DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zararlı hayvanların genleri değiştirilerek etkisizleştirilecek

Zararlı hayvanların genleri değiştirilerek etkisizleştirilecek

Zararlıları vahşi olmayan yöntemlerle uzaklaştırmak kulağa çok hoş geliyor. Bu çözüm için yeni bir teknolojik makine beklemeyin. CRISPR teknolojisi yani Zarar veren hayvanların genleri değiştirilerek etkisizleştirilecek. Bu yöntem gelecek nesil zararlı hayvan genleri ile oynanacak ve insana verdiği zararlı etkilerini yok edecek.


Zararlı hayvanların genleri değiştirilerek etkisizleştirilecek

Loborotuvorlarda gri sincaplar ve kamış kurbağaları gibi istilacı türleri savuşturmak için genetik çalışmalar yapılıyor.

Gen düzenlemenin zararlı böcekleri yok etmek amaçlı bir potansiyel kullanım alanı bulunuyor. İsim olarak “gen sürücüsü” olarak adlandırılan, CRISPR teknolojisi ile üretilmiş, kendini kopyalayabilen düzenlemeler, tüm popülasyona dağılıp onları tahrip edebilir.

Laboratuvar denemelerinde, üretilen bu yeni DNA genellikle bir cinsiyeti kısır hale getiriyor, kendini kopyalayıp bir hayvanın kromozomlarının her iki kopyasına da bulaşıyor ve böylece tüm yavrularına aktarılıyor.

Bazı sivrisinekler gen sürücü mutasyonlarına karşı direnç geliştirdiler. Fakat araştırmacılar, doğru genleri hedefledikleri sürece bu tekniğin işe yarayacağına inanıyor. Bilim insanları güvenlik önlemi olarak bu düzenlemeleri tersine çevirebilen “sıfırlama” gen sürücüleri de tasarlıyor.

İlk klonlanmış koyunu (Dolly) yaratan Edinburgh Roslin Enstitüsünden araştırmacılar, 2018 tarihli bir makalede gen sürücülerinin Avustralya’nın kamış kurbağası sorununu merhametli bir şekilde çözebileceğini öne sürdüler. 1935’te Hawaii’den gelen zehirli kurbağalarsa o zamandan beri onları yemeye çalışan neredeyse her canlıyı öldürdü.

Aynı bilim insanları, İngiltere’nin yerel ırkı olan kızıl sincapları korumak için gri sincapları gen sürücülerle kontrol altına almayı öneriyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.