DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Slikon vadisi karbon negatif olmaya çalışıyor

Slikon vadisi karbon negatif olmaya çalışıyor

Dünyanın teknoloji merkezi Slikon vadisi karbon negatif olmaya çalışıyor.


Slikon vadisi karbon negatif olmaya çalışıyor

Teknoloji dünyası, karbon emisyonlarını ortadan kaldırarak iklim değişikliğini geri alabileceğini umuyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerini azaltmak için ortalama küresel sıcaklık artışını 1,5 derecelik bölge içinde tutmamız gerekli. Bunun için de fosil yakıtlar kullanmaktan hızlı bir şekilde uzaklaşmamız şart. Ama yapabileceğimizin hepsi bu değil.

Karbon emisyonlarımızı sınırlamaya çalışmaya ek olarak, onları atmosferde yok etmek için de yapabileceğimiz bir şeyler var.

Microsoft ve Apple, 2030’a kadar karbon negatif olma niyetinde olduğunu ortaya koyarak bu alanda bir adım atmış oldu. Ama hepsi bu kadar da değil; Microsoft ayrıca 2050 yılına kadar “şirketin kurulduğu 1975 yılından bu yana yaydığı tüm karbonu yok etmeyi” planladığını da söyledi.

Bu hedefe ulaşmak için, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmekten, araç filosunu elektrikli hale getirmekten ve yeni ormanlar dikmekten daha fazlası gerekecek. Microsoft bu nedenle karbon yakalama ve depolama ile biyoenerji (bioenergy with carbon capture and storage – BECCS) ve doğrudan hava yakalama (direct air capture – DAC) gibi negatif emisyon teknolojilerinin gelişimini izliyor.

BECCS, büyüdükçe karbon yakalayan ağaçları ve ekinleri kullanıyor. Daha sonra bu ağaçlar ve bitkiler elektrik üretmek için yakılıyor; ancak ortaya çıkan karbon emisyonu yakalanıyor ve yeraltında depolanıyor. DAC, karbondioksiti yeraltında depolamak, hatta potansiyel olarak bir tür düşük karbonlu sentetik yakıta dönüştürmek için havayı, fanlar yardımı ile filtre ediyor.

Her iki yöntem de umut verici görünüyorsa da iklim değişikliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaları için gerekli olan düşük maliyet ve uygulanabilirlik noktasına henüz gelmiş değil. İklim krizinin yönünü değiştirmek isteyen herkesin ve Microsoft’un umudu, bu teknolojilerin ve diğerlerinin, yıllar içinde uygulanabilir bir noktaya gelmeleri.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.