Soğuk algınlığında yada boğaz ağrısında dondurma yemek zararlı mı?
Özellikle kış aylarında yada bahar aylarına girişte, soğuk algınlığı ve boğaz ağrıları yaşarız. Bu durumda bir çok kişi dondurma yemek zararlı der. Hatta uzmanlar bile sadece dondurma değil süt ürünleri de yememeniz tarzında uyarılar yapar. Gerçekten soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazı şişen bir hastanın süt ürünlerini yada dondurma yemesi daha kötü bir duruma sokar mı?
Soğuk algınlığında yada boğaz ağrısında dondurma yemek zararlı mı?
Soğuk algınlığı zamanında burnunuz devamlı akar, keyfiniz kaçmış, sadece sıcak bitki çayları tavsiye edilir. Zaten hiç bir şey yiyecek haliniz de yoktur. Bunun yanında bir boğaz ağrısı ve şişmesi de olduğunda, bir çok kişi tavsiyelerini eksik etmez.
Bu tavsiyelerden biri ise süt ürünlerinden kaçınılmasıdır. Çünkü süt ürünleri burundaki akan salgıyı arttırdığını, boğazdaki mukus yani balgamın arttığı söylenmektedir. Aslında mukus salgılanması çok yararlı olmasına rağmen, süt ürünlerinin bu salgıyı daha fazla salgılattığı yüzyıllardır söylenmektedir. Peki mukus salgısı ile Süt ürünleri arasında nasıl bir ilişki olabilir?
Geleneksel Çin tıbbı bunu doğrulamakta, eski Arap tıbbında da böyle olduğu söylenmektedir. En son yapılan 2004 yılındaki araştırmada da insanların yarısından fazlası kesin görüşünü bildirerek bunun böyle olduğunu kabul etmektedir.
Şimdiye kadar boğazı ağrıyan yada soğuk algınlığına yakalanan kişilerin özellikle süt ürünlerinin belki en çok sevileni dondurma hakkında “dondurma yemek zararlı”düşüncesi bilinç altına kazınmış durumda. Fakat az sonra yazılanları okuduğunuzda şimdiye kadar bilinen bu söylemin ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız.
Süt ürünleri mukus salgısını arttırır mı?
Bilim insanları Süt ürünleri ile mukus yani balgam arasında bir bağlantı aramışlardır. Mukus yani balgam aslında herkesin çok iyi bildiği Sümüktür. Sümük yada balgam neden oluşur? dilerseniz kısaca anlatalım.
Sümük, burun boşluklarından ve bronşlardan gelen koruyucu yapışkan sıvıdır. Sümüğün ağızdan gelen tipine Mukus yani balgam denmektedir. Balgam, sümük boğazda çoğaldığında yada bronşlardan gelen sümük türüdür. Aslında Balgam, nefes borusunu, akciğerleri ve mideye inen yutak borusunu korumak amaçlı bilinçli üretilen bir koruyucu salgıdır. Genelde boğaz ağrısı çekenler, balgamdan şikayet ederler.
Ayrıca Bakınız: Geniz Akıntısı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl oluşur? Tedavisi
Soğuk algınlığında sümük devamlı üretilir. Çünkü mikropların yerleştiği solunum kanallarını korumak için bu salgı üretilir. Hasta olunsa yada olunmasa da üretilen sümük, Viral enfeksiyonlarda sarımsı rengi yeşile dönmeye başlar. Soğuk algınlığında dikkat edilirse, ilk 2 gün sürekli saydam sümüğün salgılandığını görürsünüz. Genelde 3 gün sonra yeşil rengine dönüşür. Bu zamanda ne yaparsanız yapın gereksizdir! Sadece alınan Parasetamol gibi ilaçlarla oluşan semptomlar giderilmeye çalışılır.
İşte bu zamanda süt ürünlerini tüketmek daha da kötüleştirir. Bir çok bilim insanını düşündürmeye başladı. Belki de Süt içindeki laktoz şekeri bazı kişilerde alerjiye sebep olup, şişkinlik, ishal ve mide bulantısı gibi ekiler gösterebiliyordu. Fakat bunun Balgamla yada sümükle ne alakası olabilirdi ki?
Bununla ilgili Avustralya’nın güneyindeki bir hastanede deney yapılmış. 125 kişi bu deneye tabi tutuldu. Bir kısmına gerçek inek sütü, diğerlerine ise plasebo yani kişiye sanki bir ilaç etkisi yaratıp, aslında hiçbir etkisi olayan bir ürün içirilecekti. Akıllara süte benzeyen soya sütü geldi. Plasebo olarak soya sütü kullanılacaktı. Fakat süt şekerinin bariz faklılığını ortadan kaldırmak için her iki süte de nane ve kakao ile karıştırılarak içirildi.
Sonuçlara bakıldığında inek sütünü içen kişiler, boğazlarında balgam oluştuğunu, tükürüklerinin de daha koyu çıktıklarını, biraz da zor yutkunduklarını eklediler. Fakat diğer Soya sütünü içen kişilerde aynı şeyleri söylediler.
Bundan sonraki deneyde ise bu kişilere bilerek, soğuk algınlığı virüsü verildi. Kişilere çıkardıkları sümüklerin niteliklerini not etmeleri söylendi. İnek sütü içen kişiler burunlarındaki tıkanıklıktan şikayet etseler de, çıkan sümük yada balgamda bir artışın olmadığını yazdılar. Aynı şeylerin yanında Soya sütü içenlerde boğaz tıkanıklığı yaptığı söylenmişti. Soya sütü içenlerde boğaz tıkanıklığı zaten görülebilirdi.
Sütün balgamı yada sümüğü arttırdığı ile ilgili herhangi bir sonuç çıkmamıştı.
Neden Süt ürünleri balgam yapar derler?
Aslında süt içtiğinizde, tükürük bezlerinden gelen zerrecikler, sütün bir sıvı çözelti olduğunu düşünürsek içindeki zerrecikler ile topaklanabiliyor. Bu topaklanmalar boğazda şişlik yapabilir. Yapılan şişlik ise bir çok kişi de balgam arttığı düşüncesi ortaya çıkarmış olabilir. Zaten bu bazı kişilerde oluyor bazı kişilerde de olmuyor.
Dondurma yemek zararlı yada dondurma boğaz ağrısını arttırır gibi söylemler asılsızdır. Dondurmadan sonra neden su için derler? Yukarıdaki topaklanmayı ittirmek için diyebiliriz. Hasta olsanız da olmasanız da süt içebilir, dondurma yiyebilirsiniz.
Hasta iken Dondurma yemek zararlı mı?
Soğuk algınlığında kimsenin zaten bir şey canı çekmez. Özellikle soğuk içecekler hasta iken daha da üşütme havasına büründüreceği için bir çok kişi de tercih etmez. Ama hasta olan kişilere dondurma zararlıdır denmesinin de hiç bir bilimsel tarafı yoktur. Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.
Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Geçen sene İtalyan bir doktorun Antioksidan içeren bir dondurma üretmişti. Belki de dondurmanın zararlarından çok yararlarını konuşacağımız günlerde o kadar uzakta olmasa gerek.
İlgili Link: Antioksidan içeren dondurmaya ne dersiniz?
Çocuklarımız için hazır dondurmalar zaten zararlı maddeler içermekte. Belki de bu kandırmacayı devam ettirip, bu bilgiyi ondan saklayabilirsiniz.