DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike!

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike!

İnsan yaşamının üçte birini yatakta geçirir. Ancak son araştırmalarda hayatımızı paylaştığımız, yatak, yorgan, yastık ve çarşafların ciddi tehlikelere neden olabileceği konuşuluyor. New York Üniversitesi mikrobiyologlarından Philip Tierno, yatak, yorgan ve çarşafların, bakteri ve mantarlar için botanik bir yaşam alanına dönüştüğünü söylüyor. Sadece bunla kalmıyor. Ev tekstil ürünlerinde de ciddi sağlık tehditleri de var. Bu yazımızda sizlere Ev tekstilinde kullanılan Elyaflı ürünler kanserojen mi? Astım ve Solunum yolu hastalıkları neden artıyor? Yatak, yorgan ve yastıklar bakteri yuvası mı? Yataktaki tehlike nedir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Elyaflı ürünler kanserojen mi? Yatak, yorgan ve yastıklar nasıl temizlenmeli?

Uzmanlar yeni araştırmalarına göre, yastık, nevresim ve çarşafların kıvrımlarının arasını mikroskobik cihazlarla kontrol etti. Sonuç ise ürkütücüydü. Çünkü bakteri ve mantarların yaşam alanına dönüşen, en çok kullandığımız bu ürünler, sağlığımızı ciddi tehlike altına sokuyor.

Yastık kılıflarının ve Çarşafların haftada en az bir kere yıkanması gerektiğini söyleyen New York Üniversitesi mikrobiyologlarından Philip Tierno, hesaplamalara göre yılda yatakların 118 kilo ter çektiğini söylüyor. Yataktaki tehlike işte burada başlıyor.

Eğer yatak odası nemli bir ortamda olduğunda, mantarlar, yataklarda ve değişmeyen nevresim takımlarında üremeye başlıyor.

Yapılan araştırmaya göre, 1,5 yıllık ile 20 yıllık sentetik veya kuş tüyü yastıklarda 17 türe yakın mantar belirlendi. Yastıklarda ise kullanılan kimyasal maddelerden dolayı daha çok çeşit bakteri için yaşam alanı sağladığı belirlendi.

Aynı zamanda diğer sorunlardan biri ise, Yastıklarda kullanılan, elyaf tipi kimyasal maddelerin kanserojen maddeler içermesidir. Uzmanlara göre Alerjiniz olmasa bile, bu tip maddelerden yapılmış yatak tekstili ürünlerinin, alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söylüyor.

Sizlere, başımızı koyup, rüya alemine giden yolun kapısı olan yastıklar da nasıl tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlatmaya çalışacağız.


Bir yastık da kaç sene yaşayabiliriz?

Her aldığımız ürünün, arkasında hep kanserojen madde çıkıyor. Bir bakın içtiğimiz suyun dışındaki BPA’lı plastik şişeler, giydiğimiz kotlardaki kimyasal işlemler, yediğimiz yiyeceklerde sahtecilik ve yattığımız yataktaki yastık ve yorgandaki elyaf denen kimyevi maddeler hepsi kanserojen içermekte. Peki neden insanlar bunları üretmekte ve kimileri de bunları almakta? Cevabı hep aynı kimi cebini dolduruyor, kimide cebindeki azlıktan bu ürünlere yöneliyor.

Doğal yollarla pamuktan yapılan, birde plastiklerden yapılan Elyaf 2 türlüdür. Fakat ikiside zararlıdır. Petrol’un işlenmesiyle elde edilen plastik ürünlerden elde edilen elyaf ile yorgan ve yastık yapılıp, piyasada satılmakta. Sadece yorgan yastık değil tekstil deyince aklınıza ne gelirse. Bunların fiyatları en ucuz olanlarıdır.

Pamuktan elde edilen elyaf  ise organik yollarla üretilmediği için oda zararlı. Tarım ilacı ile hızlı büyütülüp daha çok ürün almaya çalışan üretici, bunları yastık yada yorganlarda kullanıp diğerine nazaran biraz daha pahallı satıyor. Satarken ise pamuktan yapılmış diyerek tüketicinin gönlüne su serpiyor.

