DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hidrolik fren nedir? Hidrolik fren nasıl çalışır?

Hidrolik fren nedir? Hidrolik fren nasıl çalışır?

Günümüzün araç üretiminde fren sistemlerinin gelişimi vazgeçilmezdir. Fren sisteminin babası ve halen kullanılan Hidrolik fren sistemi hakkında bilgiler hazırladık. Hidrolik fren nedir? Hidrolik freni kim buldu? Hidrolik fren nasıl çalışır? Hidrolik fren mekaniği nedir? soruların cevabı için okumaya devam ediniz.


Hidrolik fren nedir?

Hidrolik fren, basıncı kontrol mekanizmasından alıp fren mekanizmasına doğru iletmek için tipik olarak glikol eterler yada dietilen glikol içinde bulunduran fren hidroliği kullanan bir fren mekanizması düzenlemesidir.

Hidrolik fren 1917 yılında patentini alan Fransız Malcolm Loughead icat etti. (daha sonra soyadını Lockheed yaptırdı). Fransa’da fren hidroliği yerine “Lockheed” daha çok ağırlıklı kullanılmaktadır.

1914 yılındaki araba yarışlarında Fred Duesenberg, Lockheed hidrolik frenlerini kullandı. İyi bir reklam oldu ve  1921’de Duesenberg otomobil şirketi , ilk kez binek arabalarda kullanmaya başladı.

1915 yılında Springield Knox Motors Company şirketi tırlar için kullanmaya başladı.

1927 yılında Edward Bishop Boughton tarafından kendinden enerjili hidrolik kampanalı fren sistemi geliştirildi. Halen günümüzde bu fren teknolojisi sistem kullanılmaya devam ediliyor.


Hidrolik fren nasıl çalışır?

Hareket halindeki her nesnenin kinetik (hareket) enerjisi vardır ve nesne sadece bu enerjiyi kaybedince durur. Makineyi yavaşlatmak veya durdurmak için frenlerde kullanılan ilke budur.

Saatte 100 kilometre hızla giden bir arabayı durdurmaya çalıştığınızı hayal edin. Ayağınızla uygulayacağınız kuvvetin arabayı yavaşlatması bile mümkün değil. Modern taşıtları yavaşlatmaya veya durdurmaya yetecek gücü üretmek için hidrolik frenler kullanılıyor.

Sıvıların ve farklı boyutlarda silindirlerin akıllıca bir kombinasyonu, pedala uyguladığınız kuvveti katlıyor. Pedala hafifçe basmanız bile fren diskleri üzerindeki fren balatalarına uygulanan büyük bir kuvvete dönüştürebiliyor. Sürtünme yoluyla kinetik enerji kaybedildikçe araba hızla yavaşlıyor.


Hidrolik fren mekaniği

Pedala hafifçe dokununca taşıt nasıl duruyor?

  1. Fren pedalı. Frene basmak, küçük bir pistonu hidrolik fren sıvısıyla dolu bir silindire itiyor.
    Sıvıları sıkıştırmak neredeyse imkânsız olduğu için sıvı, basıncı her yöne eşit olarak iletiyor.
  2. Kuvvet çarpanı. Fren sıvısı, tekerleklerin yanındaki daha büyük pistonlara doğru itiliyor, ince silindirden daha geniş bir silindire geçilmesi kuvveti artırıyor. (kuvvet = basınç x kesit alanı)
  3. Fren balatası ve fren diski. Fren sıvısının daha büyük pistonda uyguladığı kuvvet, fren balatasını tekerleğe bağlı fren diskine doğru itiyor.
  4. Sürtünme. Diske temas eden balata, bu iki bileşen arasında sürtünme oluşturuyor. Sürtünme ısı ürettikçe kinetik enerji termal enerjiye aktarılıyor.
  5. Yavaşlama. Kinetik enerjinin aktarılması, tekerleklerin ve dolayısıyla arabanın hızının azalmasına neden oluyor.
Hidrolik fren nedir? Hidrolik fren nasıl çalışır? Hidrolik fren mekaniği

Hidrolik fren mekaniği



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.