DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin!

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin!

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin!

İnanmayacaksınız ama internet ortamındaki sanal para Bitcoin 2016 yılında en çok para kazandıran varlıklar içinde birinci oldu.

Bitcoin,  sembolü: ฿, kısaltma: BTC olarak sanal ortamda gezen, herhangi bir merkez bankası, resmi bir devlet tarafından yada kuruluş ile ilişkisi olmayan elektronik bir para birimidir. Bitcoin dünya genelinde 21 milyon ile sınırlıdır. Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Bitcoin Deep Web belgeselindeki  para birimidir.

Sanal para Bitcoin, 2016’yı geride bırakırken yılın en çok kazandıranları arasına girdi. 2016 yılında ocak ile aralık ayları arasında yüzde 107 değer kazanan Bitcoin, birçok para birimini, en değerli borsaları ve değerli madenleri geride bırakarak en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin! | Varlık tablosu karşılaştırma

Bitcoin nasıl meydana geldi?

Bitcoin ağı ilk defa gerçek adı belli olmayan nicki Satoshi Nakamoto tarafından 3 Ocak 2009’da yazıldı ve dağıtımına başlandı. 897 dolar değerine ulaşan Bitcoin, ilk defa adını gerçek anlamda 2013’de duyurdu. İnanılmaz bir yükselişle 1200 dolara fırladı.

2014 yılına girdiğinde Bitcoin’in Tokyo’daki borsası hacklendi ve ilk defa resmi olarak müdahale devletler tarafından yapıldı. Digital paraya darbe yapılmasıyla değeri git gide düşen Bitcoin’den ümit kesilmeye başlandı. Aslında digital para ve digital altın değerinde sayılması gereken bu sanal paranın arkasında resmi bir yapının olmaması güveni herkes tarafından bir türlü kabul görmüyordu.

2016 yılında tekrar yükselişe geçti. Bitcoin’in mucidi kimliğini açıkladı ve bir anda tekrar bir çok şirketce para havalelerinde birim olarak değer gördü. İnternet üzerinden alışveriş yapan firmalar özellikle kullanıma daha çok yöneldi. Hal böyle olunca birden değer kazanmaya başladı. 2016 yılının sonuna gelindiğinde bir çok yatırım varlığından daha çok para kazandıran bir varlık olduğunu gösterdi.

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin! Digital Para

Neden Bitcoin?

IMF ve Dünya Bankası, Bitcoin’in hızlı para transferinde kullandığı yazılımı uzun süredir inceliyor ama hala çözemedi.

Uzmanlar Bitcoin ile ilgili bu kadar değer kazanmasının aslında Dünya üzerinde yaşanan ekonomik girdaplar olduğunu söylüyor. Ülkeler bazında Bitcoin kullanımı artmasının sebepleri ise şöyle;

  • Çin’in para birimi Dolar karşısında sürekli değer kaybediyor. Çin para birimi Yuan, Yüzde 10’lara kadar değer kaybetti. Bitcoin işte bu evrede devreye girdi. Çin Bitcoini en çok kullanan yer olduğundan, dolara karşı hükümette desteklemez deseler de bunun tersi olabilir.
  • Trump’ın zaferi. ABD’nin ekonomi girdabına girmek istemeyen yatırımcılar bitcoini seçiyor.
  • Hindistan’da yaşanan rüşvetler sebebi ile yüksek banknotlar kullanımı yasaklandı. Hindistan’da bitcoin kullanımı artmaya başladı. Kolay transfer yapılması ise daha cazip hale getirdi.
  • Venezuela’nın kaçakçılıkla mücadele için, büyük banknotlar yasaklandı. Adeta Bitcoin’in ekmeğine yağ sürdü. Birden kullanımı arttı.
  • Eski yaşadığı olaylar unutuldu ve itibar kazanması Bitcoin’in ününü arttırdı. Şirketler artık para transferlerinde kolay ve hızlı olduğundan Bitcoin’i seçiyor. Hesaplamalara göre sanal ortamda şirketler 2016 Eylül sonrasında toplamda 1.1 milyon hesabın ödeme şekline Bitcoin eklendi.

22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken, 2014 tarihi itibariyle bu değer 8.2 milyar dolar, 2016 yılında en son Reuters’un haberine göre 14 milyar dolar ile rekor seviyesine fırladı.

2016 yılının en çok kazandıranı: Bitcoin! | Mucit Craig Wright

BitCoin’i hayatımıza sokan kişi kimliğini 2016’da açıkladı!

Satoshi Nakamoto ise gerçek kimliği Avustralyalı iş adamı Craig Wright kendisinin olduğunu açıkladı ve Bitcoin yazılımcılarıda bunu onayladı. Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına  aynı anda açıkladı ve  BBC’ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Tüm veri istatistiklerini de paylaştı. Artık herkes tarafından sorgulanmasından sıkıldığını ve kimliğini açıklamak zorunda kaldığını da ekledi.

YORUMLAR
  1. Convenient dedi ki:

    Thanks for furnishing these kinds of fantastic post