DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Baharla birlikte intiharlar neden artar? İntiharın bilimsel nedenleri nelerdir?

Baharla birlikte intiharlar neden artar? İntiharın bilimsel nedenleri nelerdir?

Baharla birlikte intiharlar neden artar? İntiharın bilimsel nedenleri nelerdir?

12 bin intihar vakasını araştıran İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde psikiyatri bölümündeki Prof. Fotis Papadopoulos, bahara girdiğinde intihar oranlarının kışa göre yüzde 60’lara yakın arttığını açıkladı.

Araştırma yapan Prof. Fotis Papadopoulos, kışın havanın devamlı kapalı kalması ve günün kısa olması daha karamsar bir neden olabilecekken, Baharın herkes tarafından bilinen neşe kaynağı olması gerekirken neden intihar oranları fazla diyerek biraz araştırmasını derinleştirmeye başlamış.

Olasılıkları değerlendiren Prof. Fotis, beyindeki Serotonin hormonundaki değişmelerden kaynaklı olabileceğini düşünüyor. Serotonin hormonu sinir hücreleri arasındaki iletişimi düzenler. Serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir . Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Kış aylarında düşerken, baharda bu seviye yükselir. Yani güneş ışığına bağlıdır.

Bilimsel olarak Serotonin seviyesi baharda yükselirken Bahardaki intihar oranı neden yüksek?

Prof. Fotis, Antidepresanlar insandaki serotonin hormonunun arttırmaya yaradıkları kesin. Hastalar genelde ruhsal hal ve davranışlarını düzeltmek için en az 1 ay kullanması gerektiğini söylüyor. Kullanma zamanı bahara denk geldiğinde aşırı serotonin yüklemesi ile kafalarındaki eylemi yerine getirme olasılığı olabileceğini tahmin ediyor.

Prof. Fotis’e göre ellerindeki intihar dosylarında selektif serotonin gerialım inhibitörü (SSRI) ihtiva eden Antidepresan kullanan kişilerde ne kadar çok güneşe maruz kalırsa o kadar çok intihar riski olduğunu söylüyor. Kendi teorisine göre ilaç kullanıp seratonini harekete geçirerek hastanın  yaşadığı ani heyecan ve aktiflik ile içindeki gizli intihar düşüncesinin de düğmesine basarak eyleme döktüğünü söylüyor.

Baharla birlikte intiharlar neden artar? İntiharın bilimsel nedenleri nelerdir?


Bağışıklık Sistemi İntiharı tetikler mi?

Baharın gelmesi ile İntiharın artma sebebini başka bir Psikiyatrist Prof. Teodor Postolache ise Polenlere bağlıyor. Prof. Teodor Postolache, bunu elindeki verilere göre değerlendirdiğini söylüyor. İntihar verilerine göre yüksek polene maruz kalan kadınlar ile ilişkili olduğu görüldü.

Tıbbi araştırmalarla ünlenen ABD’deki Maryland Tıp Fakültesi’nde çalışan Prof. Teodor Postolache, sitokin tedavisinde intihar vakalarıyla alakalı olduğunu dair ellerinde azda olsa ilişkili veri olduğunu söylüyor. Bağışıklık sistemindeki temel rolleriyle sitokinler, çeşitli immünolojik, enfeksiyonöz ve enflamasyon hastalıklarında salınırlar.

Sonuç olarak;

Baharla gelen güneşli havaların tekrar gelmesiyle, intihar arasında ilişkiler için daha çok bilim araştırması gerekecek. Fakat antidepresanların tamamlayıcı ve düzeltici bir tedavi şekli olmadığını unutmayınız.

Önümüzdeki aylar bilimsel olarak dünya genelinde intiharların kışa göre artış gösterdiğini unutmayarak, her zaman sosyal kalıp akrabalarınızdan ve arkadaşlarından ayrı kalmayıp, hayattan lezzet almayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.