DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uykuda neden döneriz? Uykuda neden bazı fonksiyonlarımız durur?

Uykuda neden döneriz? Uykuda neden bazı fonksiyonlarımız durur?

Uyku, insan için karşı koyamadığı bir işlev. Bilim insanları uyku hakkında bir çok araştırmalar yaptı. Uykunun hafızaya olan katkılarını ve beynin kendini toplaması dışında, uykudayken söylenenleri duymaz yada herhangi bir yemek kokusunu almayız. Yazımızda bunun nedeni olarak, Uykuda neden bazı fonksiyonlarımız durur? cevabını arayacağız. Ayrıca uykuda neden döneriz sorusunun da cevabını vereceğiz.


Uykuda neden bazı fonksiyonlarımız durur?

Vücut fonksiyonlarında uyku sırasında ortaya çıkan bazı değişiklikler uzun süre uykuda kalmamızı sağlıyor. Böylece ertesi gün için enerji yüklenebiliyoruz.

Sözgelimi, görme, işitme ve koku alma duyularımız bastırılır. Sonuç olarak çevremizdeki küçük değişiklikler bizi uykumuzdan uyandırmaz.

Hapşırma veya öksürme gibi fiziksel tepkiler de kaybolur. Bunun nedeni burunda veya gırtlakta oluşan gıdıklanmaya karşı duyarlılık azalmasıdır.

Gerçi duyularımız tümüyle dış uyarılara karşı kapalı değildir; aşırı uyarılara duyularımız yeterince tepkili halini korur.

Nasıl rüya görürüz?

Uyanıkken doğal olarak devrede olan bazı süreçler REM uykusunda yok olur. REM uykusu içinde rüya görürüz. Bu evrede en önemli dramatik değişiklik vücut sıcaklığını düzenleme yeteneğinin kaybıdır.

REM uykusunda, çok sıcak ortamlarda beyin ısı kaybetme sürecini artık başlatmaz veya çok soğuk ortamlarda ısı üretmez. Bu olgu, evrim sırasında uykuda enerji tasarrufunu sağlamak için ortaya çıkmış olabilir.

REM sırasında beyin ayrıca ayna nöron yada motor nöronlarına sinyal göndererek heyecanlanma özelliğini azaltır. Böylece pek çok kası felce uğratır. Böyle bir felç durumu sayesinde rüyalarımızda ne kadar hareketli olursak olalım hareketsiz kalırız.

Oto-felç durumunda bir bozukluk olursa insanlar rüyalarındaki hareketleri aynı şekilde yapmaya başlarlar. Bu da kazalara ve cinayetlere kadar uzanan bir dizi olumsuzluğa davetiye çıkartır.


Uykuda neden döneriz?

Uzmanlar uykuda dönme yada uykuda bir yandan diğer yana niçin döndüğümüze şu açıklamayı getiriyor: ” Bunun altında koruyucu bir mekanizma yatar. Uzun süre aynı yönde yatmak vücut üzerinde bası oluşturur.. Derinin bazı kısımları üzerinde kan akışı engellenirse, uykudaki insan basıyı engellemek için pozisyon değiştirir.”

Örneğin yoğun bakım ünitelerinde hastaların zaman zaman pozisyonları değiştirilir. Aksi takdirde yatak yaraları açılır.”
Aslında pozisyon değiştirme ihtiyacı yalnızca uyurken değil, otururken de ortaya çıkar. Bunun nedeni ağrı reseptörleri üzerindeki basıdan kaynaklanan rahatsız edici uyarıdır. Bu uyarı dönme tepkisini doğurur.

Ağrı reseptörlerinden gelen sinyaller omurilik üzerinden yukarı doğru hareket ederek beyne ulaşır. Burada retiküler aktivasyon sistemi uyarılır. Sistem hem uykuda hem de uyanıkken çalışabilir.



Ayrıca Bakınız

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.