DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni beslenme programı ile Diyabetik pankreas yenilenebiliyor!

Yeni beslenme programı ile Diyabetik pankreas yenilenebiliyor!
A+
A-

Yeni beslenme programı ile Diyabetik pankreas yenilenebiliyor!

Diyabet hastaları için yeni bir çığır açacak bir araştırma yapıldı. ABD’de yapılan araştırmaya göre Tip 1 ve Tip 2 Diyabet hastalarının pankreasları yeni bir beslenme programı ile yenilendiği görüldü.

Yeni beslenme programının adı ise “Önce açlık çek sonra yeme ziyafeti”

Bu program ile Pankreas organındaki hasarlar kendini yenileyebiliyor. Daha öncede ortaya atılan bu iddia aynı zamanda yaşlanmayı da geciktirdiği öne sürülmüştü.

Cell isimli Bilim dergisinde yayınlanan habere göre, Güney California Üniversitesi’nde bu araştırmanın başındaki ekip lideri Doktor Valter Longo, diyabetik fareler üzerinde araştırma başlattı. Diyabet hastası farelerin bir süre aç bırakıldığı sonra da yemek verdiklerinde pankreastaki hücrelerin bir anda çalıştığı, hasarlı bölgede ise onarımın başladığını gördüklerini söyledi.

İlgili Link: Kan Şekeri Nedir? Kan Şekeri Neden Düşer?

Deney sonucunda ise hem Tip 1, hem Tip 2 diyabeti olan farelerde pozitif yönlü iyileşmeler görüldü.

Tip 1 diyabet (Type 1 diabetes mellitus), pankreasın beta hücrelerinin ürettiği insülin miktarındaki ortadan kalkması ile ortaya çıkan ve sonuçda tam insülin yetersizliğinden kaynaklanır.

Tip 2 diyabet (Type 2 diabetes mellitus) ise besinlerden gelen yüksek karbonhidrattaki şekerlere karşı üretilen insülinin etkisine karşı direnç gelişmesi ya da insülin duyarlığının azalması ya da tamamen ortadan kalkmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Pankreas organı beta hücrelerini üreterek, kandaki şekeri ölçer. Eğer seviye kritikse hemen insülin hormonunun salgılanmasını sağlıyor.

İlgili Link: Glisemik İndeks nedir? Glisemik Yük Nedir? Bazı Gıdaların Glisemik İndeks ve Yük Değerleri Nelerdir?

Bu araştırma da beta hücrelerini üretemeyen hasarlı pankreasın yenilendiği görüldü. Bu sayede pankreasın işlevini geri kazandırılarak diyabetin belirtilerini tersine döndürebilir.

Eğer bu durum insanlarda uygulanırsa şeker hastaları için müjdeli bir haber olabilir. Fakat uzmanlar kişiden kişiye değişen metabolizmalar için doktorlarının tavsiyesi dışında uygulanması riskli olabilir diyorlar.

Yeni beslenme programı ile Diyabetik pankreas yenilenebiliyor! | Şeker hastaları belli aralıklarla kan şekerini ölçüyor


Nasıl bir beslenme programı?

Yapılan deneye göre ilk beş gün düşük kalorili, karbonhidrat ağırlıklı, az proteinli, doymamış yağllı bir beslenmenin 800 ile 1100 kaloriyle sınırlı olması gerektiğini söylüyor. Geri kalan 25 gün ise istedikleri yiyeceklerden ölçülü olmak şartı ile tüketebiliyor.

Doktor Valter Longo özellikle diyabet hastalarının doktorlarına sormadan yapılmaması gerektiğini hatırlatıyor.

İngiliz Diyabetlileri Kurumunun yetkilisi Doktor Emily Burns, bu gelişmenin heyecan verici olduğu ama insanlarda bunun denenip nasıl bir tepki geleceğini görmenin şart olduğunu söylüyor. Eğer Pankreas iyileşip tekrar İnsülin salgılatmaya başlarsa çoğu hastanın düzelebileceğini söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.