Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Anlayabilir Misiniz?
Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Anlayabilir Misiniz?
Çocukların yalan söylemesi ile ilgili birçok yazı yazılabilir ancak önemli olan çocuğunuzun yalan söylediğini saptamaktır. Örnek olarak çok sevdiğiniz bir eşyayı yere düşürüp kırdı. Ve çocuğunuz yaptığını söylemeyerek diğer arkadaşını suçluyor. Böyle bir durumda çocuğunuz acaba gerçeği mi söylüyor? İnanın bunu anlamak hiç te kolay bir iş değil.
Yapılan 45 adet araştırmada toplam 10.000 yetişkin ve çocuk kullanıldı. Bütün hepsinden çıkan ortak bir sonuç var. Eğer çocuğunuz mırıldanarak, kıpırdanma ve sürekli gözlerini kırpıştıran bir çocuk olduğunu söylemişler. Ancak bu sadece söyledikleri yalanların %47’si olarak belirlenmiş. Ve bu yetişkinlerin yalanları anlamak için başvurdukları yöntem, araştırmacıların “Hukuk ve İnsan Davranışı” raporları ile aynı olduğu görülüyor. Uzun süreli araştırmaların sonuçları ise gayet şaşırtıcı;
Araştırmadaki çocuklar yaşlarına göre iyi birer yalancıydı. Yapılan araştırmaya katılan sosyal çalışmacı ve öğretmen gibi alanıyla ilgili uzmanlar yalanları teşhis etmekte normal bireylere göre çok daha iyilerdi.
Araştırmacıların dikkat çekmek istedikleri nokta, bu çalışmanın birçok bilimsel araştırmanın birleştirilerek elde edilen bir meta-analiz çalışması olduğuydu. Çalışmaların tamamı tabi ki aynı yönteme sahip değillerdi. Ancak araştırmacıların değindikleri en önemli konu, gelecekteki çalışmaların bir gün çocukların yalanlarını anlayabilmek için ebeveynlere, komşularına ve öğretmenlerine yol göstereceği yönündeydi.
Eğer çocuğunuz yalan söylüyor ise, onu suçlamadan ve gerçeklerle yalan söylediğini tespit etmeniz, psikolojisi açısından büyük önem taşıyacaktır. Suçlama yapmadan belli bir yalanın nedenini sorgulamanız, çocuğunuzun iyiliği düşünülerek yapıldığında, davranış problemlerinin de tam anlamıyla önüne geçmiş olacaksınız.