DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Süper mikroplar için hangi önlemleri almalıyız?

Süper mikroplar için hangi önlemleri almalıyız?

Hastaneler ne kadar temizlense de gene de çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri. Hastadan ziyade sağlık çalışanları da bu konuda hassas olmalı.  Antibiyotik direnci yada antibiyotikler de etkisizleşmeye başladığını gördüğümüz bu zamanlarda Süper mikroplar konusunda daha da bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Yazımızda Süper mikroplar için hangi önlemleri almalıyız? sorusuna cevap olarak Süper mikropları önlemek için  ve yeni virüslerden korunma için 10 ipucu vereceğiz.


Süper mikroplar için hangi önlemleri almalıyız?

Bakteriler için hastane, devasa bir evrimsel deney alanı gibidir. Bir hastanede ne kadar antibiyotik kullanıldığını düşünün. Sonra da deride, ağızlarda, burunlarda, kulaklarda ve hastaların açık yaralarında hastaneye giren patojenik bakteri yelpazesinin ne kadar geniş olduğunu düşünün. Bu bakterilere ilaç verildikten sonra bile dayanıklı bazı mutantlar hayatta kalacaktır. Bu mikroplar, yıkanmamış eller ve temizlenmemiş yüzeyler aracılığıyla hastadan hastaya kolayca geçebilir ve birkaç dikiş için gelen sağlıklı bir hasta, ilaca dirençli bir enfeksiyonla hastaneden ayrılabilir.


Sağlık çalışanları ne yapmalı? (Hastane temizliği)

  • Deri teması, süper mikropları yaymanın en etkili yoludur. Sağlık çalışanları bir hastayla işleri bitince ve hasta odasından çıkmadan önce ellerini yıkamalıdır.
  • İzolasyon ve kohort. MRSA pozitif olduğu bilinen hastalar karantinaya alınmalı, sağlık çalışanları ve ziyaretçiler için özel önlemler alınmalıdır. Birkaç MRSA hastası kohort olarak bir arada tutulabilir.
  • Kateter ve lV. Sağlık çalışanları kateter takarken ve damar yolu açarken özen göstermelidir. Hijyen önlemleri alınmazsa MRSA deri enfeksiyonları kolayca idrar yoluna veya kan dolaşımına geçebilir.
  • Yüzey kirlenmesi. Çalışmalar; klavye, cihaz düğmeleri, kalem ve stetoskop gibi hastane yüzeylerinin şaşırtıcı derecede bol patojenik bakteri içerdiğini gösteriyor.
  • Eldiven ve önlük. Süper mikropların deriye ve kıyafetlere bulaşmasını azaltmak için bazı hastanelerin riskli alanlarında tek kullanımlık eldiven ve önlük kullanılması gerekir.

Antibiyotikler neden işe yaramıyor?

Vücudumuzda milyarlarca bakteri var. Sadece insan bağırsağında bin farklı tür yaşıyor. Böylesine büyük ve gelişen bir nüfustaki birkaç bakteri, antibiyotik gibi “ölümcül” İlaçlara dirençli olmasını sağlayan özellikleri rastgele elde edebiliyor. Evrim sayesinde en güçlü ve en dirençli bakteriler hayatta kalıyor. Bakteriler bu dirençli özellikleri iki şekilde elde ediyor: genetik mutasyonlar veya diğer organizmalardan genetik transfer. Bu yeni özellikler, antibiyotik parçacıklarının bakteriyel hücre duvarı içindeki hedef enzimlere ulaşmasını etkili bir şekilde engelliyor.

  1. Hedef bölge. Normal bir bakteride antibakteriyel tedavi, hedeflenen bakteriyel enzimlere yapışarak DNA kopyalanmasını durdurur.
  2. Mutasyon. Rastgele gen mulasyonları. enzimlerin şeklini veya kimyasal yapısını değiştirerek antibakteriyel ajanın yapışamamasına yol açar.
  3. Atım pompası. Bazı bakteriler hücre duvarında, sitoplazmaya giren antibakteriyel ajanları dışarı pom palaya bilen bir valf geliştirmiştir.
  4. Katı hücre duvarı. Antibakteriyel ajanlar porinlerden (hücre duvarındaki küçük delikler) girer. Mutasyona uğramış bazı bakterilerde yeterli ajanın girebileceği kadar porin yoktur.
  5. Etkisizleme. Bazı bakteriler, hedef bölgeye ulaşmadan önce antibiyotik ajanları yok eden, sitoplazmada yüzen yıkıcı enzimler geliştirmiştir.

Biliyormuydunuz? Cerrahi maskeler bakteriyel enfeksiyonları engeller ama virüs parçacıkları bu maskelerden geçebilir.


Süper mikropları önlemek için 10 ipucu

  1. Gereksiz veya yanhş antibiyotik kullanımının antibiyotik direncim artırdığını unutmayın.
  2. Antibiyotiklenn nezle ve grip gibi viral enfeksiyonları değil, sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebildiğini bilin.
  3. Asla kafanıza göre antibiyotik kullanmayın.
  4. Doktor antibiyotik verdiyse talimatlarına uyun ve söylediği miktann tamamını (genelde tüm kutu) kullanın.
  5. Semptomlarınız aynı görünse bile arkadaşınıza verilen antibiyotiği kesinlikle kullanmayın.
  6. Semptomlar şiddetli değilse sizi etkileyen patojenin belirleyecek tahlillerin yapılmasını bekleyin. Bu sayede doktorunuz geniş spektrum tedavisi yerine hedefti bir antibiyotik verebilir.
  7. Doktordan antibiyotik istemeyin. Antibiyotik kullanmadan hastalığı giderebilecek tedavileri doktorunuza sorun.
  8. Hayvan enfeksiyonlarını gidermek için profilaktik antibiyotik tedavisi kullanmayan çiftlikleri ve işletmeleri tercih edin. Tarımsal antibiyotiklerin aşırı kullanımı, antibiyotik direncinin en büyük nedenlerinden biridir.
  9. Kronik akneleri gidermek için düşük miktarda antibiyotik kullanmayın, diğer yöntemleri deneyin.
  10. Sağlık çalışanları ve hastane ziyaretçileri, özellikle immün yetmezliği olan hastaların çevresinde el yıkama ve genel temizliğe dikkat etmelidir.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.