DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden bazı insanlar çekik gözlü?

Neden bazı insanlar çekik gözlü?

Meraklı sorular listemize takipçilerimizden gelen bir soru daha eklendi. Bazı milletler örneğin Çinliler, Japonlar, Moğollar, Eskimoların gözleri çekik. Neden bazı insanlar çekik gözlü? Sorusunun cevabını verirken  Çekik göz nasıl olur? Çekik gözler milletlere göre mi yoksa bulunduğu coğrafik bölgeden dolayı mı olur? Çekik göz genetik mi? sorularının da cevabını göreceksiniz.


Neden bazı insanlar çekik gözlü?

Çekik gözlerin evrimi bilim insanları yıllardır dikkatini çekmişti. Göz yapısı dünyadaki tüm insanlarda aynıdır. Çekik gözlü olmanın nedeni yalnızca göz kapaklarıdır. Çekik gözlü olan insanlarda göz kapağının 2. kıvrımı gözün üstüne doğru daha fazla iner. Gözün üstüne daha fazla inen göz kapağı gözün daha dar görünmesine neden olur.

Aslında bu kıvrım kış mevsiminin soğuk geçtiği ve kar tabakasının yoğun olduğu bölgelerde yarar sağlar. Karla kaplı yerler insanın gözünü kamaştırır. Bu kıvrım kar tabakasından yansıyan ışığa karşı gözü korur. Yani göz kapağındaki 2. kıvrım kar gözlüğü görevini yapar.

Ne var ki çekik gözlü bazı insanların yaşadıkları yerlerde insanın gözünü kamaştıracak kadar kar yağmayabilir. Ancak bildiğimiz üzere buradaki insanların atalarının son görülen buzul çağıyla birlikte, Asya kıtasının kar ve buzlu bölgesi olan Sibirya’dan daha sıcak olan bölgeye yani güneye doğru ve şimdiki  yaşadıkları bölgelere göç etmişlerdir.

Günümüzde halen buzullarda yaşayan Eskimoların gözleri de çekiktir. Bu özellik sayesinde gözleri soğuktan daha az etkilenir. Bu kadar soğuk hava koşullarında yaşayan insanların vücutları iklime uyum sağlamak zorundaydı. Soğuk hava koşullarında sadece gözler etkilenmemiş aynı zamanda burunda büyük ölçüde etkilenir.

Sadece gözler değil bununla beraber burunları da soğuk rüzgarlara karşı daha da mücadele edebilmek için küçülmüştür. Çekik gözlü insanlardaki burun delikleri de daha küçülmüş ve birde daralmıştır. Bunun nedeni ise soludukları hava içeride akçiğerlere taşınana kadar ısınsın diye.

Çekik gözlü insanların cildi, diğer insanlara göre daha yağlıdır. Yağlı cilt ile göz kapaklarınında yapısı daha yağlı olduğunu düşündüğünde, daha sarkık olup, gözü ve iç tabakalarını doldurarak, kar fırtanaları ve buzullarda görme için göz sağlığını da korur. Koşulları düşündüğünüzde insanların aslında çekik gözlü olmadıklarını onlara düşük göz kapaklı insanlar diyebiliriz.

Asya kıtası boyunca çekik gözlü insanların görülmesi, bu kişilerin buzul bölgelerde yaşayan atalardan geldiğini düşündürse de Afrika’daki bazı gruplarda da bu yapının görülmesi, konunun bundan biraz daha karmaşık olabileceğini gösteriyor ve bu alanda çalışmalar devam ediyor. Aksine çok sıcaktan korunmak için de gözlerde bir evrim yaşanmış olabilir.Bu sıcak bölgelerde aynı adaptasyonun aşırı sıcağa (ve özellikle de fazladan gelen mor ötesi ışınlara) karşı bir savunma sağladığını gösteren bulgular söz konusudur.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

  1. ali dedi ki:

    ben kastamonuluyum bende yarı çekik gözlüyüm eğer gözümü kapaklarını aşşağı itersem tamamen çekik gözlü oluyorum benim çoğu akrabam da çekik gözlü