DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ücretsiz Uzaktan eğitim programları hangileridir?

Ücretsiz Uzaktan eğitim programları hangileridir?

Covid-19 pandemisi ile aslında varolan uzaktan eğitim programları iligisini arttırdı. Özel ders yapmak isteyen öğretmenler, proje grubu kuran öğrenciler, seminer yapan uzmanlar, hatta iş tarafında toplantı yapılmak için de kullanılıyor. En çok istenen bu programların ücretsiz olması. Teknolojinin olanakları listesine eklenen Ücretsiz Uzaktan eğitim programları hangileridir? öğrenmek için okumaya devam ediniz.


Ücretsiz Uzaktan eğitim programları hangileridir?

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlamış olduğu olanakların eğitim faaliyetlerinde kullanılması uzun yıllardır gerek akademik gerek kurumsal düzeyde deneyimlenen bir olgu.

Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim faaliyetleri kadar yaygın olmasa da özellikle yüksek öğretimde her geçen gün gelişen bir yöntem. Zaman ve mekândan bağımsız eğitime olanak sunmasıyla çağımızın eğitim modeli olmaya aday olan uzaktan eğitim, Co- vid-19 salgını ile birlikte eğitimin tüm kademelerinde olmazsa olmazlar arasına girdi.

Bu süreçte eğitim kurumlarının teknolojik yatırımları ve hazır olmaları durumu tartışmalara konu olurken, işin teknolojik boyutunun yanında öğrenci ve eğitmenin hazır olma boyutu da önemini arttırdı.  Yüz yüze eğitim faaliyetlerine destek olan teknoloji, çok kısa bir zaman içerisinde merkezi bir eğitim platformu haline geldi.

Tüm Dünya’yı etkisi altında alan pandemi yada salgın döneminde eğitimin sürdürülebirliliği konusunda gerek kitlesel, gerek kurumsal, gerekse de bireysel bazda büyük çaba gösterilirken; bireysel merakından dolayı teknolojiyi eğitim faaliyetlerinde sıkça kullanan, eğitmenlik yeteneklerini bu anlamda güncel tutan eğitimciler sürece çok daha hızlı adapte olabildiler.

Eğitimin sürdürülebilirliği adına öğretmek için öğrenmek

Yazımızın temel konusunu, teknolojinin eğitimcilere sunduğu olanaklardan bazıları ancak unutmamak gerekir ki; teknolojinin sunmuş olduğu olanakları kullanmak, zengin bir eğitim içeriği oluşturmak, öğrencilerin yetkinliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak her zamankinden daha önemli hale geldi.

Covid-19 pandemisi ile birlikte eğitim dünyası hibrit eğitim modelleri ile ilgili çalışmalarına da hız vermiş durumda. Seyreltilmiş sınıf ve kampüsler, sınıfta eğitimin yanı sıra senkron ve asenkron dersler özellikle yükseköğretim kademesinin gündeminde olan konular.

Teknolojinin olanakları üzerinden faydalanarak eğitim faaliyetlerini güçlendirmek, gençlerin ihtiyaç duyacağı yetkinliklere kavuşmalarına olanak sağlayacaktır.

Teknolojinin odağında değişen çalışma şekillerine uyum sağyalayabilecek iş gücünü yetiştirmek, ihtiyaç duyulan yetkinlikleri kazandırmak eğitimcilerin önceliği olmalıdır. Bu bakımdan, öğretmenliğin ömür boyu süren bir öğrencilik olduğu sözünü hatırlayarak, teknolojinin sunduğu olanakları öğrenerek ders tasarımında kullanmak gerekecektir.

Hibrit eğitim dönemi ile birlikte eğitim teknolojileri, eğitmen/öğrenci/öğretme ilişkisi ve dijitalde üretilen içerik bakımından da yenilikler karşımıza çıkacaktır. Teknolojinin sunmuş olduğu dijital araçları kullanabilecek yetkinlikleri kazanmak, yaratıcı kullanım yöntemlerini ortaya koyarak öğrencilere zengin ders içerikleri sunabilmek önemlidir. Bununla birlikte, oyunlaştırma yöntemini kullanarak ders tasarımını yapmak da bu dönemde ön plana çıkmaktadır.

