DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aşırı kulak kiri neden tehlikeli?

Aşırı kulak kiri neden tehlikeli?

Kulak kiri için temizlemeyin derler ama bazı kişilerin kulak salgısı fazla olması uzun vadede sorunlara neden olabiliyor. Eğer devamlı kulak kiri temizlemek zorunda kalıyorsanız, makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.


Aşırı salgılanan kulak kiri uzun vadede ne gibi olumsuzluklara yol açabilir?

Aşırı kulak kiri yaşlanmayla birlikte gelen olumsuzlukların belki de en sinsi olanıdır.

Uzmanlara göre, bu yağlı ve genelde yoğun birikintiye yaşları geçkin kişilerde çok daha sıklıkla tanık olunuyor.

ABD İşitme Bilimi Akademisi’nin başkanı Jackie Clark, aşırı düzeyde kulak kirinin işitme yitimine ya da kulak çınlamasına yol açabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, kulak kiri aşırı düzeyde olan kişiler, kimi zaman tıpta vertigo olarak bilinen baş dönmelerinden yakınıyor.

Kulak kiri, kulağı temizlemek ve korumak amacıyla bedenin doğal olarak salgıladığı-kir, toz ve daha başka parçacıklara yapışan serumen (buşon) adı verilen bir maddedir.

İnsanların büyük bir çoğunluğunda bu kendi kendini temizleme süreci sorunsuz bir biçimde çalışır. Ancak kimilerinde küçük çocukların yaklaşık yüzde 10’unda, yetişkinlerin yüzde 20’sinde ve yaşlılarla gelişimsel engellilerin yüzde 30’unu aşkın bir kesiminde bu madde birikerek kulak kanalını tümden tıkama noktasına gelir.

ABD’li kulak-burun-boğaz uzmanı Dr. Seth Schwartz, “İnsanlara çok basit bir sorunmuş gibi gelebilir, ancak kulak kirinin birikmesi işitmeye bağlı sorunlara yol açan unsurların başında geliyor” diyor.

İşitme sorunlarına çözüm getirmek amacıyla ABD’de kurulan Hear Nowadlı uygulama tabanlı bir programı başlatan Janie York, “Bir salgın durumu söz konusu. Yaklaşık her 5 kişiden 3’ünde farklı ölçülerde kulak kanalı tıkanması olduğu ve bunların büyük bir çoğunluğunda da kanalın tümden tıkalı olduğu görülüyor” diye konuşuyor.

Uzmanlar kulak kiri birikmesinin özellikle de bunama tanısı konan kişiler için ciddi bir sorun oluşturabileceğine dikkat çekiyorlar. Kirin birikmesi işitme yitimini körüklüyor.

İşitme duyusundaki azalma da kişinin iletişim kurmasını önlediğinden saldırganlığa ve kimi başka olumsuz davranışlara yol açabiliyor.


Serumen (Kulak Kiri / Buşon) nasıl temizlenmeli?

Kulak kiri temizlenir temizlenmez, bu kişilerin davranışlarında da ciddi bir iyileşme olduğu görülüyor.

İnsanlar kulaklarına, başta kulak temizleme çubuğu, toka, kalem olmak üzere her türlü sivri nesneyi sokabiliyor veya tırnaklarıyla temizlemeye kalkışabilir.

Ancak kulakları temizlemenin en iyi yolu çoğu zaman onları kendi doğal akışlarına bırakmaktan geçiyor.

Uzmanlara göre, işitme aygıtı kullananların her 3-6 ayda bir düzenli olarak kulak muayanesinden geçmeleri gerekiyor. Bunama tanısı konanların da kulak kirlerinin düzenli temizlenmesi öneriliyor.

Sıkışmış kulak kiri yani tıbbi adıyla Serumen (Kulak Kiri / Buşon) kulak kanalını tıkayıp tıkamadığını belirlemek için bu konuda uzman bir kişinin otoskop adı verilen kulak inceleme aygıtıyla kulağın derinliklerine bakması gerekiyor.

Kulak kiri çoğu zaman suyla, tuzlu su çözeltisi, ya da kulak damlalarıyla yumuşatılıp ardından doktor müdahalesi ile güvenli bir biçimde yok edilebiliyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

  1. Cina Caplo dedi ki:

    great