Tahtakurusu nedir? Tahtakurularını neden göremeyiz?
Bir çok kişinin başına gelmiştir. Asalak yaşayan böcek türleri ısırıklarıyla kaşıntı ve buna bağlı alerjik sorunlara neden olmuş, cilt yüzeyinde iz bile bırakmıştır. Bu yazımızda sizlere gizlenmeyi en iyi başaran asalaklardan biri olan tahtakurularından bahsedeceğiz. En çok sorulan sorulardan biri olan Tahtakurular nasıl saklanır? Tahtakurusu nedir? Tahtakurusu nasıl beslenir? Tahtakurusu hastalık yayar mı? Tahtakurularından nasıl kurtulabiliriz? sorularının cevabına bakacağız.
Tahtakurusu nedir?
Tahtakurusu, Hemiptera takımının Cimicidae ailesinden böceklere verilen ortak isimdir. Kuşları ve memelileri hedef alan bu canlıların amacı onlardan kan emmektir. Gece olduğunda yuvalarından çıkar ve konukçularına doğru ilerler, onların kanını emer.
Gündüz olduğunda ortalıkta asla görülemez. Işığın girmediği yerlere gizlenirler. Adeta filmlerdeki vampirler gibi de düşünebilirsiniz.
Asalak hayvanlar kategorisinde bizi en çok ilgilendiren Tahtakurularının en asalağı yani işini en iyi yapan türü 5 mm boyundaki koyu kırmızı ile kahve renklerindeki Cimex lectularius’tür. Mağara devrinden önce yarasalara ait bir parazit olduğu, sonrasında insan paraziti olduğu söyleniyor.
Tahtakuruları herhangi bir hastalık yayar yada taşıdıklarına dair kesin bilgi yoktur. Fakat alerjik reaksiyonlar, cilt tahrisi ve bununla beraber psikolojik sorunlara da neden olabilir.
Tahtakuru ısırması çok ateşli bir kaşıntı yaptığı için, bölge aşırı kaşıntıdan tahriş olmaktadır. Bu yüzden dolayı iyileşme sonucunda da bu yerlerde iz kalabilir.
Tahtakuruları, havanın sıcak veya kuru olmasına bakmazlar. Ortama göre kendileri değişirler. Çok soğuk ortamlarda uyku modunda beslenmeden 1 sene hayatta kalabilirler.
Tahtakurularından kurtulmak için genelde pestisitler kullanılır. İnsanlara ve hayvanlara zarar vermeyen isteyen bu tip asalak ve parazitlerden korunmak için kimyasal veya biyolojik ürünlere pestisit denmektedir. Tahtakurularından kurtulmak için kesinlikle pestisitlerin onların vücuduna temas etmesi gerekmektedir.
Tahtakuruları, saklandıkları yerleri renklerine göre mi seçiyor?
Araştırmacılar, laboratuvar ortamında yaptıkları deneyler yoluyla tahtakurularının (Cimex lectularius) saklandıkları yerlerin belirli renklerde olmasını tercih edip etmediklerini ortaya çıkardı.
Bilim insanlarının bulgularına göre tahtakuruları özellikle kırmızı ve siyah renkte yerleri tercih ederken, yeşil ve sarı renklerden kaçınıyor.
Yine de bütün çarşaflarınızı değiştirmek için acele etmeyin. Söz konusu çalışmanın ortak yazarlarından Lincoln/Nebraska’daki Union College’da biyoloji yardımcı profesörü Corraine McNeill, alınan sonuçların böceklerin kontrol edilmesinde ve yakalanmasında faydalı olabileceğini düşünüyor.
“Böcekleri çeken renklerde gözetleme araçlarını onlar için birer sığınak gibi kullanarak nasıl daha etkili tahtakurusu kapanları yapabileceğimizi araştırıyoruz,” diye açıklayan McNeill, böcek ilaçlama kitlerine, feromon ve karbondioksit kapanlarının yanı sıra bu renk tercihiyle ilgili kapanların da eklenebileceğini öneriyor.
Araştırmacılar, laboratuvar testlerinde aldıkları sonuçların böceklerin yaşına,cinsiyetine, açlık derecesine ve bir gruba dahil olup olmadıklarına bağlı olduğunu açıkladı.
Ancak genel olarak kırmızı ve siyah renge yönelimlerinin daha fazla olduğu gözlemlendi. McNeill;
“Araştırmaya başlamadan önce tahtakurularının, beslendikleri kanın renginden ötürü kırmızıya yöneleceklerini düşünmüştük, Ancak araştırma esnasında gördük ki tahtakurularının bu renge yönelmelerinin asıl olası nedeni, kendi renklerinin de kırmızı olması; tahtakuruları, topluluk hâlinde yaşayan böcekler olduklarından diğer tahtakurularının bulunduğunu düşündükleri sığınakları tercih ediyorlar” diyor.
Bilim insanlarına göre tahtakurularının yeşil ve sarı renkleri tercih etmemelerinin nedeni ise bu alanların aydınlık hissi vermesi olabilir.
Laboratuvar testleri, laboratuvar kapları içine renkli kağıtlardan yapılmış böcek sığınakları yerleştirilerek yürütüldü. Kutunun ortasına bırakılan tahtakurularının sığınaklardan birini tercih etmesi 10 dakika sürdü.