DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! Dünyadaki ilk yaşam

4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! Dünyadaki ilk yaşam

Dünyanın yaşı ne? Dünyada yaşan ilk canlılar hangileri? İlk yaşam nasıl başladı? Dünya hayatının tarihi nedir? Dünyadaki en eski fosil hangisi? sorularının cevabı yazımızda.


4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu!

Dünyanın şimdiye kadar gelmiş geçmiş en yaşlı fosili Kanada’nın Rocky Dağlarında bulundu. Fosil demir ve liflerden meydana geliyor. Bulunan fosilin bir mikrop kalıntısı olduğunu ve  görüntüsü ise aynı günümüzdeki bakterilere benziyor.

Fosil kalıntısı şimdiye kadar bulunan en eski yaşam kalıntı oluyor. Yaşamın kaynağının bu kadar yıl öncesine dayanması Bilim adamlarını oldukça kafalarında soru işaretini arttırıyor.

Buluntuyu inceleyen İngiltere’deki University College London profesörü Matthew Dodd, bu kadar eski bir fosili incelemenin insanoğlunun o kadarda önemli olmadığını hissettirdiğini söylüyor. Bulunan kanıt bir mikrop gibi görünüyor. Hematit ve demir oksit içeren fosilin neredeyse insan saçının kalınlığının 10’da 1’i kadar.

Eğer bu fosil 4,28 ise, Dünyanın toz bulutundan katıya dönüşerek hayatın oluşmasını sağlayacak düzeye gelmesi 4,6 milyar yıl olarak düşünüldü. Bulunan kalıntının ise 4,28 milyar yıl yaşında olduğunu düşünüp 24 saat içinde tüm dünyanın yaşam grafiğini çıkarttı uzmanlar.

4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! | Bulunan fosil bir mikrop kalıntısı | Dünyanın hayat tarihi

Fosili bulan araştırma grubundaki Araştırmacı Dominic Papineau ise bu bölgenin dünyanın en eski mikrorganizmaların bulunma sebebinin volkanik kayalar olduğunu söylüyor. Bu kalıntılardan burada bir çok yerde bulunacağını söylüyor.

Araştırma Ekibi, Kanada Quebec’teki ısınan ve mineral zengini suların dipten yukarı çıkarken açtıkları yarıkları incelediler.Bulunan maddenin o döneme ait bakterilerle birbirine tutturulmuş mineral taneciklerden oluşan stromatolit kalıntılarının içindeki bir çökeltinin içinde kaldıklarını belirtiyorlar.

Bakterilerin oluşturulduğu 1 ile 4 cm kalınlığındaki tabakalara Stromatolit deniliyor.

4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! | Bulunan fosil bir mikrop kalıntısı | Bulunan kayalar


Nereden geldik, nereye gidiyoruz?

Diğer taraftan bu kalıntının doğal süreçte olmadığını savunan bilim adamları da var. Kayaların içinde bulunan fosilin değişim nedeniyle hesaplamalarda yanlışlık olacağını düşünüyorlar.

4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! | Bulunan fosil bir mikrop kalıntısı | Bir önce bulunan 3,78 milyar yaşındaki mikrop kalıntısı

Fakat herkesin ortak olarak kabul ettiği, Avustralya’nın batısındaki eriyen buzullarında 3,48 milyar yaşında dünyanın en eski fosili kayalarda bulunmuştu. Avustralya’nın New South Wales Üniversitesi’nden ortak yazar Martin VanKranendonk ve Avustralya Astrobiyoloji Merkezi direktörü olan Mars‘a göre bu fosilin bulunduğu zamanda dünyanın yaşam formu kazndığı yaşının 3,7 milyar yıl olarak hesaplamıştı. Bu bilgiyi NASA astrobiyologu Abigail Allwood’da doğrulamıştı.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.