DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Blender nedir? Blender nasıl çalışır?

Blender nedir? Blender nasıl çalışır?

Minik bir hortum ile meyvelerinizi smoothie’ye dönüştürebilirsiniz desek bunun nasıl olacağını merak edersiniz. İşte mucitler bildiğiniz doğa olaylarından biri olan hortum mantığını kullanarak sıvıyı hızlandırma teknolojisini kullanarak, mutfak gereçlerinin en çok aranan cihazı Blender’ları yapmışlar. Mutfak Bilimi adına sizler için Blender nedir? Blender nasıl çalışır? sorularının  cevabı yazımızda.


Blender nedir? Blender nasıl çalışır?

Blender mutfak robotları listesinde yer alacak kadar akıllı bir teknolojisi var.

Blender aslında bir kompakt sıvı dinamikleri laboratuvarıdır. Blender bıçaklarının kendi yüzeyindeki oluşturdukları sürtünme sıvıyı hızlandırmaya başlar, merkez kaç kuvvetinin dışarı itimi ile, atmosfer basıncının merkezde hava ile dolu bir girdap  oluşturması ve yanında türbülansı meydana getirir. Ve böylece blender her şeyi çalkalamaya başlar ve karıştırır. Saniyeler içinde, süt, ayran yada meyveniz kaotik ama bir o kadar lezzetli bir karışıma dönüşür.

Blender içi karıştırıcının merkezindeki oluşan girdap, hortuma benzer fakat değişik bir şekilde hareket eder. Merkezindeki termal yükselmeden güç alarak oluşan bir hortumun, her şeyi önce kendi merkezine doğru çekip sonra da yukarı doğru fırlatır. Blender’ın altındaki dönen bıçaklar, sıvıyı devamlı merkezden kenara yani kavanozun yanlarına doğru iter, fakat bu sırada katı maddelerde  bıçakların merkezine doğru altına  doğru çekerek bir emilim meydana getirir.

Kesici bıçaklar ilk aşama olan katı maddeleri doğrama görevini yapar fakat parçaların boyutu küçüldükçe, bıçaklar yetersiz kalmaya başlar. İşte burada Blender teknolojisi devreye girer ve patlamış şok dalgaları göndererek görevini tamamlar.

Bıçaklar o kadar hızlı şekilde dönerler ki, alt bölümünde vakum oluşturur. Girdaba yakalanan su giderek ısınır ve kaynar, oluşan minik kabarcıklar da yoğunlaşır iken kademeli şok dalgalarını yapar. Bu oluşan şok dalgaları küçük katı maddeleri daha da küçük parçalara bölüştürür.

Şimdi gelin blender parçalarını tanıyalım. Tek bir düğme katiyı sıvıya nasıl dönüştürüyor?

Blender’ın anatomisi

  1. Üstteki kapak içindeki minik kapak diğer adıyla besleme kapağı. Merkezdeki boşluk, blender çalışırken malzeme eklemenize izin verir.
  2. Üstteki Kapak. Girdap kuvveti, sıvıyı kenarlardan iterek yukarı kaldırır. Bu yüzden kapağı sıkıca kapamak çok önemlidir.
  3. Kavanoz: Huni şekli, sıvının aşağıdan yukarıya bir engele takılmadan yükselmesine yardımcı olur.
  4. Dönme. Dönen bıçaklar sıvıyı kendileriyle birlikte çevirir, oluşan merkezkaç kuvveti sıvıyı kenarlara iterek yukarı yollar. Bu, kenarlardaki maddeleri önce yu karı sonra merkeze doğru iter.
  5. Bıçaklar. Bıçak ağızlarının bazılarının yukarıda bazılarının aşağıda olması, tabanda daha geniş bir kesme alanı yaratır.
  6. Doğrama. Yukarıdan bırakılan katı madde, aşağıdan çekilerek, bıçaklara çarpana kadar ilerler. Parçalanan bölümler tekrar yukarı savrulup aşağı inerken her seferinde daha da küçülür.
  7. Eşleşme. Bıçak çubuğu ve kavanoz bir çark dişlisi ile birbirine kilitlenir.
  8. İzolasyon: Bıçağı döndüren çubuk gövdenin altına doğru uzanır, bu yüzden sızıntının önlenmesi için güvenilir bir izolasyona ihtiyaç vardır.
  9. Motor. Motorun gücü sert yeşillikleri kesmek için yeterlidir ve ağır olduğu içinde blender’ın sabit durmasını sağlar.


Ayrıca bakınız

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.