DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı?

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı?

Kur’an’da adı geçen kutsal meyvelerden biri olan Zeytin, son zamanlarda talan edilen Zeytin Ağaçları konusunu tekrar gündeme gelmeye başladı. Sizlere Zeytin’in İslam dinindeki önemi hakkında bilgiler sunup, Zeytin Ağacı ve Doğada yer alan tüm ağaçların ne kadar değerli olabileceğini anlatmaya çalışacağız.

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı?

Zeytin ağacı ile ilgili talan tartışması son günlerde devam ederken, Haziran 2017 itibari ile ilk defa resmi bir açıklama adeta bir itiraf düzeyindeydi. Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada zeytinliklerin talan edilmesinin önünü açan yasayla ilgili itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Bu işin yapılmasında üstün kamu yararı varsa bu gerçekleşecek. Zeytin mi daha önemli, tesis mi daha önemli?” dedi.

Kur’an’da zeytin ağacından ve dolayısıyla zeytinden bahsedilen 7 ayet var.

Bunlar; En’am süresi 99 ve 141. Ayetleri, Nahl Süresi 11. Ayet, Muminun Süresi 20. Ayet, Nur Süresi 35. Ayet, Abese Süresi 29. Ayet, Tin Süresi  1. Ayeti.

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı? | Zeytin Ağaçları

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı? | Zeytin Ağaçları

Ayetlerde Allah (C.C) gökten indirdiği su ile yeryüzünde bitirdiği çeşitli bitkiler sayılırken zeytin ağacı da sayılıyor.

Ama bir ayette zeytin ağacı, açıkça kutlu / mübarek bir ağaç olarak niteleniyor. Yani bir nevi Kur’an bu ağacı kutsal ilan ediyor.

Hangi ayet mi?

Nur Suresi 35. Ayet…

Ayetin Türkçesi şu şekilde:

“Allah (C.C) , göklerin ve yerin ışığıdır. İçinde çerağ bulunan kandil, Onun ışığına benzer örneklerden biridir. Kandil sırçanın içindedir. İnciye benzeyen, yıldızı andıran bu sırça, batıya da doğuya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır. Bu ağacın yağı neredeyse kendisine ateş dokunmasa bile ışık saçar. O, ışık üzerine ışıktır. Allah (C.C) dilediği kimseyi ışığına iletir. Allah (C.C) , insanlara işte böyle örnekler verir. Allah (C.C) her şeyi bilmektedir.”

Ayetin özgün metninde Arapça olarak zeytin ağacından açıkça “…Şeceratin mübareketin…” diye anılmaktadır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise, mübarek yani kutlu yada kutsal bir ağaç manasında açıklanmaktadır.

Nur Suresi 35. Ayet, Alevi ritüellerinde / ibadetlerinde de önemli bir yere sahiptir. Zira cem ibadeti sırasında çerağcı / delilci tarafından çerağ uyandırılırken (Hz. Allah, Hz. Muhamed ve Hz. Ali adına üç mum yakılırken) bu ayet okunur.

Kur’an’da zeytin ağacının kutsallığı noktasında en açık ifade Tin Suresi’nde görülmektedir. Zira Tin Suresi’nin 1. Ayetinde zeytin ağacının meyvesi üzerine yani zeytine Allah (C.C) and içiyor yani yemin ediyor. Sizce bundan daha ötesi ne olabilir ki!

Ayette; “İncire ve zeytine andolsun ki / yemin olsun ki!” denilmektedir.

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı? | Asırlık Zeytin Ağaçları

Zeytin mi daha önemli? Yoksa sökülüp Tesis yapılması mı? | Asırlık Zeytin Ağaçları


Anlaşılacağı gibi Kur’an’a göre zeytin ve zeytin ağacı kutsaldır

Peki, Allah (C.C) tarafından kutsallığı adeta göze sokulacak derecede, insanı içini ürperten yemin, zeytin ağacına bir takım sözde kamu yararı yada ekonomik gerekçelerle kıymanın sizce nasıl bir anlamı olabilir ki?!

Eğer şöyle olsa ki Hindistan’daki gibi İneklere dokunulmaz statüsü veren ve neredeyse tapılacak bir hale gelip, önünde eğilip, putlaştırma seviyesinde olsaydı o zaman bu ağacın kesilmesi gayet normal olabilirdi. Yada insanların yolunu kapatıp engel olacaksa kesilmekten ziyade kökünden sökülüp herhangi bir yere nakil edilmesi de söz konusu. Fakat sırf tesis yapılacak diye zeytin ağacının kesilme işi, biraz rant kokusunun imaresi değil mi?

