DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yemek yerken çıkarılan seslerden nefret etme psikolojik sorun mu?

Yemek yerken çıkarılan seslerden nefret etme psikolojik sorun mu?

Yemek yerken çıkarılan seslerden nefret etme psikolojik sorun mu?

Ardı sıra devam eden süreli sesler insanlarda sinir bozar. Yemek yerken ağız şapırdatma, çay bardağında kaşığın çıkarttığı ses, gofret yada cips yerken çıtırdak sesler, yürüken çıkarılan sesler, tırnak kesmede çıkan çıt sesi, yataktan gelen yay sesleri daha bir çok örnek verilebilir.

Bu gibi seslerden şikayetçi olanlarda Misophonia adında bir psikolojij sorun olduğunu söylüyor uzmanlar. 

Çevresindeki her sesten rahatsız ve şikayetçi olan yani kısaca Misophonia hastalarına ise Hiperakuzi tanısı konulmuştur.

Misophonia kelimesinin “sesten nefret etme”, düşük düzeyde sesten hoşlanmama biçimidir. Misophonia Hiperakuzi hastaları duydukları en az sesi bile son ses dinlenen kulağı şişiren bir müzik gibi görmektedir.

Yemek yerken çıkarılan seslerden nefret etme psikolojik sorun mu? | Misophonia Hiperakuzi tanısı kişiler

Çevrenizde yaptıklarınızdan devamlı ses şikayeti olan kişiler bazen can sıkıcı olabilir. Ama onlarda ki bu rahatsızlık anlaşılamamasından dolayı içe kapanık ve daha kötü durumlar meydana getirebilir.

Misophonia hastaları bazen karşıdaki kişilere belli etmeden durumu kurtarmaya çalışsa da, kimilerinde fiziksel kriz ve şiddet belirtileri gösterdiği görülebilir.Özellikle aç iken ve stres kat sayıları arttığında ortaya çıkıyor.

En son İngiltere’de 32 yaşında ki bir kadının yemek yerken çıkan seslerden krize girmesiyle hastaneye kaldırıldı. Bunun sebebi ise, Misophonia hastalığıydı.

Yemek yerken çıkarılan seslerden nefret etme psikolojik sorun mu? | Misophonia Hiperakuzi tanısı kişiler


Misophonia Nasıl tedavi edilir?

Toplumda bu kişiler şımarık ve kendini beğenmiş statüsünde görüldüğü için dikkate alınmamışlardır. Oysaki bunun kendini beğenme yada yüksek görme gibi durumla alakası yoktur. Genelde sevdiğimiz kişiler ise onun sevmediği bu durumdan etkilenmemek için belki ayrı bile yemek yiyebiliriz. Tam tersi bu hastalar sizi üzmemek için kulaklarını bile tıkayıp, yada sizle yemek yememek için çaba sarfederler.

Tanımadıklarımız da ise böyle kişilere kızarız ve uzak dururuz. Sizde böyle bir rahatsızlık olmadığı için şükretmeli ve böyle kişilere daha çok saygı göstermeliyiz.

Hastalığın dünya çapında ne kadar olduğu tahmin edilemiyor. Fakat genel nüfusun % 5’inde görülen kulak çınlaması sebebiyle doktora giden hastaların çoğunda Misophonia’nın izleri görülmüştür.

Newcastle Üniversitesi Nöroloji Profesörü Tim Griffiths, 2017 yılına kadar herhangi bir tedavi şeklinin bulunmadığını söyledi. Misophonia’nın tedavisi üzerine çalıştıklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.