DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Chia tohumu içeriğinde gluten olmamasıyla son zamanlarda en çok dikkat çeken diyet listelerinin vazgeçilmezi diyebiliriz. Yazımızda Chia tohumu ile ilgili aklınıza takılan soruların cevabını bulabileceksiniz.


Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yine bir zayıflama hikayesi aylardan beri kilo vermek isteyen bayanların gündemini meşgul etti. Şarkıcı İrem Derici’ye nasıl zayıfladınız? sorusuna karşılık Chia (Çiya) tohumu ile dedikten sonra, bir anda herkes Chia (Çiya) tohumuna yüklenmeye başladı. 

Peki Chia (Çiya) tohumu hakkında ne biliyoruz? Gerçekten Chia (Çiya) tohumu ile zayıflamak mümkün mü?

Üzülerek söylemek gerekirse ABD’de yapılan en son testlerde Chia (Çiya) tohumu zayıflatmadığı kanıtlandı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal’a göre hatta birde aşırı tüketiminde ciddi hasarlara neden olabileceğini belirtti.

Chia (Çiya) tohumu beslenme açısından çok değerli ve şifalı bir bitki olmasına rağmen bilinçsizce sadece Zayıflama amaçlı mantığında kullanılmaması gerekir.

Nasıl tahıl ürünleri, yulaf yada çavdar gibi tam tahıllı beslenme ürünü kullanıyorsanız, Chia (Çiya) tohumunu beslenmelerinize katabilirsiniz.

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? | Bütün olarak kullanılabiliyor

Chia (Çiya) tohumu yararlı bir bitki çekirdeği olup, Omega 3 ve Omega 6 değerler gayet yüksek. Keten tohumu ile aynı özelliklere sahiptir. Fakat keten tohumunu çiğnemek yani kırmak gerekirken, Chia (Çiya) tohumunu öylece tüketilebiliyor.

1 litre sütte 1200 mg kalsiyum var iken 2 yemek kaşığı Chia (Çiya) tohumu içinde 180 mg kalsiyum vardır. Günlük İhtiyacınız olan kalsiyumun yüzde 20’sine yakınını karşılamaktadır. Süt ve süt ürünlerindeki Laktoz şekerine alerjisi olanlar Chia (Çiya) tohumunu doktorlarına danışarak tüketebilir.

Yüksek omega 3 içeriği ile dikkat çeken Chia (Çiya) tohumu kan sulandırıcı etkisi ile Kan basıncında düşmeler ve kanamaların durmamasına neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar oluşturabileceğinden ve gastrointestinal problemleri olanların doktorlarına sormadan kullanmaması gerekmektedir.

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? | Chia tohumu


Chia tohumunun içinde Gluten yok!

Diğer taraftan Buğday ürünlerindeki gibi Gluten bulundurmadığından,  Glutene karşı alerjisi olanlar örneğin Çölyak hastalarınca, yeterli oranlarda tüketilmesi ise ayrı bir yedek beslenme yani beslenme çeşitliliği türüdür. Tabii doktor izni olmadan tüketilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatırız.

İçeriğinde Magnezyum bulunmaktadır. D ve B Vitaminlerinin emilimini arttırmaya yardımcı olan bu mineral 2 yemek kaşığı (28 gram) Chia (Çiya) tohumunun içinde günlük gereksinim olan 1300 mg’ın üçte birini karşılamaktadır.

Ispanağın içindeki fosfor oranın 3 katı Chia (Çiya) tohumunun içinde bulunmakta. Hücre ve dokuların zedelenmelerinde onarıcı özelliği olan Fosfor için önemli bir kaynaktır. 2 yemek kaşığı Chia (Çiya) tohumunun içinde 28 mg Fosfor bulunmaktadır.

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? | 3 gün suda kalan Chia tohumları jel haline geliyor


Chia tohumu günlük 48 gram üstü alınmamalı!

Chia (Çiya) tohumu bol lifli olması, adeta sünger gibi suyu çekip şişerek uzun süre tok tutabilir. Fakat Günlük tüketimi 48 gramı geçmemesi gerekiyor. Yapılan araştırmada konu şişman ve obez sayılan kişilere yapılmış. 3 ay boyunca bu kişilere günde 50 gram Chia (Çiya) tohumu beslenmelerine katılmış. Hesaplamalar göre ise çok farkeden kilo verdirici özelliği görülmemiş. Aksine Kan değerlerindeki anormallikler göz önüne alınmış ve kan basıncını yükselttiği görülmüş.

Kanı aşırı sulandıran bol Omega 3 içeriği, Dolaşım sistemine ters tepki yaptığı gözlemlenmiş. Eğer dolaşım sisteminde yüksek derecede basınç bazı metabolizma sorunlarına kapı aralayabilir. Bunlardan en kötüsü Sindirim Sitemi sorunları ve yaralanmalarda yada kanamalarda kanın durmaması olarak görülebilir.

Yulaf ve Keten tohumu gibi iyi bir lif kaynağı olması kişiyi çok tok tutar. Fakat başka bir şey yemem manasında algı yapmaması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için ölçülü, kaliteli besin ve sporlu bir yaşam olmadan asla düşünülmemelidir.

Herkesin yanlış bildiği ise kilo kaybederken yağ oranı düştüğüdür. Aslında Kilo verirken yarısı yağdan yarısı kastan verirsiniz. Spor yapmadan kasları güçlendirilmemesinden dolayı, kilo sonrası kas ve eklem ağrılarının yanında sinir sistemi problemleri meydana gelir.

