DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılmalı? Kulak içi nasıl temizlenir?

Kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılmalı? Kulak içi nasıl temizlenir?

Kulak içi temizliği için kulak çöplerini genelde kullanırız. Biriken kulak kiri işitme açısından ileride sağlık sorunlarına neden olmaması için KBB Uzmanları, kulak içi temizliği nasıl yapılır? kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılır? Kulak içi temizliği neden yapılmalı? sorularının cevabını yazımızda yanıtladı.


Kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılmalı? Kulak içi nasıl temizlenir?

Kişisel Hijyen ve temizlik açısından kulak temizleme her zaman yapılmalı mı? Kulak içi pisliği olarak tabir edilen aslında kulağın kendisini korumak için ürettiği bir salgı olduğunu biliyor muydunuz? Kulak çöplerinin aslında ne kadar zararlı olduğunu ve kulakların temizliğini nasıl yapmalıyız diyorsanız yazımızı okuduğunuzda aklınızdaki soru işaretleri yok olmuş olacak.

Bu konuda ilk bilgisine başvurduğumuz kişi KBB Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Göksel. Aslında kulakların içindeki bir salgı olduğunu ve her gün temizlemenin zararlı olduğunu bildiriyor.

Dış kulak yolunda üretilen salgı kişinin cildinin yağlı olup olmamasına göre değişir. Aslında kulak içinde güvenliği sağlayan bu salgının ismi Serumen olup, sürekli temizliği yapılmamalıdır. Kulak kendini korumak için Serumen salgılayıp, iç kısmı dış etkenlere karşı korumayı hedeflemektedir.

Fakat Serumen kulağın dışına kadar aktığında bundan rahatsızlık duyarız. Uzmanımız bize akan kısmı pamuk ile almayı ama asla içine kadar sokup, kökünü bulana kadar bir kulak çöpü ile karıştırılmasını kesinlikle yapmamamız gerektiğini söylüyor.

Peki her gün bu salgıyı temizlersek ne olur? 

Vücudun normal dengesi bozulduğu için üretilmemiş gibi algılayıp, tekrar salgılamaya çalışıyor. Her gün temizlenirse daha çok salgılanır ardı ardına devam eder. Kulak temizliği kesinlikle hafta da bir kez, duş sonrası bir pamuk parçası ile iç bölgeye sokmadan temizlenmelidir.

Kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılmalı? Kulak içi nasıl temizlenir? | Çocuklarda kulak çöpleri kullanmayın


Kulak temizliği nasıl yapılmalı? Kulak çöpü nasıl kullanılır?

Aslında günlük temizlik için kulağın kıvrımlı yerleri için hazırlanan kulak çöplerini iç taraflara sokularak, bilinçsiz kullanmak görselde temizlik görünen bu davranış, bazı sorunları beraberinde getirir.

Kulağın derinliklerine kadar sokulan kulak çöpleri, en hassas bölgelerden biri olan iç kulak zarı çevresine zarar verip yırtabilir, enfeksiyon kapıp kalıcı işitme sorunlarını yapabilir.

Bu konuda başka bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek’in açıklamasına göre, dış kulak yüzeyinde oluşan her çizik ve zedelenmelerin sebebi kulağı yabancı cisim yada kulak çöpleriyle temizlenmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu çizikler ve zedelenmeler bakteriler için bir yuva olup, kulak hastalıklarının sebebi sayılmakta.

Kulak normalde salgıladığı sıvı kahverengi olup, gün içinde siz farkında olmadan dışarı doğru atıyor. Eğer içeri doğru bir temizlik yapıldığında bu salgılar içeriye doğru birikip dış kulak yolu kanalının kapanmasına neden oluyor. Biriken salgılar katılaşıp burada işitme fonksiyonunu bozuyor. Kaşıntıların başlaması ile bu bölgede dayanılmaz ağrılar oluşabiliyor.

Kulağa sokulan her türlü cisimle de bu kaşıntılardan kurtulmak isterken, 3 cm kadar ilerde bulunan zarı yırtabiliyor. Kaşıntı ve ağrı olduğunda herhangi bir şey sokulmadan en yakın sağlık kuruluşuna gidip, Kulak içi yıkama tıbbi müdahalesi bu yüzden gerekli bir durum haline geliyor.

Kulak içi temizliği hangi sıklıkla yapılmalı? Kulak içi nasıl temizlenir? | Kulak içi yıkanması


Kulak temizliğinde hangi yolları kullanmalıyız?

Kulak temizliği sırasında bir çok kişinin düştüğü hata ise sivri cisimler ve kulak çöpleri sokulmasıdır. Fakat dış kulak yolunda travma meydana gelir ve  dış kulak yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkartır.

Cildin türüne göre kulak temizliğini ele alabiliriz. Kuru ciltlerde üretilen doğal salgı Serumen akışkan ve yapışkan değildir. Aksine yağlı ciltlerde, Serumen akışkan ve yapışkandır.

Kuru ciltli kişiler, kulaklarına gliserin damlatarak kulakta birikmekte olan kiri yumuşatabilir ve akışkan hale getirebilir. Akan kir bir pamuk ile kulak dışında temizlenebilir. Eğer kulak çöpü yıllardır kullanıp, bu konudan muzdarip olanalar için bir çözümdür. Ama kulak için kaşıntı ve ağrılar için Doktora görünmenizde fayda olabilir.

Diğer taraftan yağlı ciltlerde sıvı akışkan olduğu için dışa doğru akması normaldir. bir parça pamuk ile günlük kulak deliğinin çevresi ve hafif giriş kısmı temizlenebilir. Özellikle duş yada banyo sonrası bu temizliğin yapılması daha uygundur.


Kulak temizliği için gliserin nasıl kullanılır?

Kulak içinde sertleşmiş katı salgı birikimi işitmeyi engeller ve kaşıntı yapabilir. Bunun için Kulak Burun Boğaz uzmanına gidilmesi gerekmektedir. Gitmeden önce bir kaç damla gliserin damlatmak, iç kısmı temizleyecek doktor için daha kolay müdahale olur.

Fakat çekiniyorsanız yapmayın. Çünkü uzmanlarda gliserin yada özel yağlar kullanıp kiri yumuşatıp vakkumlama yolu ile çekmeye çalışacaktır.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.