Madem Osmanlı Torunuyuz diyorsak! Peygamberimizin müjdelediği güzel komutan Fatih Sultan Mehmet’in sözüne itibar etmemiz gerekmez mi? Ağaç hakkında söylediği o meşhur söz : “Ağaç Kesen Baş Keser”!

Unutulmaması gereken en önemli ihanet Doğaya ihanettir. Çünkü doğanın bir düzeni var ve bu düzen yaratıcı tarafından programlanmıştır. Bir nevi Loop yani Türkçe adıyla Döngü. Eğer bu döngüyü bozmaya cüret edersen, bunun bedelini yaşayacak olan insanların hepsi çekecektir. İnsan doğaya / çevreye sahip çıktığı sürece şerefli bir varlık olarak yaşamaya devam edebilir.

Aksi halde “Kur’an’ın ifadesiyle; sefil olmak, sefillerin sefili (aşağıların aşağısı) olmak kaçınılmazdır.”

Üzülerek tekrar soruyoruz sizce Zeytin mi daha önemli? yoksa kesilerek yerine yapılacak Tesis mi?

13 Haziran 2017 tarihinde yapılan oylamada TBMM Zeytin daha önemli dedi!

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Zeytinliklerin imara açılması ile ilgili oylanacak tasarı hakkında açıklama yaptı. Çelik, köylüleri arazilerini satmaya iten en büyük nedeninin çiftçinin üzerindeki ekonomik yük olduğunu söylüyor. Çünkü Zeytin Çiftçisi zaten borçlu, rekabet edemiyor. Örneğin kullanılan mazot 4,5 liraya, Avrupa çiftçisi 1-1,5 liraya mazot kullandığını, buna rağmen rekabet ettiğini söylüyor.

Çiftçi borçtan sıkılmış ve elindeki arazileri bir bedele satmaya adeta itildiğini söylüyor. Onlara satmamaları gerektiğini, alınan parayla en fazla bir daire ancak alındığını söylüyor. Sonrasında ise çiftçi işsiz kalacağı belirtiliyor.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Gemlik halkıyla konuşurken yakın zamanda yapılan otoban için kamu yararı gerekçesiyle imara açılan ve hak sahiplerinden satılan alınan zeytinliklerde 250 bine yakın zeytin ağacının kesildiğini öğreniyoruz.

Gemlik Adliye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Coşkun Damar ile birlikte 130 haneli Adliye Köyü’nde zeytin üreticileri birlik olup, bankadan kredi çekerek kurdukları kooperatif ile bir parça nefes almalarını sağlamış. Köylüler, babalarından kalan az sayıdaki ağaçları yıldan yıla artırdıklarını ve zeytinlerine çok değer verdiklerini anlatıyor.

Köylüler bir zaman çok verimli olmasına rağmen sanayileşmeye açılan Bursa Ovası gibi olmayı istemediklerini söylüyorlar.

Türkiye’nin bir diğer zeytincilik merkezlerinden Manisa’nın Akhisar ilçesinde 55 bin zeytin ağacı kapasiteli, 32 ülkeye ihracat yapan bir aile şirketinin sahibi Alper Alhat, Zeytin ağaçlarının kesilmesi yerine, transfer ile kökten sökülüp başka yerlere alınabileceğini söylüyor. Bunu daha önce Akhisar Organize Sanayi Bölgesi girişinde, İzmir-İstanbul otobanı inşası sırasında yapıldığını ve sökülerek transfer edilen zeytin ağaçlarından hasat aldığını ekliyor. Fakat bunun son 10 yılda ekilen ağaçlara uygulanabileceğini, diğer köklü ağaçlara uygulanamayacağını ekliyor. Bunu Ankara’daki yetkililere söylediklerini de ekliyor.

Zeytinlik mi? Tesis mi?

Türkiye kamuoyunda haftalardır tartışılan yasa tasarısındaki “zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına olanak sağlayan madde”, TBMM Sanayi Komisyonu’nda Salı günü yapılan görüşme sonrası tasarıdan çıkarıldı.

Böylece zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak hiçbir tesis kuralamamasına ilişkin madde değiştirilmemiş oldu.

Teşekkürler TBMM

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.