Prof. Dr. Erkan Topuz bu konu hakkında, yüzde yüz organik pamuk, keten ve kenevirden üretilen ev yada giyim tekstil ürünlerinin sağlıklı olduğu belirtiyor. Doğal olmayan pamuk ve sentetiklerdeki azor boyalar astıma ve kanserojen etkilere neden olduğunu söylüyor. Düşünün siz bu yastıkla yada yorganla bir gece boyunca berabersiniz ve soluyorsunuz onla beraber.

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike!| Yastıkların elyaftan olanları alerji ve astıma neden olabilir

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike!| Yastıkların elyaftan olanları alerji ve astıma neden olabilir


Astım ve Solunum yolu hastalıkları neden artıyor?

Astım ve Solunum hastalıklarının çoğalmasının en bariz sebeplerinden biri ev tekstil ürünlerinde kullanılan kimyevi maddeler ile boyanmış ve üretilmiş elyaftan geçmektedir. Eskiden neden yoktu? Acaba eskiden kuş tüyünden yastıklar, koyun yünlerinden yapılan döşekler ve yorganlar yapılıyordu. Kim uğraşacak bunlarla artık değil mi, kolay yolu var artık üretmenin ve para kazanmanın!

Konya Yorgancılar Odası Başkanı Cengiz Çiftçi ise bu konu hakkında yazımızı doğrulayıcı sözler söylüyor. Piyasa da satılan, ucuz  piyasada genellikle herkesin kullandığı yorgan ve yastıkların doğal ve yapay denilen elyaftan yapıldığını söylüyor. Yıkanabilir özelliği kolay olduğundan çoğu tüketici buna yönelmekte. Aslında petrol atıklarından elde edilen yapay elyafın sağlık için çok zararlı olduğunu belirtti.


Yorgan ve yastık içinde Kanserojen maddeler var!

Yorgan yada yastık gibi ev tekstil ürünlerinde Pamuklu ürünler ibaresi ile satılmasına kanmamak gerekir. Üretici Pamuk üretimini arttırmak ve daha çok hasat almak için, çok yoğun tarım ve böcek ilacı kullanılıyor.

Cengiz Çiftçi yapılan istatislik ile ilginç bir yönden daha yaklaşıyor. Ülkemizde ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 3’üne yakın kısmı, pamuk üretiminde kullanılıyor. Fakat toplam tarım ve böcek ilacıyla kimyasal gübrenin toplamının 4’de 1’i pamuk tarımında kullanılıyor. Pamuk hasattan alındıktan sonra, saklama ve beyazlaştırma için kimyasallar ve kükürt içeren boyar maddeler kullanılıyor.  Sadece o değil, yumuşatmak ve ateş almasını önleyen kimyasallar ekleniyor.Son tüketiciye doğru giderken bu maddeler içerisinde kalıyor. Ne kadar yıkarsanız yıkayın bunlar kalıyor ve siz bunları gece boyunca soluyorsunuz.

Cengiz Çiftçi bununla beraber Elyaftan yapılan yastık ve yorganın, kanserden başlayıp her türlü hastalığın nedeni olabileceğini ekliyor.

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike!| Kuş tüyünden yapılmış yastıkları hatırlar mısınız?

Elyaflı ürünler kanserojen mi? Ev tekstil ürünlerinde bilinmeyen tehlike! | Kuş tüyünden yapılmış yastıkları hatırlar mısınız?


Ne yapmalıyız?

Eskiye dönmek gerekir. Ya da Prof. Dr. Erkan Topuz’un belirttiği gibi organik tarım ile elde edilen ürünleri tercih etmeliyiz. Hasta, yaşlı, çocuk olan evlerde çok ciddi bir şekilde suni ve tarım ilaçlı pamuktan elde edilmiş ürünlerden kaçmalıyız.

Kimyasal maddeleri devamlı deri yolu ile yada solunum yolu ile teması  akciğer kanseri, guatır, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır. Bu yüzden bu ürünlerden kaçmalı Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçınmalıyız.

Hatta giyilebilir ürünler,  çorabından tutun, kazağınıza kadar doğal pamuklu ve yünlü ürünlere yönelmeliyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.