DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İzmir Aliağa’da kanserden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor!

İzmir Aliağa’da kanserden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor!

İzmir Aliağa’da kanserden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor!

Aliağa 1960’lı yıllarda 3 bin nüfusuyla sahil kasabasıyken, bir çok sanayinin aynı anda buraya yerleşip değişik sektörlerin burayı ağır sanayi bölgesi yaptıktan sonra ilçe olmuştur. 2016 yılı itibari ile nüfus sayısı 91 bine çıkmıştır.

İlçe sınırları içinde Petrol Ofisi, Petkim Petrokimya Holding, Tüpraş’a ait İzmir Rafinerisi gibi büyük şirketleri ve sanayi kuruluşları olan Aliağa’nın, ithal kömürü elektriğe çeviren İzdemir Enerji Aliağa Termik Santralide bulunmaktadır.

İlçe merkezinin güney kısmında kalan Biçer ovası haddehaneler ve demir-çelik fabrikaları ciddi kirlilik oluştururken, hava kalitesi gittikçe halden çıkılamaz duruma gelmiştir.

Türkiye’nin önde gelen sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa ilçesinde, devamlı halk protestoları olsa da, artık bugünlerde verdiği ölümcül zararlardan bahsedilmeye başladı.

İlçede son yıllarda artan nüfusun verdiği trafik ve ısınma kirliliğide tuzu biberi olmuş, artık Aliağa ilçesinin girişinde bile soluk alırken boğaz gıcıklanmaya başlamaktadır.

Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan İnci Köseoğlu, Aliağa ile ilgili yaptığı açıklamada artık burasının kesinlikle yeni bir fabrika yada üretim tesisi kurulmaması gerektiğini, nefes alacak yerin kalmadığını söyleyip uyarıyor. İlçede çevre kirliliği yapacak tüm fabrikaların yuvası haline geldiğini, termikten tutun, boyahanelere, gaz dolum tesislerinden tutun haddehanelere kadar küçük büyük bir çok firmanın bulunduğunu belirtti.


İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü çalışıyor!

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Aliağa’da 2017 yılı itibari ile  hangi sektörler bulunmakta, çizelgesi şöyle:

İzmir Aliağa’da kanserden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor! | Aliağa’da faaliyet gösteren sektörler

Sorunla ilgili İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ise denetimlerin son zamanlarda arttırıldığını, Aliağa’daki sekiz tesisin bacalarına ölçüm cihazı takılıp internet üzerinden izlediklerini açıkladı. Çevredeki tüm tesislerin Bakanlıklar tarafından kontrol edildiğini söylüyor. Bölgede şu ana kadar yapılmayan hava ölçüm istasyonunun çok yakın zamanda kurulacağını ekliyor.


Kanserli sayısı her geçen gün çoğalıyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu ise, 2016 yılının Mayıs ayında ilçenin farklı noktalarında hava partikülleri ölçümünü yaptıklarını, ölçülen değerin Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin  yaklaşık 2,6 katından fazla olduğunu belirledi.

2011 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında Dr. Ahmet Soysal‘ın yaptığı araştırma dikkate alınmamıştı. Çünkü o zamanlar yaptığı çalışmada, Aliağa ilçesinde 15 ila 30 yıl içinde ikamet eden kişilerin, 15 yıldan az yaşayanlara göre 4,7 kat fazla olduğunu açıklamıştı. Sanayi yaklaşık 56 sene önce başladı ve buna en çok maruz kişiler kanserden ölüyor.

Aliağa merkezinde bulunan Horozgediği köylüsü 1943 doğumlu Remzi Okay doğuştan beri burada yaşıyor ve hem gırtlak hem de cilt kanseri. 2009 yılında kanser olduğunu söyledi ve köyde ölenlerin 10’da 8’inin kanserden öldüğünü söylüyor.

İzmir Aliağa’da kanserden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor! | Horozgediği köylüleri 10’da 8’i kanserden ölüyor

Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan İnci Köseoğlu, Horozgediği köyünün havasının tamamı, genel olarak ilçenin hava sahasının ciddi tehlikeli olduğunu Aliağa’da katıldığı bir termik santral Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında belirtti. Toplantıda Horozgediği köyü sakinlerinin istediği tek şey, biz kanser olduk ama bundan sonra kimse olmasın, başı yanmasın diyor. Yeni bir planlama isteniyor.

Aliağa’da 2 saat uzaklıktaki bambaşka bir havası olan Seferihisar ilçesi gibi yenilebilir güneş panelleri ile enerjisi üretme  yapılması düşünülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.