DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlk lazerle katarakt tedavisini kim buldu?

İlk lazerle katarakt tedavisini kim buldu?

Dünya göz tedavi yöntemleri üzerine çığır açan, bir çok kişinin tekrar görmesini sağlayan katarakt tedavisi yıllar içinde daha da gelişti. Peki bu teknolojileri başlatan ve İlk lazerle katarakt tedavisini kim buldu? merak ediyorsanız okumaya devam edin. Ayrıca Katarakt nedir? Katarakt neden oluşur?  Tarihte Katarakt tedavileri nasıl yapılmıştır? sorularının cevabıda yazımızda.


İlk lazerle katarakt tedavisini kim buldu?

Katarakt nedir?, Göz içinde bulunan lensin saydamlığı kaybedildiğinde opak bir görünüm almasına, göz merceğinin yoğunlaşmasına neden olan bir göz hastalığı olarak bilinmektedir.

Kameralardaki optik sistemler, insan gözünün yapısından esenlenmiştir. Optik zoom sorunları, görüntünün buğulaşması genelde lens sorunundan kaynaklanır. Gözde de aynı bundaki gibi görüntü buğulanması, gözün dış tabakadaki kornea ve sonrasında göz içindeki lenste eğer görüntü kırılmassa oluşmaktadır. Göz merceğindeki bu yoğunlaşmalar görüntümüzü bulanıklaştırır.

Görme, en değerli duyularımızdan biri. Ancak yaşımız ilerledikçe görme yetimiz birçok nedenden dolayı tehlikeye giriyor. Yaşlanmaya bağlı yaygın rahatsızlıklardan biri de katarakt.

Gözlerimizin ön kısmındaki cam benzeri bir mercek (lens), dış dünyanın görüntüsünün beynimize yansıtılmasını sağlıyor. Yaşlandıkça, bu merceği oluşturan proteinler yavaş yavaş parçalanıyor ve bir zamanlar kristal berraklığında olan merceği bulanık hale getirebiliyor. Bu durumda, beyne yansıtılan görüntüler artık eskisi kadar net görülemiyor, buğulu bir camın arkasından bakıyormuş gibi görülüyor ve bazı durumlarda göz tamamen karanlığa bürünebiliyor.

Katarakt, ilaç yada gözlük tedavisi ile iyileşmesi mümkün değildir. Tek katarakt tedavisi şekli şu an için ameliyattır. Katarakt ameliyatı, berraklığını kaybetmiş olan göz merceği alınarak, onun yerine yeni bir göz merceği yerleştirilmesine dayalı bir operasyondur.

Şimdilerde en modern Katarakt tedavisinin ameliyat sistemi Fako (Fakoemülsifikasyon) cerrahisi olarak bilinmektedir. Fako cihazı, saniyede 40 bin defa titreşen ses dalgalarının yardımı ile kataraktı gözün içinde eritir. Böylece kataraktın temizlenmesi sonunda, katlanabilir ve akrilik maddeden yapılmış yeni mercek göz içerisine yerleştirilir. Ameliyat fako cihazı ile gözün içine bir bölgeden girilerek tanımlanıyor.

Peki tarihte Katarakt tedavisi nasıl yapılıyordu? Bilimsel olarak ilk laser katarakt tedavisini kim buldu? sorularının cevabına geçelim.


İlk lazerle katarakt tedavisi

Katarakt, MÖ 5. yüzyıldan beri tedavi ediliyor ama yüzyıllar içinde bu “buğu birikimini” temizleme ve değiştirme yöntemleri giderek gelişti.

1986’da Patricia Bath’ın Laserphaco probunu icat etmesi bu alanda bir dönüm noktası oldu. 0 zamana kadar yaygın uygulama, merceğe ulaşmak için göze iğne sokulması ve ardından buğulu kataraktı parçalamak için ultrason probu kullanılmasıydı.

Bath, kataraktı ultrason yerine lazerle temizlemenin yolunu bularak ameliyatların başarı oranını artırdı. Bath, imkânsız olduğu düşünülen şeyin mümkün olduğunu mükemmel bir şekilde kanıtlayarak bilim camiasını şaşırttı. Laserphaco probunun icadından iki yıl sonra Bath, probun patentini aldı.

Böylece Oftalmologlar arasındaki öncü konumunu pekiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda tıbbi bir patent alan ilk siyahi Amerikalı kadın doktor oldu.

Patricia Bath, oftalmoloji ihtisasını tamamlayan ilk siyahi Amerikalıydı.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.