DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sigara sektörü neden elektronik sigara kullanımına göz kırpıyor?

Sigara sektörü neden elektronik sigara kullanımına göz kırpıyor?

Sigaranın günümüze kadar olan tarihçesinde en büyük yükselişin Birinci ve İkinci Dünya Savaşları olduğu kesindir. Çünkü sigara sektörünün bunu reklamlarla fırsata çevirmesi.  Sigaranın tarihi içinde, en çok etki gösteren baş rol oyuncuları olan sigara sektörü yani hepimizin bildiği sigara üreticilerinin insanlara nasıl tuzak kurarak, kapitalizmin prensleri olduğunu yazımızda göreceksiniz. Ayrıca sigaranın birinci rakibi elektronik sigara olmasına rağmen ona karşı gelmemesinin nedenlerini göreceksiniz.


Sigara sektörü neden elektronik sigara kullanımına göz kırpıyor?

Elektronik sigaraların 2017 yılında dünyanın her yerinde hızlı bir artışa geçtiğini ve bilim insanlarının şu an için elektronik sigaraların zararları konusunda herhangi bir kanıt olmadığını, normal filtre sigaradan da zararsız olduğu söyleniyordu.

2019 yılında ABD’de elektronik sigara kullanan ve daha önce görülmemiş bir akciğer hastalığı teşhisi ile tüm dünyada milyonlarca kişinin gündem konusu oldu. Devam etmek için önce dilerseniz yakın tarihlerde sigara kullanımının artmasındaki yapılan tuzaklar.

We need tobacco as much as bullets

Bu konuda Dr. Mustafa Çetiner’in makalesinden yardım alacağız.

Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kullanımı ile Mücadele Türkiye Sorumlusu Dr. Toker Ergüder: Dünya Tütün Atlasına göre geçen yıl dünyada sigaraya bağlı 6 milyon kişi yaşamını yitirdi. Bu altı milyon insanın %80’i düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor ” açıklaması vardı.

Sigara sektörü, geçen yüzyılın ilk yarısında satışlarını arttırmak için savaşlara sığındı. Birinci ve ikinci Dünya Savaşları sigara sektörünün çok iyi kullandığı zamanlardı.

Dünya nüfusunun %60-80’i 1943 yılında sigara içiyordu. O günlerin askerlere söyletilen sloganı şuydu; “we need tobacco as much as bullets” yani “kurşunlara olduğu kadar tütüne de ihtiyacımız var”.

Sigaranın kanser yapıcı etkisinin gösterilmesi en az 40 yıl aldı. Sigaranın zararlı etkileri konuşulmaya başlandığı zaman, sigara sektörünün ilk refleksi daha az zararlı sigara üretmek çabası oldu. İlk filtreli sigaralar böyle ortaya çıktı.

İlk başlarda tüketiciler filtreli sigaralara bayıldılar, filtrelerin kendi sağlıklarını koruduklarına inandılar. Ama olmadı, filtreli sigara içenlerin sigaranın zararlarından korunamadığı gösterildi.

Toplumda duyarlılık artana ve insanların sigara filtrelerinin işe yaramadığını anlamasına kadar iş işten geç-ti, tröstlerin kasaları doldu, sigara tiryakilerinin sayısı arttı ve geride sigaraya bağlı ölen veya hastalık sahibi olan milyonlar kaldı.

Daha sonra “light” sigaralar gündeme geldi. Sigara şirketleri tüketicilere “light” sigaraların daha az zararlı olduğunu anlatmaya başladılar. Çok kişi incecik sigaralar içerlerse daha az kanser oluruz sandılar. Ancak süreç sigara firmalarının söylediklerinin doğru olmadığını, light sigaranın zararları da araştırmalarca görülerek, insan sağlığı için büyük bir tehlike yarattığını gösterdi.

Şimdi elektronik sigara yada kısa adıyla e-sigara dönemindeyiz, bu dönemi yorumlarken yukarıda anlattıklarımı düşünerek hareket etmek gerektiğini düşünüyorum.

Elektronik sigara ile ilgili olumlu reklamlar ile algı oluşturuldu

Elektronik sigara ile ilgili olumlu reklamlar ile algı oluşturuldu

Şimdi e-sigara ile ilişkili ticari gelişmelere göz atmanın zamanı geldi.

ALTRIA firması sigara dünyasının en büyük şirketlerinden biri. Dünyanın en önemli tütün üreticilerinden. Bu firma yakın zamanda ABD’de JUUL firması ile birleşme kararı aldı. JUUL firması, dünyanın en büyük e sigara üreticisi, toplam e sigara pazarının %70’ine sahip bir firma.

ALTRIA firması, JUUL firmasına tam 13 milyar dolar ödeyerek, firmanın %35’ini satın aldı. Bu birleşmenin altında yatan, JUUL firmasının ALTRIA’ya ait sigara raflarında yer almak isteğiydi. JUUL böylece yer alamadığı sigara raflarında da satılabilir oldu.

ALTRIA, ABD’de çok yaygın ve pazarı tek başına domine eden bir firma ama bu onlara yetmiyordu, onlar daha fazlasını, tüm dünyayı istediler. Bu nedenle JUUL ve ALTRIA ortaklığının e-sigaralarını tüm dünya pazarlarına sunabilecek dünyada etkili, yeni bir ortak aramaya başladılar.

Bu sorun, ALTRIA’nın bir anlamda kardeşi, diğer anlamda rakibi olan bir firma ile çözüldü. ALTRIA firması, geçtiğimiz aylarda ünlü PHILIP MORRIS firması ile birleştiğini açıkladı. Bu borsalarda bile büyük etki yarattı.

PHILIP MORRIS’in 120 milyar dolar, ALTRIA’nın ise 88 milyar dolarlık değeri vardı ve bu iki devin birleşmesi ile yeni şirketin değeri 200 milyar doları aştı. Bu birleşme ile Philip Morris’ten sonraki en büyük tütün üreticisi olan British American Tobacco’nun hisseleri borsada tam % 3.0 düştü.

Sigaranın kanser yaptığı kesin. Bunu gören tütün üreticileri evrim geçirerek yeni nesil elektronik sigara üretimine geçerek, insanları yeniden kendi tuzaklarında para kazanırken birilerini zehirlemek.

Sadece bu kadarı bile elektronik sigara (e-sigara) ile mesafeli olmak için aslında yeterli ama daha bitmedi.

Artık elektronik sigaralar çakmak büyüklüğüne doğru küçültülmeye çalışarak, taşınması daha da yaygınlaşacak

Artık elektronik sigaralar çakmak büyüklüğüne doğru küçültülmeye çalışarak, taşınması daha da yaygınlaşacak



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.