DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TUBITAK tarafından kabul edilmeyen proje ABD’de birinci oldu!

TUBITAK tarafından kabul edilmeyen proje ABD’de birinci oldu!

TUBITAK tarafından kabul edilmeyen proje ABD’de birinci oldu!

TUBITAK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun kısaltılmış hali. Fakat ismiyle örtüşmeyen bir tezat şu anda tüm bilim insanlarının kafasını karıştırıyor.

Geçtiğimiz sene Antalya’da özel bir kolejin “yengeç ve karides kabuklarını kullanarak yaptıkları nanolif maddesi” ile TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışmasına katıldılar. Proje TÜBİTAK’a göre gereksizdi ve kabul edilmedi.

Fakat kendilerine inanan Nanolif proje grubu, ABD’de yapılan 54 ülkenin katıldığı, tüm Dünyanın izlediği bir bilim yarışmasına katıldılar. 2,450 proje kıyasıya yarıştı. Peki sonuç ne oldu?

TUBITAK’ın kabul etmediği proje, 54 ülkenin projelerini alt üst etti ve ülkemize Altın Madalya’yı alarak Birinci oldu.

Nanolif projesinin hedefe ulaşabileceğini ispatlayan ve öğrencilerini başarıya taşıyan kişi ise Kimya Öğretmeni Gülay Demirci. Proje’nin sahipleri ise şu anda Antalya TED kolejinde okuyan 11. sınıf’tan Mehmet Can Dursun ile 12. sınıf ‘tan İrfan Efe Boztepe.

Nanolif’in Başarı Hikayesi

Mehmet Can Dursun ve  İrfan Efe Boztepe TÜBİTAK liseler arası proje yarışmasına katılmak için bir projeye başladılar. Atık karides ve yengeç kabuklarından bir karışım hazırladılar. Bu karışımın ismini Nanolif koydular. Nanolif yaraların üzerine koyulduğu zaman yüzde 30 daha hızlı iyileştiriyordu. Kendilerine projede danışmanlık yapması için Kimya Öğretmeni Gülay Demirci’den destek aldılar.

TÜBİTAK liseler arası proje yarışması geldiğinde katıldılar ve projeyi sundular. Antalya Bölgesine bakan TÜBİTAK’ın Konya şubesiydi. Oradaki TÜBİTAK Bilim Profesörleri! projeyi reddettiler ve yarışmalara katılamadılar.

Kendilerine güvenen bilim çocukları, bu sefer şansını ABD’de aradılar. 54 ülke içinde 2.450 proje içinde yarışacaklardı. Projeleri birinci oldu ve ülkelerine Altın madalya ile döndüler.

İzmir’de düzenlenen 20 ile 22 Ocak arasındaki 1.Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’na özel davetli olarak çağrılan İki öğrenci ile öğretmenlerinden bir sunum yapmaları istendi. İlgiyle izlenen proje, Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından plaket verildi.

Diyabet Hastalarındaki Yaralara Çözüm Olabilir!

Diyabet Hastalarında yaralar çok geç iyileşir. Yara kapanmazsa iltihap riski oluşuyor ve enfekte oluyor.  Bu yaraları iyileştirme de nanolif çözüm olabilir. Yapılan testlerde yaraların iyileşme hızını yüzde 30 hızlandırıyor. Sadece diyabet değil, ağır yatalak hastaların kronikleşen yaraları ve yanıkların  iyileştirilmesinde de kullanılabilir.

TED Antalya Koleji Kimya Öğretmeni Gülay Demirci, 1.Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’ndaki konuşmasında, ucuz ve kolay üretim olan nanolif’n günlük yaşamda kullanılabilen bir ürün olduğunu ve bunun üretimini yaparak satılabileceğini anlattı. Özellikle Kitosan’ın toz halinin Irak savaşı sırasında ABD askerlerince kanın durdurulması için kullanıldığını belirterek, nanolifinde kendi alanında satılabileceğini belirtti. Araştırmalarına devam ettiklerini ve Sanayici İş adamlarından teklif beklediklerini söyledi.

Projenin sahiplerinden 11. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun, Gelecekte genetik mühendisi veya doktor olmak istiyor. Diğer proje sahibi 12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe doktor olmak istiyor.

Teşekkürler!

Bayrağımızı her şeye rağmen 54 ülke arasında birinci olarak dalgalandırdığınız için “Nanolif” proje ekibine gönülden teşekkür ediyoruz. Başarılarının devamını dileriz.


Gelgez Ekip

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.