DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Süperbilgisayarların en hızlısı hangisi?

Süperbilgisayarların en hızlısı hangisi?

Saniyede yaptığı işlem sayısı Süperbilgisayarın gücü olarak tanımlanıyor. Peki Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı hangisi? Takipçimizin merak ettiği bu soruyu “Pano” dan yayınlayacağız.


Süperbilgisayarların en hızlısı hangisi?

Mersin ili Akdeniz ilçesindeki Turgut Özal Ortaokulu öğrencisi Eylem Kaya bize Süperbilgisayarların en hızlısı hangisi? diye sordu.

Soru: Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı hangisi?

Süperbilgisayarlar, gelişmiş programları çalıştırabilen çoklu işlemcili makinelerdir. Örneğin süperbilgisayar üreten Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, General Electric için gelişmiş uçak similasyonu çalıştıran bir süperbilgisayar yaptı. Firmaya yakıt verimliliğini arttırmak için çok yardımcı oluyor.

Sağlık, eğitim, bilim ve teknolojik ilerlemelerde hesaplanamayan fonksiyon ve olasılıkları gösterebiliyor. Bu yüzden süperbilgisayarlar çok gerekli.

2016 yılına kadar süperbilgisayar alanında lider olan NUDT Tianhe-2 yerini, 2018 yılında 93,01 petaflop’luk performansa sahip Oak Ridge National Lab’de üretilen Sunway TaihuLight’a bıraktı.

Fakat şimdi daha farklı bir işlemci modeline geçiliyor. Yeni nesil süperbilgisayarlar geliyor.

Bilim insanları, kısa bir süre önce Bilim Veri İşlemcisi (SDP) adı verilen, eşleştirilmiş iki süper bilgisayarın ilki için mühendislik tasarımını tamamladı. Dünyanın en hızlısı olacak yeni bir süper bilgisayarın (SDP) tasarımını test etmek içinse Cambridge Üniversitesi’ndeki P3 (platform performansı prototipi) kullanıldı.

Kilometre Kare Dizisi (SKA) temsilcileri, bu süper bilgisayarların birlikte, Perth (Avustralya) ve Cape Town’da bulunan (Güney Afrika) radyo teleskop ağı tarafından toplanan büyük miktarda veriyi yöneteceğini ifade etti.

Açıklamaya göre, bu iki bilgisayarın donanım, yazılım ve algoritmalarını geliştirmek için 11 ülkeden temsilcinin bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi beş yıl boyunca iş birliği yaptı.

Tamamlandığında, biri Perth’e ve diğeri Cape Town’a yerleştirilecek güç merkezi işlemcileri, yılda 600 petabayt (1 petabayt bir milyon gigabayta eşittir) veriyi işleyecek. SDP’nin proje yöneticisi Maurizio Miccolis, bunun ortalama bir milyondan fazla dizüstü bilgisayarın yapacağı işleme denk düştüğünü belirtti.


Ne kadar hızlı olacak?

İşlem hızı, saniye başına yüzer nokta işlemleriyle (floating-point operations) veya floplarla ifade edilir. Güçlü bir süper bilgisayarın performansı, petafloplar (saniyede 1 katrilyon hesaplama) ile; kişisel bilgisayarımızın hızı ise gigaflops ile ölçülür. Yani saniyede 1 milyar hesaplama cinsinden.

Araştırmacılar, SDP’nin bir anda 250 petaflops (veya 250 katrilyon) hesaplamayla çalışacağını tahmin ederek, IBM Zirvesi’nde açıklanan son süper bilgisayardan %25 daha hızlı olacağını öngörüsünde bulundu.

Miccolis, SDP için “dünyanın en hızlı süper bilgisayarı” tanımlaması yaptı. SDP temsilcilerine göre, SDP rekor hızlarda muazzam miktarda radyo teleskop verisi taşıyacak ve aynı zamanda gürültüden sinyal almak için neredeyse gerçek zamanlı veri analizi yapacak.

SKA’nın veri merkezinden Rosie Bolton, yaptığı açıklamada “SDP verinin bilgi olduğu yerdir.” dedi ve ekledi, “Verileri anlamaya başladığımız ve detaylı astronomik görüntüler ürettiğimiz yer burasıdır.”



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.