Sınıfta yüz yüze yapılan eğitimin dijital eğitim ile sentezlenerek anlamlı bir bütün haline gelebilmesi için eğitimcinin ders tasarımına daha fazla zaman harcaması, daha yaratıcı olması, yeni web/mobil uygulamalarını takip etmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, kurumların eğiticinin eğitimlerini gözden geçirmesi, yenilemesi ve eği- ticilerine sunması gerekecektir. Diğer yandan, eğitmenlerin öğrenmeye ve gelişime açık olması da fark yaratacaktır.


Uzaktan eğitim programları

Yeni eğitim öğretim döneminde eğitimcilerin kullanabileceği bir çok web servisi mevcut. Eğitim kurumları kendilerine ait, özelleştirilmiş çözümleri eğitimcilerinin kullanımına sunuyorlar. Bu çözümler ile birlikte, enteg- rasyon özelliği olan, ders tasarımını öğrenciye hitap edecek ücretli ve ücretsiz uygulamalardan bazılarını paylaşmak isterim.

Kullanımı kolay olan bu uygulamalar sayesinde eğitimciler; kendilerine özel, akılda kalıcı, fark yaratan ders içeriklerini hazırlayabilirler.

  1. Canva. Ücretsiz ve ücretli kullanım sunan bu uygulama ile öğrenciler proje ödevleri için broşür, poster, infografik, hareketli içerikler hazırlayabilmeketdir. Dersin anlatımını görselleştirmek amacıyla eğitimciler tarafından da kullanılabilmektedir. (https://www.canva.com/)
  2. Learning apps. Ücretsiz kullanım olanağı sunan bu araç ile eşleştirme, sayı doğrusu, sıralama, resim üstünde eşleştirme gibi etkinlikler oluşturulabilmektedir. (https://learningapps.org/)
  3. Mentimeter. Ücretsiz kullanım hakkı sunan bu araç ile interaktif ders sunumları hazırlanabilmektedir. (https://www.mentimeter.com/)
  4. Padlet. Kavram haritası veya etkileşimli pano oluşturarak, anlaşılması zor olan, öğrencilerin ilgilerini vermekte zorlandıkları konuları anlatmak için kullanılabilecek bir araçtır. Eğitimcinin oluşturduğu sınıf hesabında toplanan öğrenciler kendi panolarını oluşturabilir, saklayabilir ve arkadaşlarıyla sosyam medya ortamında paylaşabilirler. Ücretli bir uygulama olan Padletin web sitesinde detaylı kullanımı konusunda bilgilendirici içerik ve örnek panolar da bulunabilmektedir. https://padlet.com/
  5. Plickers. Ölçme ve değerlendirme aracı olarak kul- lanılabilen bu araç ile özellikle ilköğretim çağındaki öğ- renciler için eğlenceli ve katılımı teşvik edici değerlen- dirmeler tasarlanabilmektedir. IOS ve Android uygulama seçeneği sunan bu aracın kullanımı kolay ve oldukça eğlencelidir. Sınıf içerisinde kullanılabildiği gibi, okul ge- nelinde de anket yarışma gibi aktivitelerde de kullanılabilmektedir. https://get.plickers.com/
  6. Story bird. Öğrencilerin dijital hikaye oluşturabilecekleri, hazır şablon ve karakterlerin bulunduğu bir araçtır. Yaratıcı düşünme, problem çözme, hayal gücünü ge- liştirme gibi yetkinliklerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. https://storybird.com/
  7. Story jumper. Kullanıcılarına dijital hikayeler oluşturma imkanı veren bir web aracıdır. Grup veya bireysel ödevler vererek öğrencilerin dijital hikayelerini oluşturmalarını sağlayarak yaratıcılık ve hayal güçlerinin gelişmesine yardımcı olunabilir. (https://www.storyjumper.com/)
  8. Spotify: Ücretli ve ücretsiz üyelik imkanı sunan bu araç daha çok müzik yayıncılığı için kullanılıyor olsa da, podcast özelliği de bulunmaktadır. Eğitim alanında podcast kullanımı henüz çok yaygınlaşmamış olsa da, fark yaratmak isteyen eğitimciler, öğrencilerine her daim eğitim fırsatı sunabilmektedirler. (https://www.spotify.com/tr/)

Eğitimde online dönemi yaygınlaşacak, ardından digital sağlık ile online doktor kontrolleri, gelişen trendler arasında. 



Ayrıca bakınız 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.