Ay’ın paslanması mümkün mü?
Mars’a Kızıl Gezegen denmesinin nedeni yüzey toprağının kırmızı renginde gözükmesi. Şimdi ise şaşırtıcı bir olay gerçekleşiyor. Bu da Ay’ın kızıllaşması yani Ay’ın paslanması. Bilim insanları şaşkınlıklarını belirtip, bunun çok ilginç bir gelişme olduğunu açıkladı. Ay neden kırmızılaşıyor? Ay’ın paslanması nedir? Ay’ın paslanması mümkün mü? Ona artık Kızıl Ay mı diyeceğiz? son Ay araştırmaları ve soruların cevapları burada.
Ay’ın paslanması nedir?
Ay yavaş yavaş kırmızılaşmaya başlıyor ve bunun nedeni Dünya olabilir mi? Dünyanın atmosferi Ay’ın paslanmasına nasıl etki ediyor? Paslanma için oksijen olması gerekmiyor mu?
Her gökcismi paslanmak için uygun olmasada, kurak hatta ay gibi atmosferi olmayan yerlerde de olması normal birşey değil.
Ay’ın paslanma olayına girmeden önce pas nasıl oluşur kısaca bakalım. Pas, yani demir oksit, demir elementi su ve oksijen ile karşılaştığında ortaya çıkan, rengi kırmızıya çalan bir bileşik. Vida, tel, kapılar gibi metal yüzeylerde pası çok rahat görürüz daha da uzaklarda Mars’ta da pası görebiliriz.
Uzun zaman önce Mars’ın topraklarında bulunan demir, oksijen ve su ile tepkimeye girerek, üzerindeki demir parçalarının oksitlenmesine neden olduğu için Kızıl gezegen diyoruz. Fakat bunu Ay için demek normal değil. Çünkü oksitlenme için oksihen yok ve kraterlerdeki donmuş buzullar haricinde oksijen bulmak mümkün değil.
Hawaii Üniversitesinde Manoa Hawaii Jeofizik ve Planetoloji Enstitüsü yardımcı araştırmacısı olan Shuai Li, durumun şaşırtıcı ve paslanma için oksijen gibi elementlerin olması gerektiğini söylüyor. Peki bu nasıl olabilir?
Ay’ın özellikleri içinde liste başı: Ay’ın Atmosferi yok
Güneş rüzgarları savrulduğunda Dünya kendini koruyabiliyor, çünkü atmosferi var. Peki ya Ay kendini nasıl koruyacak? Maalesef Ay’ın atmosferi olmadığı için bu mümkün değil. Fakat çok az da olda Oksijen Dünya’dan Ay’a gidiyor. Dünya’dan Ay’ın bize bakan tarafına uzanak manyetik kuyruk ile oksijen taşınıyor.
Güneş’ten gelen Güneş rüzgarları içindeki hidrojen molekülleri ile topraklara vuruyor ve Ay’ın bu yüzü hematit (bir demir oksit formu) bulunuyor. Dahası, her dolunayda manyetik kuyruk Güneş rüzgarlarının yüzde 99’unu engelleyebiliyor ve geçici bir süreboyunca Ay’ı koruyucu bir zırh gibi örtüyor. Bu süre zarfında yüzeyde pas oluşabiliyor.
Fakat halen pasın oluşması için hayati bir bileşen daha olması gerekli. Su.
Ay’ın uzak tarafındaki kraterlerde bulunan donmuş suyu saymaz isek, Ay’da su yok ve donmuş buzda hematitlerin çoğunun bulunduğu yerden de çok uzakta,
Ancak araştırmacılara göre, Ay’a çarpan hızlı toz parçacıkları, yüzeyindeki katmanında sıkışmış kalmış olan su moleküllerini yüzeye çıkartarak, suyun demirle karışmasına neden olabileceğini öne sürüyor. Bu toz parçacıkları, üzerinde su molekülleri taşıyor bile olabiliyor ve çarpmaları nedeniyle oluşan ısı, oksidasyon oranını artırıyor olabilir.
Bu olay, Ay hakkında farklı araştırmaların başlangıcı olacağını gösteriyor. Ay araştırmaları giderek artmaya devam ediyor.