DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Anahtarlar kapıları nasıl açar?

Anahtarlar kapıları nasıl açar?

Anahtarlar basit eşyalar ama bizi güvende tutuyor. Bu yazımızda anahtarlarında kendilerine ait basit teknolojileri olduğunu ve  Anahtarlar kapıları nasıl açar? Anahtar nasıl  kilitler? sorusunun cevabını bulabileceksiniz.


Anahtarlar kapıları nasıl açar?

Tarih boyunca, odaları ve değerli eşyaları güvende tutmak için çeşitli kilit ve anahtar kombinasyonları kullanılmıştır. İlk kilitler, sadece uyumlu bir anahtar modeliyle hareket eden tahta çubuklardan oluşuyordu. Çubuk kilidi, bugünün silinir kilidine (Yale veya radyal kilit) temel oluşturdu.

Silindir kilidin kovanında, farklı uzunluklarda, iki set yaylı çubuk bulunur. Kovana düz kenarlı küçük bir anahtar sokulduğunda, kenarındaki tırtıklar çubukları yukarı iter. Eğer anahtar kilit için doğru ise, çubukların alttaki yarısı kovanın içine uyumlu bir şekilde yerleşmek için sıralanır. Bu, kovanın anahtarla açılmasını (veya dönmesini) sağlayarak kilidi açar. Diğer anahtarlar da kilide yerleşebilir ancak çubuk düzensizliği kovanın dönmesini engeller.

Fakat, bütün anahtarlar düz değildir. Güvenlik kilitlerini açanlar, örneğin Orta Çağ’da yaygın kullanımda olanlar, silindir şeklindedir. Çubukların yerinde, yanlış anahtarın dönmesini engelleyen şekilli plakalar veya kilitler vardır. Sadece eşleşen çentikleri olan anahtar kilidin içinde tamamen dönebilir. Şu anda çoğu şirket, fiziksel anahtara ihtiyaç olmadan çalışan mekanik kapı kilitleri geliştiriyor. Bu kilitler sesinizle veya akıllı telefonunuzu kullanarakaçılabiliyor, bazıları ise hala eski model anahtarları kullanmanıza da izin veriyor.

Şimdi anahtarlar kapıyı nasıl açtığını sırasıyla adım adım açıklayalım.

Anahtar teknolojisi

  1. Yaylar ve çubuklar. Her silindir kilit kovanının içindebirsetyaylı çubuk bulunur. Her çubuğun boyu aynı kalıyor, çubukların ayrı bölgelerindeki uzunlukları değişiyor (kırmızı ve mor ile gösterilmiş).
  2. Eğer uymazsa. Düz kenarlı bir anahtar kil ide sokulduğunda, engebeli taraf çubukları farklı yüksekliklere iter. Anahtar yanlışsa, çubukların kırmızı bölümünde hizalanma olmaz.
  3. Sıraya sok. Kilide doğru anahtar sokulduğunda, çubukları yukarı iterek, ayrım yerlerinin (kırmızı ve mor bölgenin birleştiği yer, altın renkli kovanın üst tarafı ile tamamen hizalanmasını sağlar.
  4. Açıl susam, açıl! Çubuklar iki bölümden oluştuğu için, bu hizalama sadece kırmızı bölümün kovanla eşleştiği anlamına gelir; bu da kovanın dönmesini ve kilidin açılmasını sağlar.

Anahtar teknolojisi


Bluetooth ile Anahtar kaybetmeye son!

Bir İngiliz sigorta şirketi, ortalama bir insanın 3.680 saatini, yani 153 gününü, çoğunluğunu akıllı telefon ve anahtarın oluşturduğu, yanlış yerlere konmuş eşyaları aramakla geçirdiğini tespit etmiş. Tile adındaki bir cihaz, eşyalarınızı çabuk ve kolay bir şekilde bulmanıza yardım ederek, bu rakamları ciddi ölçüde azaltabiliyor. Her Tile’da bir Bluetooth takip cihazı var.

Cihazı, değerli eşyalarınıza bağladığınızda, kısa mesafelerde ve çok az güç kullanarak, yerini, radyo dalgaları formunda dışarı gönderiyor. Artık akıllı telefonların hepsinde Bluetooth mevcut, o yüzden ilgili uygulamayı yükleyerek ve Tile ile kablosuz bağlantı kurarak kayıp eşyalarınızın nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Örneğin anahtarınızı kaybederseniz, uygulama sizi ses ile yönlendirerek bulmanızı sağlıyor. Telefonunuzu bulamadığınızda, Tile cihazının üzerindeki düğmeye basarak onu çaldırabilirsiniz. Sessizde iken bile çalabilmesi, harika bir özellik.


Neden Bluetooth teknolojisi deniyor?

Teknoloji yeni olmasına rağmen, Bluetooth ismi orta çağa dayanıyor. Bir Viking Kralına ait ismin İngilizceye çevirisi olan bu terim, 1990’lı yıllarda kablosuz iletişimin adımlarını atan bir grup İskandinavlı mühendisler tarafından konulmuştur.

Yeni icatlarının bilgisayarlar ve cep telefonları ile bağlanma kabiliyetini belirtmeleri için bir isimleme arayan akıllı ekibin aklına, barışçıl anlaşmalarla, Danimarka’nın bazı bölgelerini Norveç’le  birleştirmesiyle ünlenmiş Danimarka Kralı Harald Blâtand gelmiş. îsmin kökeni Bluetooth sembolünde de görünmektedir; Norveç alfabesiyle Kral Blatand’ın baş harfleri.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.