DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Miladi takvim nedir? Miladi takvimi kim buldu?

Miladi takvim nedir? Miladi takvimi kim buldu?

Miladi takvim nedir? Miladi takvimi kim buldu? Nasıl ortaya çıktı?

Gezegenleri ve güneş sistemini çok iyi tanıyıp gözlemleyen Mayalar kendi takvimlerine göre hesapladıklarını daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik.

İlgili Link: Mayalar 1300 sene önce gezegenleri izliyorlardı!

Mayalardan önce Mısırlılar bu işi daha iyi yapıp güneşin etrafında dönen dünyanın 1 yıl olduğunu çok önceleri buldular. Daha sonra Romalılar devrinde daha iyi geliştirilmiştir.

Romalılar Jül Sezar döneminde Milattan Önce 46 yılında kabul edilen 1650 sene kullanılacak bir takvimi hayata geçirmişlerdir. Bu takvim Jülyen takvimi olarak bilinmektedir. Fakat artık yıl hesaplamasında 128 yılda bir günlük kayma olduğundan dolayı yerine çok çok sonraları şimdiki kullanacağımız miladi takvim yani Gregoryen takvimine geçilecektir.

Jülyen takviminde yılbaşı martın 25’i olarak kullanılıyordu. Şubat ayı ise artık yıllarda 30 diğer yıllarda 29 çekmesi olarak ayarlanmış. Hatta Temmuz ayı İngilizce July adı da Sezar’ın isminden gelmektedir.

Sezar öldürüldüğünde işler değişti. Takvim sistemi uygulanmadı ve sonrasında Pontifeksler tarafından iyice bozulmuşlardır. Sonrasında Milattan Önce 8. yılda Augustus bu işleri 12 yılda düzeltmiştir. Takvimde değişikliği yapmış ve kendi adını da bir aya vermiştir. İsmi Sezar’dan gelen temmuz ayının 31, ağustos ayının ise 30 çekmesinden dolayı şubat ayından 1 gün alınıp ağustos ayına eklenmiştir. Böylece şubat ayı artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 güne düşmüştür.

Miladi takvim nedir? Miladi takvimi kim buldu? | Jülyen takvimini yapan Sezar


Miladi takvim ortaya çıkıyor!

Jülyen takviminindeki eksiklikleri düzelterek, 1650 senedir kullanılan takvimi 13. Papa Gregory tarafından yaptırılan Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı “1 yıl” olarak belirlenmiştir.

Hata payı 10,8 saniye olan Miladi Takvim yıllardır önce Avrupa sonrada tüm Dünyada kullanılan bir takvim haline gelmiştir.

Augustus’un düzeltiği en son haliyle Jülyen Takvimine 10 gün eklenmiş ve kaldığı yerden Miladi takvime geçilmiştir.

Miladi takvim Hz. İsa’nın doğumuyla başladı bilgileri çok yanlıştır.

Miladi takvimi kim yaptı?

Asıl bu işin mimarı Christopher Clavius’tur. Alman cizvit matematikçi ve gök bilimcidir. Miladi takvimi 1582 yılında, Papa XIII. Gregory’e sunmuş ve kabul edilmiştir. Onun emri ile Katolik ülkelerde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bu takvim Gregoryen takvim ismi ile tüm dünyada kullanılmaktadır.

Günümüzde bir yıl 365,242375365 gündür. Gregoryen takvimde ortalama bir yıl 365.2425 gündür. Bu hata 10,8 saniyedir. Fakat bu hatanın 1 güne vurması için 8000 yılın geçmesi gerekmektedir. 8000 yıl uzun bir rakam ve eğer o zamanlara gelinilirse belki bir çaresi düşünülebilir. Yani şu an için en iyi takvim modeli budur.

Şubat neden 4 yılda bir 29 çeker sorusuna cevabını da sizlere anlatalım.

Miladi takvimde, bir yıl süresi 365 gün 6 saat olduğu için. Her yıl kalan yani artan 6 saat  çarpı 4 yapılarak 24 saat, sonraki dört yılın şubat ayına 1 gün olarak eklenir. Bu sebepten dolayı 366 gün çeken yıla artık yıl, şubatı da 29 çekmektedir.

Fakat daha iyisi ise  2100 yılından sonra artık yıl olmayacak. Çünkü Artık yıllar, her dört senede bir tekrar ettiği için, en son artık yıl olan 2016’dan itibaren 2020, 2024, 2028, … şeklinde 2100 yılına kadar sürecektir. 2100 yılı 400’e kalansız bölünmesi mümkün olmadığı için artık yıl olmayacaktır.

Türkiye’de Miladi Takvim ne zaman kullanıldı?

Osmanlı İmparatorluğu önce hicri sonra da 1 Martı kabul eden Mali takvimi yani Rumi takvimi kullanmış.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ise 1 Ocak 1926’da miladi takvime geçmiştir. Yılbaşı 1 Ocak olan miladi takvim, 12 saat gece ve 12 saat gündüz olmak üzere, 24 saat bir gün olarak kabul edilmiştir. Miladi takvim sonrası, resmi tatil günü Pazar olarak değiştirilmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.