarla toprak kullanılarak bina üretildi. İnşaat teknolojileri giderek gelişirken, çevre dostu yapılar yapılabilecek mi? Betonun zararları nelerdir? Yeni inşaat teknolojilerinde betonsuz yapılar mümkün mü? sorularının cevabı  için okumaya devam edin.


3d yazıcılarla toprak kullanılarak bina üretildi

Bilim adamları, yerel toprağı kullanarak daha yeşil binalar oluşturmak için üç boyutlu yazıcıları kullanma yöntemi geliştirdiler. Bu yeni İnşaat teknolojileri ile , tüm mimari cepheleri üretmek için kullanıldı,

Bilim insanları 3D yazıcılar ile bir bölgenin yerel toprağından çevre dostu yapılar üreterek, inşaat sektöründe devrim yaratabilecek bir yöntem geliştirdiler.

Söz konusu yöntem, Uluslararası Enerji Ajansı’na göre karbondioksit salımlarının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan betonun yerini tutabilecek sürdürülebilir bir seçenek olarak tasarlandı.

Teksas A&M Üniversitesi kimya, malzeme bilimi ve mühendisliği bölümü profesörlerinden Sarbajit Banerjee, 3D teknolojisinin çok yönlü özelliğiyle insanların yapı ön yüzlerini eksiksiz bir biçimde basmalarına olanak tanıdığını, ancak bu teknolojiyle üretilen yapıların halihazırdaki yapı yönetmeliğinin gereklerini karşılamanın yine de sorun olmayı sürdürdüğünü belirtiyor.

Günümüzde beton, çoğu yapı projelerinin en temel malzemelerinden biri olmayı sürdürmesine karşılık, geriye dönüştürülmesi olanaksız ve taşınıp karıştırılması büyük miktarda enerji  gerektiren bir malzeme.

Bu nedenle, araştırmacılar hemen her bahçede bulunabilecek türde topraktan yararlanmak suretiyle yapılar üretmeyi hedefliyor. Banerjee diyor ki: “Betonun yaygın bir biçimde kullanılması konut inşaatı konusuna demokratik bir boyut kazandırdı ve kentlerin gelişip serpilmelerine olanak tanıdı, ancak karşılığında çevresel bağlamda büyük bir bedel ödendi,  3D baskı teknolojisiyle beton üretimine geçilmesi sorunu daha da tırmandırabilir. Ne var ki, tasarladığımız yeni yapı örneklerinde beton yerine doğal malzemelerden yararlanılıyor. Bu tür malzemelerden yararlanılması, basma- kalıp dizi dizi evlerin yerine, yerel iklim koşullarına uyum sağlayacak biçimde tasarlanmış yapılara olanak tanıyacak. Böylelikle, dünya üzerindeki en yoksun kesimlere düzgün ve çevre dostu yaşam alanları sağlamanın önünü açmış olacağız. Bunu, dünyadaki en yoksul nüfuslardan bazılarına onurlu yaşam alanları sağlamanın bir yolu olarak görüyoruz.”

3d yazıcılarla toprak kullanılarak bina üretildi | Betonsuz yeni yeşil binalar

Dubai’de 3 boyutlu basılmış bir ev.


Beton artık kullanılmasın!

Dahası, yerel malzemelerden yararlanıldığında betonun uzak mesafelere taşınmasına eskisi denli  gerek duyulmayacağından, çevreye verdiği olumsuz etkinin de büyük ölçüde azalacağına inanılıyor.

Bu yolda ciddi bir ilerleme kaydettiklerine inanan araştırmacılar, “Bu çalışmamızın yalnızca betonun yerini tutabilecek bir çözüm getirmekle kalmayıp, aynı zamanda yapılanma açısından güçlükler sergileyen zorlu ortamlar için de bir çözüm olacağına inanıyoruz. Örneğin, bu süreçte güney kutup bölgesine yakın alanlardaki her türlü hava koşullarına uyumlu yolların yapılması sorununu da ele aldık. Günün birinde bu teknoloji  Dünya sınırları dışında Ay, ya da Mars üzerinde yerleşim alanlarının kurulmasına bile olanak tanıyabilir,” diyorlar.

Süreci anlatan araştırmacılar, bir meslektaşının arka bahçesinden toprak örnekleri topladıklarını ve malzemeyi toprağı sabitleyen çevre dostu bir katkı maddesi ile hazırladıklarını söyledi. Toprağı kolayca kalıplayabilen killi bir bileşene dönüştürdüler.

Malzemenin yük taşıma kapasitesini artırmak ve kil karışımını güçlendirmek için, su emilimini ve kalıbın genişlemesini durdurmak için de yüzeyindeki mikroskobik tabakaları da sırladılar, bu amaçla da  bazı kimyasal maddeler kullandılar.



Dış Bağlantılar ve Kaynaklar

  • https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/21/ scientists-create-3d-printed-buildin-gs-local-soil
  • https://www.deccanherald.com/science-and-environment/scientists-use-local-soil-to-create-3d-printed-buildings-report-876415.html



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.