DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

90 trilyon bakteri ile hergün beraberiz

90 trilyon bakteri ile hergün beraberiz

90 trilyon bakteri ile hergün beraberiz!

Yanlış görmediniz. Günlük hayatta vücudumuzda zararlı yada zararsız 90 trilyon kadar bakterilerle her gün yaşıyoruz. Antibiyotikler kullanarak bu bakterileri mümkün olduğunca öldürmemek gerekiyor. Peki Neden?

Antibiyotik, herhangi bir bakteri  tarafından, diğer bakterileri öldürmek veya artmasını durdurmak için üretilen her türlü maddeye verilen yapay ilaçlardır. Vücudumuzda özellikle sindirim ve boşaltım sisteminde, deri, akciğer olmak üzere hemen hemen 90 trilyon bakteri var. Bakteri sayısı hücre sayımızın tam 10 katı.

Bakteri yada mikrop denildiğinde hemen hastalık aklımıza gelir.Aksine insan vücudunun çeşitli bölgelerinde yararlı işler yapan, vazgeçilmez bakterilerimizde var. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal’a göre gelişigüzel antibiyotikler gerekli bakterileride yok eder ve bizi ölümcül hastalıklara kadar sürükleyebileceğini belirtti. Uysal, antibiyotiklerin herkezin kafasına göre kullanacağı ilaç türüne girmeyeceğini, ateş düşürücü,ağrı kesici ve kırgınlık giderici anlamına da gelmediğini söylüyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Uysal gereksiz antibiyotik kullanmanın, yararlı bakterileri yok ederek 6 hastalığa kapı aralıyor. Bunlar sırasıyla alerjik reaksiyonlar, karaciğer işlev bozukluğu, böbrek yetmezliği, ishal, obezite,bağırsak sistemi hastalıklarıdır.

İç Hastalıklar ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş ise bu konuda hemen hemen aynısını söylüyor., Bağışıklık sisteminin yüzde 70’ni oluşturan bakteriler oluşturur. Uzmanı Dr. Atilla Bektaş ağırlık olarak örnek verirsek derimizde 200 gram, sindirim sistemi yollarında 1 kg, solunum sistemi organlarının hepsine ortalama 20 gr, boşaltım sistemi organlarındada 20’şer dram bulunmakta olduğunu belirtiyor.

Gereksiz antibiyotik kullanılması zararlı olan bakterilerde direnç kazandırır ve dönüşü olmayan bir hastalığa çevirilebilir.


Antibiyotik yerine probiyotik

İshal, çocuklarda en çok görülür. Artık uzmanlar Antibiyotik yerine probiyotik önermeye başlamıştır.Artık bakterileri öldürme yerine , vücuda yararlı bakterileri probiyotiklerle alıyoruz.

Doç. Dr. Metehan Özen ise Antibiyotiklerin bağırsaklardaki doğal flora bozduğu için savunma sistemi çöktüğünü, 4 yada 6 hafta savunma sistemi açığı oluştuğu, işte bu esnada dışardan gelen kötü bakterilerin, bağırsaklara yapışıp oradanda kana karıştığını söylüyor. Kana karışan bakterilerde hastalıklara sebep oluyor. Çocuk Hastalıklarının çoğu solunum yolu ile yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Metehan Özen, probiyotik düzenli kullanımıyla bu hastalıkları minumum seviyeye düşürülebileceğini söyledi.


Peki ne yapmalıyız?

Uzmanların ortak görüşü Doktora sormadan kullanmamalı ve antibiyotik kullanmada ısrarcı olmamalıyız. Doktorlarımızdan özellikle Antibiyotikli ilaçları istememeliyiz.

Antibiyotik yerine Probiyotik  doktorlarımızdan istemeli.Özellikle çocuklarda çok dikkat etmeliyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.