Bilgisayar Başında olanların karşılaşacakları 6 hastalık
Bilgisayar Başında olanların karşılaşacakları 6 hastalık
Ofis çalışanlarının hemen hemen hepsinde bir bilgisayar bulunmakta. Uzun süre veri giriş işlemleri ve ekranı takip etmek kaçınılmazdır. Bazen hiç yerinden kalkmadan bazen de hiçbir şey yemeden geçen uzun saatler. Fakat böyle bir çalışma şekli sağlığınızı bozacak bazı hastalıklara davetiye çıkarttığını biliyor musunuz?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, uzun süre alışkanlık haline gelen bilgisayar kullanımında hareketsiz yaşamın,sonuçlarını tanımlarken belkide bir daha düşünmek için fırsatınız olmayacağını hatırlatıp, bilgisayarların sağlığı bozduğunu belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Güler, Sırt Bölgesinde kamburluk, Bel ve Sırtta görülen ağrılı sendromlar, boyun ve omuz tutulması, belde ve boyundaki omurilik hastalıkları, oldukça sik görülen rahatsızlıklar olduğunu belirtti. Bilgisayar Hastalıklarına yakalanmamak içinde bir takım uyarılarda bulundu.
Bilgisayar Başında Çalışanlara Uyarılar
- İş kaybı olmasın diye sürekli bilgisayar başında çalışanların sabit kalmaması gerekiyor. Sağlığınız işinizden daha önemlidir.
- Yüksekliği ve sırt desteği olan, beli boşta bırakmayacak, sizi dik oturmanızı sağlayacak bir koltuk almalısınız.
- Bilgisayar masanızda oturduğunuzda, monitor göz seviyesinden biraz aşağıda yada tam karşınızda olması gerekiyor.
- Klavyenin, dik oturduğunuzda kollarınızın dirsekten 90 derece kıvrık iken elleriniz ile hizası aynı ve karşınızda olmalı.
- Klavyeyi sert kullanmayın ve mouse’u yumuşak tutun.
- Uzun yazma işlemlerinde, ara verip ellerinizi dinlendirin.
- Çalışma sürenizi ayarlayın.
- 20 dakikada bir yerinizden kalkıp gezin.
- Ara sıra sol omzunuzu sağ elinizle tutmaya, sağ omuzunuzu da sol elle tutup esneyin.
- Başınızı başlangıçta zorlamadan omuzlarınızın arkasına bakacak gibi çevirerek esnetin. Boyun fıtığı için önemli bir harekettir.
- Boynunuzu sağa, sola,aşağı,yukarı beşer defa hareket ettirin. Soldan sağa 360 derece ve sağdan sola 360 derece dairesel hareket yapın.
- 3 saatte bir eklem yerlerinizi yani dirsekleri kapatıp açın,omuz, boyun ve bilekleri 360 derece döndürün.
- 3 saatte bir her iki yumruğunuzu sıkın ve açın.
- 3 saatte bir ayağa kalkın ve ellerinizi ayakkabılarınıza değdirecek şekilde esnemeye çalışın. Dizlerinizi kırmadan tabi. Belinizi sağa ve sola çevirerek 360 derece kıvırtın.
Bu uyarıları dikkate almassanız başınıza gelebilecek 6 farklı hastalık vardır.
1.Göz Bozuklukları
Bilgisayar karşısında devamlı kalmak zorunda olan kişilerde, göz çevresinde ağrı, göz tembelliği, göz kuruluğu, miyop veya astigmatizm hastalıkları sıklıkça görülmektedir.
Gözle ilgili şikayetlerde kesinlikle doktor kontrolü yapılmalı. Bundan sonra neler yapılması gerektiğini doktorunuzdan bilgi alınmalıdır. Tavsiyelerin içinde genellikle 20 dakikada bir ara verip 20 saniye gözlerinizi kapatmak ve dışarıda uzak bir yere bakmak, Bilgisayar ekranından 50-70 cm ara bulundurmanız gibi öneriler bulunmaktadır.
2.Boyun fıtığı
Boyun fıtığının ilk başlangıcı, boyundan kola uzanan ağrılar ile güçsüzlük ve uyuşukluktur. Omurgada amortisör görevi yapan disklerin yıpranması ve fıtıklaşması sonucu oluşan boyun fıtığı, aynı şekilde hareketsiz kalan kişilerde daha sık gözükür. Acilen ortopedi uzmanına gidilmelidir.
3.Derin Ven Trombozu
Prof Dr Levent Oğuzkurt, Derin ven trombozunun, toplardamardaki pıhtı oluşması ve tıkaması olduğunu belirtiyor. Genellikle bacakta görülür.Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde, oluşan bu hastalık cerrahi müdahele gerektiren bir durum oluşturulabilir. Eğer bacaklarda şişlik, ağrı ve varis oluşuyorsa acilen ortopedi uzmanına görünmelisiniz. Eğer ki bu pıhtı akciğere geçerse akciğer embolisi hastalığına neden olur. Ölümcül bir hastalıktır.
Bilgi icin tesekkurler