Robotik ilk göz ameliyatı yapıldı!
Robotik ilk göz ameliyatı yapıldı!
İngiltere’nin Oxford’daki John Radcliffe göz hastanesinde ilk defa bir göz ameliyatında robotik teknoloji kullanıldı.
İnsan elinin yetersiz kaldığı gözün retina kısmına yapılan sorunu robotlar tarafından çözüme ulaştırıldı. Riskli ameliyat sonrası robot teknolojilerinin artık yavaş yavaş ameliyatlarda da kullanılacağı görülmekte.
Cerrahlar bir hastanın gözdeki retina (Retina ya da ağkatman, görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu göz tabakasıdır.) üzerini örten bir hastalık için operasyona başlamışlardı. Fakat retina üzerindeki ağ gibi örten zarımsı bu maddeyi retinaya dokunmadan nasıl alacaklardı? İnsan eli bu konuda kayıtsız kalmakta ve yapılacak bir şey yok gibi gözüküyordu.
Profesör Robert MacLaren konu ile ilgili teknoloji desteği alarak ilk defa hassas bir bölgede ilk kez insan gözünde sıfır noktasında başarı ulaştıran Robotik Retina Diseksiyon Cihazı (R2D2) yardımı kullandı.
Cerrahlar böyle hassas ameliyatlarda kalp atışlarını ayarlayıp, zamanlama hareketlerinide yapması lazım. Böylesine mm’lik ameliyatlarda çok çok zor. Fakat robot insan elinin ulaşamayacağı yerlerde, yüksek hassasiyetli 360 derece bile çalışabiliyor. Cerrahlar kullandıkları Robotik Retina Diseksiyon Cihazı (R2D2) ‘nı dışardan bir joistik ve dokunmatik ekrandan çok rahat kontrol edebiliyor.
Profesör Robert MacLaren’in adı şimdiye kadar kör olması beklenen 6 hastayı iyileştirmesi ile duyulmuştu.
2014 yılındaki çalışmaları ile gözün hassas kısımlarında çalışan uzman ekibin lideri koroidemi göz hastalığında umut olmaya devam ediyor.