DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Balinalar neden karaya vurur?

Balinalar neden karaya vurur?

Meraklı sorular listesinde bulunan ve zeki hayvanlar listesindeki balinaların yaptığı anlamsız bir hareketin gizemini açıklayacağız. Kısaca balinanın özellikleri hakkında bilgi verip, Balinalar neden karaya vurur? sorusunun cevabını vereceğiz.


Balinalar neden karaya vurur?

Memeliler sınıfında takım olan Balinalar (Latince: Cetacea) kendi sınıfı içinde balinalar, yunuslar ve muturları içerir, Biyolojik ismiyle “balina” için Latince karşılığı “cetus” kelime anlamıyla “büyük deniz hayvanı”dır. Yunancadan Latinceye geçtiği söylenebilir. Yunanca adıyla “κῆτος” kelimesi “balina” ya da “herhangi bir dev balık veya deniz canavarı” olarak manalandırılır.

Evrim sürecine bakıldığında Balinaların 50 milyon yıllık süreçte suya tam adapte olmuş memeli olduğu görülmektedir. Ön uzuvlarının evrimleşerek yüzgeç olduğu, arka uzuvlarının küçülerek, belkemiğine bağlanmadan gövdenin içinde gizlendiği gözlemlenmiştir. Yatay olan kuyrukları zamanla düzlemleşmiştir. İçlerindeki kalın yağ tabakaları ile doğal soğuk korumasistemi olup, neredeyse hiç kılları yoktur. Grup gezmeyi seven bu hayvanlar özellikle hayvanlar içinde yüksek zekalı olarak tanımlayabiliriz.

90 türü bulunan Balinaların içinde tatlısu yunuslarını çıkarttığımızda kalan 85 türü okyanus ve denizlerde yaşam sürmektedir.

Balinalar takımı iki alt takıma bölünmüştür: yunuslar ile muturları da barındıran dişli balina(Odontoceti) ve  çubuklu balina (Mysticeti).


Balinaların karaya vurmasının gizemi

Sahillerde büyük gruplar halinde karaya vurmuş balinalar dünyada çok sık rastlanan bir görüntü haline dönüştü. Uzmanların net bir açıklaması yok ancak birkaç teorisi var. Balinalar eğer karaya vurursa saatler sonrası öleceğini de unutmamak gerekir.

Hastalık, yaralanma, genetik mutasyon ve hatta yaşlılık, balinaları onları kıyıya iten akıntılara karşı koyamayacak kadar güçsüzleştirmiş olması ihtimaller dahilinde.

Balinaların çevresel koşullarının değişmesi, örneğin kötü hava, yükselen okyanus sıcaklıkları ve kirlilik yüzünden kaybolmaları veya avlarını sığ sularda ararken suyun çekilmesi sırasında kapana kısılmış olmaları da diğer olasılıklar.

Başka bir teori gemi teknolojisi ile ilgili. 2001’de yapılan bir çalışma, balinaların kitlesel olarak karaya vurmalarının, deniz filolarının denizaltıları tespitte kullandığı sualtı sonarı ile ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Balinalar da yollarını bulmaya çalışırken ses dalgaları kullandığı için, sonar aracı, onların yönlerini şaşırmasına yol açıyor olabilir.

Balinaların sosyal memeli hayvan oldukları için gruplar halinde gezinirler. Eğer bu grubun üyelerinden birinin  karaya vurması, tüm balina grubunun onu doğal olarak ardından giderek takip etmesi yada kurtarmak için gidip, tümünün karaya vurmasına neden olabilir.

Balinaların bu özelliği, hayvanların gizemli dünyası içinde sadece biri.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.