DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uzay yolculuğunda kemik erimesine karşı üzüm suyu

Uzay yolculuğunda kemik erimesine karşı üzüm suyu

Küresel ısınma, iklim değişikliği, artan nüfus ve azalan yaşam kaynakları dünyanın sonunu getirecek görünüyor. Dünyayı daha iyi nasıl yaşanılabilir fikri yerine başka bir gezegende nasıl yaşam sürülür araştırmaları giderek ivme kazandı. Mars gezegeni için ön hazırlıklar yıllardır yapılıyor. Fakat gezegene ulaşım süresi insan sağlığını tehdit ediyor. Uzay yolculuğunda alınacak tedbirlerle ilgili en yeni eklenen tıbbi araştırma için okumaya devam edin. Aynı zamanda araştırma kas erimesi önleyicisi üzüm suyunun yararları konusunda da kanıt gibi.


Uzay yolculuğunda kemik erimesine karşı üzüm suyu

İnsanoğlu Ay’dan sonra Mars’a da gitmeye, hatta oraya yerleşmeyi planlıyor. Mars’ta Yaşam için dünyada aylarca süren simülasyonlar yapıldı. Fakat iş oraya gelene dek bayağı zaman geçecek.

Space X CEO’su Elon Musk gerçi altı yıl içinde Mars’a gitmek istiyor ama NASA ve ESA bunun ancak 20-30 yıl içinde gerçekleşebileceğini tahmin ediyorlar. Teknik açıdan bakıldığında insanoğlu, 6 aylık bir yolculuğun sonunda Kızıl Gezene ulaşacak durumda.

Fakat bu yolculuk için çok fazla gıda, su, oksijen vb ayrıca sağlam sinirler gerekiyor. Tüm bu sorunlar aslında aşılabilir ama bir problem var ki onun aşılması çok daha zor. Mars’taki yer çekimi uzaydakinden daha düşük. Aşağı yukarı dünyamızın yerçekiminin üçte birinden biraz daha fazla. Yukarıdan gelen basınç olmayınca da kemikler ve kaslar zayıflıyor.

Özellikle de ağırlığı taşıyan kemikler etkileniyor mesela alt bacaktaki Musculus soleus gibi alt bacak kaslarının zayıflaması nedeniyle. Uzayda geçirilen üç hafta içinde bu kas üçte bir oranında eriyor. Bu da yavaş kas liflerinin kaybına yol açıyor; ki bunlar dayanıklılık için çok önemlidir. Bu nedenle astronotların, uzun uzay yolculukların ardından neredeyse ayakta duracak halleri kalmıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan, kasları güçlendiren antrenman aletlerine uzay araçlarında elbette yer yok. Çözüm olarak belli başlı gıda takviyeleri olabilir diyor araştırmacılar. Mesela resveratrol.


Resveratrol kas erimesini geciktiriyor

Bu bitkisel madde örneğin kara üzüm veya yaban mersini gibi meyvelerde bulunuyor. Resveratrol iltihaplanmayı önlediği için, kemikleri de koruyacağı tahmin ediliyordu. Bu maddenin yerçekimsiz ortamda kas erimesinden koruyup, korumayacağını araştırmacılar farelerle gerçekleştirdikleri deneylerle kontrol ettiler.

Kemirgenler 14 gün Mars’takine benzer bir yerçekimi ortamında tutulurken aynı sayıda fare normal yerçekimine sahip ortamda bırakıldı. Farelerin yarısına günde bir doz resveratrol verildi. Ve araştırmacılar arka bacakların çevresini ve patilerindeki kuvvetini ölçtüler.

Mars’a benzer ortamda tutulan farelere resveratrol verildiği için, normal ortamda tutulanlar kadar güçlü kaldılar. Hatta kas kütleleri hiç değişmedi sadece art bacak kaslarındaki yavaş lifleri kaybettiler. “Kas erimesi çözümü şeker metabolizmasında yatabilir” diyor araştırmacılar.

Sonuçta resveratrol kas liflerindeki ensülin duyarlılığını artırıyor. Bu şekilde kaslar daha fazla glikoz alabiliyorlar. Bu da astronotlar içi önemli. Nitekim uzun uzay yolculuklarında astronotlarda diyabet benzeri semptomlar görülüyor.

Yeni çalışmalarla diğer etki maddeleriyle etkileşimi araştırılarak, en uygun doz bulunmaya çalışılacak.

Kaynak: A Modarate Daily Dose of Resveratrol Mitigates Muscle Deconditioning in a Martian Gravitiy Amalog, Frontiers in Physiology, 18.07.2019.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.