Son kullanma tarihi geçen gıdalar yenir mi?
Son kullanma tarihi geçen gıdalar yenir mi?
Bazı marketten aldığımız gıdalar, son kullanma tarihi geçse de kullanılabiliyor. Hazır gıdaların en çok tüketildiği yerlerden biri olan ABD, son kullanma tarihinden dolayı neredeyse yüzde 40 oranında çöpe atılan gıdalar var.
Türkiye’dede durum bundan pek farklı değil. Son kullanma tarihi geçen yada geçmiş olanlar atılmaya devam ediyor. Bazı gıdaları son kullanma tarihi geçse de kullanabiliyor muyuz?
ABD’de ve Avrupa’da son kullanma tarihi gelmiş ve geçmiş gıdalar, bazı marketlerde satılmaya başlandı.
İlgili haber: Tarihi geçen gıdalar için market açıldı!
Bunu kendi kendinize de anlayabilirsiniz.Ama bazı uzman önerileri sizlerle paylaşacağız.
Yoğurtlar genelde ömürleri 6 hafta sürse de zamanı geçen yoğurtların üzerlerindeki oluşan küfleri atıp tüketmenizde problem yaşanmayacağını, Doğal Gıdaları Savunma Konseyi (NRDC) gıda uzmanı Dana Gunders söylüyor. Yıllardır bunun testini yaptıklarını ve herhangi bir sorun da gözükmemiş.
En çok tüketilen gıdalardan biri ise çikolata. Beyazlaşmış çikolataların aslında atılmaması gerekir. Çikolatanın hava ile teması sonucunda üzerinde oluşan beyazlık küf olmadığını, eriyip yüzeye çıkan zararsız yağ olduğunu belirtiyor. Dayanıklı bir gıda olan çikolata son tüketim tarihinden sonra da tüketilebilir.
Yumurta, gereğinden fazla çöpe atılan bir temel gıda. Yumurta yaklaşık 5 haftaya kadar yenebiliyor. Fakat tek şart 5 santigratın aşağısında saklanması ile Salmonella bakterisinin ürememesini sağlayabilirsiniz.
Bir diğer gıda ise süt. Eğer sütleri 2 derece altında buzdolabında saklayıp, kullandıktan sonra hemen ağzını kapatıp, hava ile teması kesmelisiniz. Son kullanma tarihi bitsede bir kaç gün kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce kokusuna bakmayı unutmamak gerekir.