DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyayı değiştiren World Wide Web (www) nasıl bulundu?

Dünyayı değiştiren World Wide Web (www) nasıl bulundu?

Dünyanın kaderini değiştirerek yeni bir çağ yaratan internet, artık ana ihtiyaçlarımızdan biri oldu. İnternet ortamının gelişimi ise www olmak üzere 3 harfe bağlı olmuştur. Bu yazımız internetin tarihçesi konusunu özetleyerek, 3w yani World Wide Web (www) nasıl bulundu? World Wide Web’i (www) kim buldu? www nedir? Http nasıl bulundu? İlk web tarayıcı ne zaman bulundu? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


World Wide Web’in (www) Tarihçesi

Bilgi edinmeden iletişime, çalışma hayatımızdan eğitime, hatta alışveriş alışkanlığımıza kadar başka hiçbir teknoloji bizi World Wide Web kadar hızlı değiştirmemişti.

25 yıl önce 6 Ağustos 1991 yılında dünyanın ilk web sayfası yayımlandı.

Elimizdeki akıllı cihazlarla nette dolaşmak artık neredeyse televizyon izlemek kadar sıradan bir hale geldi.

Dilediğimiz her yerde her zaman aradığımız bilgilere ulaşabiliyoruz. World Wide Web ya da kısaca www veya web bilgi sisteminin, Tim Berners-Lee tarafından topluma kazandırıldığını biliyor muydunuz peki?

Gelin hep birlikte World Wide Web (www)’in geçmişine, http’nin bulunuşuna ve ilk web tarayıcı nasıl bulundu bir göz atalım.


World Wide Web (www) nasıl bulundu? World Wide Web’i kim buldu?

1980’lerin sonunda Avrupa Çekirdek Araştırma Merkezi’nde (CERN) çalışan İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee, bilgi karmaşasını ortadan kaldırmak istiyordu.

Mart 1989’da böylece şefine dünya genelindeki araştırmacılar arasındaki veri alışverişini kolaylaştıran bir proje sundu.

Meslektaşı Robert Caillau’dan destek alan Berners-Lee 1990’da info.cern.ch ile dünyanın ilk web sunucusunu kurdu ve 6 Ağustos 1991 yılında da internette ilk web sayfasını yayımladı.

Berner-Lee’nin bu girişimiyle önemli bir adım daha atılmış oldu. Sonuçta iletişim ağının altyapısı yani internet birkaç yıldır işliyordu.

E-postadan sonra World Wide Web (www) ile interneti “canlandıran” yeni bir hizmet yaratılmıştı.


Http bulunuyor (Hypertext Markup Language – Hiper Metin İşaretleme Dili)

Berners-Lee’nin buluşu üç esasa dayanıyor: Fizikçi her şeyden öncen sayfaların, hiper metin bağlantılarıyla (“Links”), farklı işlemci platformlarıyla nasıl formatlandığını açıklayan “Hypertext Markup Language” (HTML) veya Hiper Metin İşaretleme Dili’ni geliştirdi.

“Hypertext Transfer Protocol” (http)/Hiper Metin Transfer Protokol’ü ile de bilgisayarın İnternet üzerinden iletişim kurmak için kullanabileceği teknik kanalı tanımladı.

“Universal Resource Identifier” (URI)/ Evrensel Kaynak Tanıtıcı yerine artık Uniform Resource Locater (URL)/ Standard Kaynak Bulucu kullanılıyor.

URL, ağdaki içerikleri bulmaya yarayan web adresidir.

CERN, 1993 yılında Wold Wide Web’i kamuoyuyla paylaşınca çok daha önemli bir adım atmış oldu. Enstitü hizmet ücretleri ve patentten feragat edince araştırmacılar Web’i günümüzdeki biçimi için anlam kazandırdılar.

Ücretsiz kullanım belki de en önemli başarı faktörüydü. WWW’nin bilgisayar uzmanları dışındaki ilk atılımı 1993 yılında Marc Andreessen yaptı.

Sir Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee


Web tarayıcısı bulunuyor

Illinois Üniversitesi’nde ilk ücretsiz web tarayıcısı Mosaic-Browser’i geliştirerek daha sonra da Netscape ile güncel çevrimiçi platformu için yazılımını hazırladı. Bunu Microsoft kurucusu Bill Gates’ın Explorer’i takip etti.

Bundan sonra web hızla büyümeye devam ederek birçok yeni teknoloji milyarderi yarattı. 1994/95 yıllarında Yahoo, Ebay ve Amazon ile aynı anda üç internet devi devreye girdi.

1998 yılında bunları Google takip etti ve altı yıl sonra da o tarihlerde henüz bir üniversite öğrencisi olan
Mark Zuckerberg, Facebook sosyal platformunu kurdu.


Internet üzerinden hizmet

Netflix’in yaratıcısı Reed Hasting yaptığı atılımla internetin tarihçesi içinde yön değişikliği yapan insanlar grubuna girdi.

Internet üzerinden hizmet veren medya sağlayıcısı günümüzde Çin ve Kuzey Kore’ye kadar dünyanın neredeyse her yerinden kullanılabiliyor ve 83.2 milyon kullanıcısı var.

2015 yılında Kuzey Amerika’daki İnternet trafiğinin yüzde 37’si Netfix’e uzanıyordu ki bu da ağların teknik altyapıları için yeni zorlukları da beraberinde getirdi.

Hatta YouTube, iTunes, Amazon Video ve BitTorrent birlikte ele alındığında, bant genişliğinin üçte ikisini video ve müzik hizmetleri kapsar.

Fakat Web’i asıl değiştiren, sonsuz bant genişliği bağlantılarından çok, taşınabilir internet oldu. Apple şefi Stev Jobs 2007 yılında ilk iPhone’u tanıttıktan bir yıl sonra Google’ın Android yazılımlı ilk akıllı telefonu satışa sunuldu.

Taşınabilir internet kısa bir süre içinde büyük kitleler tarafından kabul gördü ve milyonlarca uyguluma geliştirildi.

Dünya genelinde hala milyarlarca insan internet bağlantısından yoksun. Oysa Avrupa’da internet ve dolayısıyla da Web çok uzun süredir gündelik yaşamın bir parçası.

Bitkom’un açıklamasına göre yaşları 16-74 arasında değişen dört Avrupalıdan üçü (yüzde 76) haftada en az bir kez çevrimiçi oluyor.

BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) 2015 verilerine göreyse ülkemizde aynı yaş grubunda internet kullanımı bir yıl öncesine göre yüzde on sekiz artarak 48,6 milyon kişiye ulaşmıştır.

Fakat ne ilginçtir ki Berners-Lee büyük buluşlarına rağmen Zuckerberg, Gates veya Jobs gibi internet yıldızlarının aksine toplumda pek tanınmıyor. Peki kendisi bundan rahatsız mı? Tam aksine ünlü olmak özel hayatımı bozar diyor 61 yaşındaki fizikçi.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.