Klimalardan hasta olmamak için 2 altın kural
Klimalar artık hayatımızın içinde ve bir çok kişide klimadan rahatsız olup, klima hastalığı olduğunu söyler. Klimanın zararları bana uğramasın diyorsanız uzmanından 2 kural.
Klimanın zararları ve Klimalardan hasta olmamak için 2 altın kural
Klimanın zararları konusunda ilk önce bilinmesi gerekenin, tek başına klima bir hastalık olamaz diyen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, klima kullanımı bilinçli olarak işleme alındığında herhangi bir sorun olmayacağını belirtiyor. Ve aşağıdaki 2 kuralı uygulamaya alındığında hiç bir sorun çıkmayacağını da ekliyor.
- Klima çarpması olmaması için, Ortamı aşırı sıcaklık farkı oluşturmadan yavaş yavaş soğutmak yada yavaş yavaş ısıtmak,
- Cihaz bakımını ve temizliğini yaptırmak. Klima bakım servisinin kesinlikle yetkili ve sertifikalı uzmanlardan seçilmeli.
Mevsim normalleri üzerinde artan ve giderek nemi artan dış ortam nedeniyle klimalara talep giderek artıyor. Haliyle bir çok geri dönüşler de olumsuz yönde artıyor. Oluşan kas ağrıları, boyun ve bel tutulması, üst solunum yolu rahatsızlıkları, alerji, lejyoner hastalık kadar bir çok hastalığın nedeni olmaya şimdiden başladı.
Aslında bilimsel olarak ani ısı ve nem artış farkı ciddi hastalıklara neden olmasının nedeni solunum sisteminin savunma mekanizmalarını zayıflatıp, bir anda virüslere karşı etkisiz kalabiliyor olabilmesi.
Bunun sonucu olarak da hem alt hem üst solunum yollarında enfeksiyon hastalıklarına karşı bölgesel savunma azalabiliyor.
Ani sıcaklık ve nem değişikliği aynı zamanda solunan havadaki mikroorganizma ve alerjenlerin miktar ve içeriklerini de değiştirebiliyor
Klimalar mikroorganizmalar konusunda bir yuva olduğunu kesinlikle bilmeliyiz. Eğer klima bakımları kullanılmadan önce temizliği yapılmaz ise bu mikroorganizmalar çalıştırıldıktan sonra devamlı ortama yayılır. Bu yüzden alerjen durum oluşturmaması için klima bakımda kesinlikle, düzenli bakım ve yılda en az iki kez temizlik yapılması gerekir.
Özellikle alerjenlerden etkilenen biri iseniz, ilk çalıştırma zamanında oda da olmamanızı tavsiye ederiz.