DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uykuya dalarken birden düşme hissi ile uyanma: Hipnik Seğirme nedir?

Uykuya dalarken birden düşme hissi ile uyanma: Hipnik Seğirme nedir?

Uykuya dalarken birden düşme hissi ile uyanma: Hipnik Seğirme nedir?

Çok yorulduğunuz da yada uykuya hafiften girip o anda birden irkilme anı başınıza geldi mi? Uzmanlar birçok kişinin başına gelen bu duruma hipnik seğirme diyor. Peki Hipnik Seğirme iyi mi kötü mü?

Hipnik Seğirme, adeta beynin iki bölgesinin birbiri ile haberleşmenin koptuğu anda gelişiyor. Kontrol dışı oluşan bu hareketin temelinde uykunuzun çevresel ilişkisinin kesilmesiyle oluşan bir kargaşa diyebiliriz.

Bu kargaşa yani karmaşık his, uykuya hazır olan beyin bölgesi ile hazır olmayan diğer beyin bölgesinin birbirlerini izlememesinden kaynaklanıyor.

Uykuya girmek, yaşayan bir ölü modu da diyebiliriz. Çevresel hiçbir şeyi algılamayız ve dünya ile iletişim kesilir. Fakat beyin hala ayaktadır ve kendini düşük moda çeker. Kas sistemi ve solunum sistemi rutin çalışmasına devam eder. Bu işlemleri kontrol eden ise Beyindeki retiküler aktivasyon sistemidir.

Hipnik Seğirme anında bir nevi kapı alarmı şeklinde çalışır. Bu nedenle tetikte kalmaktadır.

Diğer taraftan göz kapanırken, diğer bir kontrol sistemi harekete geçer. Bu ventrolateral preoptik çekirdek değimiz bölge yorgunluğa göre düzenleme yapmaya başlar. Bir nevi iş yerindeki kepenk kapatma sistemi gibi. Yavaş yavaş kepenk kapanır. Hipnik Seğirme de ise bu kepenkler bir aşağı bir yukarı saçmalamaya başlar. Her zaman düzgün çalışacak diye bir kural yok.

İşte bu hatalar görülmeye başladığında el kol kasları kasılmaya başlar. O anda uykuya daldığınızda birden kas sistemi kasılır. Bu kısa süren anlık durum rüya ile algılandığı için, uykuda düşme gibi algılanır. Ama bunun rüya ile bir ilgisi yok.

Uykuya dalarken birden düşme hissi ile uyanma: Hipnik Seğirme nedir? | Uykuya dalarken düşme hissi


Neden böyle bir his oluşur? Sebepleri nelerdir?

Bu durum uykusuzluk ve yorgun bir gün geçiren kişilerde çokça olur. Vücudun uyku sistemi devreye girmesini devamlı engellemeye çalışan kişilerde alışkanlık haline bile gelebilir.

Hipnik Seğirme ile ilgili en iyi araştırmayı yapan Psikolog Tom Stafford, bu durumu çok net bir cümle ile anlatıyor. “Rüya Dünyasına girmeye çalışan izinsiz yaşam kalıntıları” olarak özetliyor.

Bunun bir psikolojik yada beyin hastalığı ile ilgisi yok. Sadece uyku sisteminde ufak bir karmaşa denilebilir.

Bazı kişilerde görülen kafasının içinde ışık patlaması gibi durumlarda Hipnik Seğirme durumuna benzemektedir.

Uyku düzenini yerine getirdiğinizde, sağlam ve kaliteli uyku aldığınızda bu gibi ufak teknik hatalar düzelebilir.

Daha önceki yazılarımızda Kaliteli uyku nedir? ve günlük ne kadar uyumalıyız? sorularına cevap vermiştik.

İsterseniz aşağıdaki linkleri tıklayarak bu konuda geniş bilgiler alabilirsiniz.

İlgili LinkYatak odasını kaliteli uyku için tasarlamanın 7 önemli ipucu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.