DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

PISA’ya göre Türkiye’de verilen eğitim 3 yıl daha geride!

PISA’ya göre Türkiye’de verilen eğitim 3 yıl daha geride!

PISA’ya göre Türkiye’de verilen eğitim 3 yıl daha geride!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 1997’de kurulan PISA (Programme for International Student Assessment) olarak kısaltılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı ile geliştirilen sınav, üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını test etmektedir.

PISA sınavına giren kategoriler ise fen, matematik ve okuma kabiliyetleri. PISA 2015 sonucu ise tam bir hüsranlıkla dolu. Rapora göre Türkiye’deki eğitimdeki gelişme 2003’te yükselişe geçmişken, 2015’te ise gerilemeye başladı. Örnek verirsek 2012’de Matematik bölümünde 44. iken, 3 sene sonraki dönemde 2015 yılında 49.’luğa geriledi. 2012’de Fen Bölümünde 43. iken 52. sıraya düştü.Okuma’da ise 41. iken 50. sıraya geriledi.

72 ülkeden 540.000 kadar 15 yaş grubundaki öğrenci PISA değerlendirmesine katıldı. 6 Aralık 2016 yılında açıklanan sonuçlar ise çok şaşırtıcı.

PISA’ya göre Türkiye’de verilen eğitim 3 yıl daha geride! | Kanada ve Fransa ilk sıralarda

35 ülke içinde 34. sıradayız!

35 OECD ülkesi grubunda Meksika en alt sırada bulunurken bizde neredeyse sondan birinciyiz. Türk Eğitim Derneği’ne bağlı TEDMEM Eğitim Uzmanı Dr. Sabiha Sunar, 2012 PISA sonuçlarının değil 2015 yılı PISA sonuçlarının ilk defa 2015’te gerçeği yansıttığını söylüyor. Sebebi ise “4+4+4 eğitim sistemi ” ile okumayı düşünmeyen ya da ayrılmak isteyen 15 yaş grubu öğrencileri öğretime dahil oldu. Böylece fen ve matematik bölümlerinde başarısızlık, düşük profilli öğrencilerin katılımı ile daha da arttı. Aslında böyle olması diğer ülkeler ile eşit yarışıldığında gerçek rakamları ortaya koyuyor.

Özellikle okuma alanında okuma alanında OECD ülkelerinden Kanada ve Finlandiya en üst 2 sıra. En alt 2 sıradakiler yani Türkiye ve Meksika ile arasındaki fark neredeyse 100 puan.  Bu farkı kapatmak için en az 3 sene gibi bir zamana ihtiyacımız var. Sabiha Sunar, bu durumun Türkiye için bir eğitim alarmı olduğunu belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.