Dünyanın her bölgesinde farklı farklı bitkiler bulundukları bölgelere has olarak üremektedir. Chia (Çiya) tohumu ise Meksika ve Guatemala bölgelerine has bir bitkidir. Eski buluntularda o bölgede yaşayan eski medeniyetlerden Aztek ve Mayalarda bu bitkiyi çokça kullanmış.  Fakat bu bitkiyi ülkemizin coğrafyasında kullanacağız diye bir zorunluluğumuz olamaz. Bizim topraklarda Chia (Çiya) tohumuna alternatif Keten Tohumu, Çavdar, Yulaf, Buğday Ruşeymi ve Adıyaman’da üretmeye başladığımız Kinoa gibi tahıllar örnek gösterilebilir.

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? | Chia tohumlu limonlu kurabiye


Chia (Çiya) tohumu nasıl kullanılır?

48 gram yerine ek beslenmelerde 2 yemek kaşığı takviye yapmanızda sağlık açısından dengeli beslenenler kullanabilir. Öğüterek yada tane olarak tüketebilirsiniz.

Sabah omletlerinde, müslinizde, yulaf gevrekli sütlü kahvaltılarınızda, salatalarınızın içinde kullanabilirsiniz. Pilavlarda yada dolmaların içine eklenebilir. Özellikle börek ve keklerde, poğaça ve çöreklerde, kurabiyeler de ister tane ister öğüterek pudra şekeri gibi serpiştirerek de kullanabilirsiniz.

Daha çok diyet listelerinde meyveli yoğurtlarda tüketildiği görülmüştür.

Suya atıp içenlerde vardır ama suda beklediğinde suyu çektiği için jel kıvamına dönebilir. Bunu yapanlar sadece zayıflama mantığı ile tek beslenme modellerinde görülür. Mesela sabah sadece Chia (Çiya)  tohumunu bir bardak suya 2 kaşık atıp 10 dakika bekleterek yenmesi gibi. Bu yüzden tavsiyemiz yemeklerle beraber yada diyet yemeklerinize ek olarak beslenmeniz daha mantıklıdır.

Chia (Çiya) tohumu Besin değeri 2 yemek kaşığı yani 28 gramı, 137-139 kalori, değerinde olup. İçinde 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lif bulunmaktadır. Zayıflama diyetleri içinde ek olarak değerlendirebilirsiniz.

Chia (Çiya) Tohumu Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? | Chia tohumlu meyveli yoğurt


Chia (Çiya) tohumu ile ilgili şüpheler!

Fazla miktarda alınmasının bir çok zararları görülebilir. İçeriğindeki Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fazla alımında bu yağ asitlerinin içerisindeki yüksek Alfa Linoleik Asit (ALA), Prostat Hastalığına neden olabilir.

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fazla alımı, trigliserid değerleri yüksek olan kişilerde zararlı olabilir.

Alerjisi olan kişilerde kullanılmaması gerekmekte. Chia (Çiya) tohumu yendiğinde Vücut buna karşı tepkime verebilir. Bu tepkimeler ise, boğazda şişme, ağız yaraları, kusma, gözde sulanma, deri döküntüleri, solunumda zorlanma görülebilir.

Hamile kadınların kullanması için kesinlikle doktoruna sormalıdır.

Kan basıncını tavan yapan Chia (Çiya) tohumu, ilaç tedavisi alan tansiyon ve şeker hastaları tarafından kullanılmaması gerekmektedir.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR
  1. Efsane dedi ki:

    Arkadaşlar merhaba 2 hafta önce chia set aldım 9 ürün yanlız hamile olduğumu öğrendim kullanmayı bırakmak zorunda kaldım eğer kullanmayo düşünen varsa yarı fiyatına satıyorum elimde 6 ürün var çayı shake ve tohumu ile birlikte efsanegecen@gmail.com mail adresim düşünen varsa bana ulaşsın ürünün resminide gönderirim 🙂

  2. LelandEmorm dedi ki:

    Thanks for article.

  3. chia tohumu nedir dedi ki:

    Organik Chia tohumu,özellikle diyet yapanların tercih ettiği
    tokluk hissi verdiğinden ötürü son günlerde en çok tercih edilen bir gıdalardan biridir.
    Fiyatının uygun olması ve doğal (organik) olması sebebi ile özellikle diyet yapanların tercih ettiği bir üründür.
    100 gram chia tohumu içerisinde:

    Enerji 486 kalori
    Karbonhidrat 42.12 g
    Diet posası 34.4 g
    Yağ 30.74 g
    Doymuş 3.330
    Tekli doymamış 2.309
    Çoklu doymamış 23.665
    Protein 16.54 g
    Tiamin( B1 vitamini)(54%) 0.62 mg
    Niasin (59%) 8.83 mg
    Kalsiyum (63%) 631 mg
    Demir (59%) 7.72 mg
    Magnezyum (94%) 335 mg
    Fosfor (123%) 860 mg
    bulunmaktadır.

    1. Beyza dedi ki:

      Etkili olur mu acaba

      1. Yılmaz Uzunca dedi ki:

        Beyza chia tohumu kullanmadan önce bir diyetisyenden destek al bence

  4. Beyza dedi ki:

    Ya bende kullanmak istiyorum ama daha yaşım küçük acaba etkili olur mu

    1. Yılmaz Uzunca dedi ki:

      Artık hastanelerde diyetisyenler var Beyza. Önce kan testleri yapıyorlar sonrasında diyet listesi hazırlıyorlar. Uzman desteği al yaşın küçük se kolay kilo verirsin