DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Timsahlar 200 milyon yıldır nasıl değişmez? | Timsahların özellikleri

Timsahlar 200 milyon yıldır nasıl değişmez? | Timsahların özellikleri
A+
A-

Bilim dünyası geliştikçe, dünya tarihi hakkında bilgilerimiz artıyor. Özellikle hayvanların evrimsel gelişimi merak konusu. Bu yazımızda hayvanların evrimi konusunda  acaba dedirten bir sonun cevabına bakacağız. 200 milyon yıldır değişmeyen timsahların sırrı ne? Duymadığımız Timsahların özellikleri nelerdir? Timsahlar dünyanın en eski sahipleri mi?


Timsahlar 200 milyon yıldır nasıl değişmez? | Timsahların özellikleri

Timsahlar için kullanılan “Yaşayan fosiller” benzetmesi boşuna değil. Günümüzde yaşayan timsahlar ile 200 milyon yıl önce yaşamış ataları şaşırtıcı derecede birbirine benziyor. Timsahlar bu kadar uzun bir süre içinde neden bu kadar az değişti?

Gelişmiş evrimsel modelleme yöntemiyle bu sorunun yanıtını arayan yeni bir araştırma Nature dergisinde yayınlandı. Fosil kayıtlarına göre timsahlar erken Jura döneminden bu yana, yani yaklaşık 200 milyon yıldır varlar. Günümüzdeki timsah türleri uzun burunları, güçlü kuyrukları, zırhlı derileri ve yürüyüş şekilleriyle, bilinen en eski akrabaları ile neredeyse aynı görünüme sahip. Araştırmacılar bu durumun diğer hayvanlarda çok daha kısa bir zaman aralığında ortaya çıkmış muazzam farklılıklar göz önüne alındığında oldukça sıra dışı olduğunu belirtiyor.

Örneğin, kuşların en eski fosilleri timsahlardan milyonlarca yıl sonrasına aitken günümüzde sinek kuşlarından deve kuşlarına kadar uzanan ve çoğunlukla belirgin farklılara sahip 10.000 civarında kuş türü bulunuyor. Timsahların ise sadece 25 türü var ve kafatası şekillerindeki bazı değişiklikler dışında hepsi birbirine oldukça benzer görünüyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, günümüzde düşük orandaki çeşitliliğe rağmen fosil kayıtlarına göre hızlı koşucular, okyanuslarda yaşayanlar, toprak kazıcılar, iki ayaklılar ve otoburlar gibi farklı özelliklerde timsah türlerinin yaşamış olduğunu ifade ediyor.

Yeni araştırmada, timsah fosillerinden elde edilen vücut ölçülerini karşılaştırarak evrimsel bir modelleme geliştiren bilim insanları, türler arasındaki evrimsel ilişkileri de göz önüne alarak timsahların evrimine dair bir zaman çizelgesi ortaya çıkardı.

Çalışmanın sonucu göre, timsahların çoğu çok yavaş evrimleşirken sınırlı sayıda timsah türü görece hızlı evrimleşiyor. Daha hızlı değişen timsahların çoğunlukla sıcak iklimlerde yaşayan türler olduğu belirtiliyor.

İlginç tasarım modeli: “Kesintili denge”

İdeal bir durum mevcutsa evrim duruyor. Araştırmacılar yavaş evrimleşmenin bir denge haline işaret ettiğini belirtiyor. “Kesintili denge” olarak da adlandırılan yavaş evrim, organizmaların kendileri için ideal bir durumu bulduğu ve çevre koşulları onları değişime zorlayana kadar bu durumda kalmaları anlamına geliyor. Bu kesintili denge modelinin neden sadece bazı hayvanlarda görüldüğü sorusunun kesin bir cevabı bulunmuyor.

Birkaç etkenin mevcut olabileceğini belirten araştırmacılar, günümüzdeki timsahların vücut sıcaklıklarını kontrol edemediklerin ve bu nedenle iklimdeki değişikliklere belki bir memeli veya bir kuştan daha duyarlı olabileceklerini ifade ediyor.

Öte yandan, timsahlar çok uzun süre yemek yemeden hayatta kalabiliyor, bu da onları zorlu koşullar karşısında daha dayanıklı hale getiriyor. Timsahların milyonlarca yıldır değişmeden kalmasını, değişimi gerektirmeyen bir denge durumuna ulaşmış olmalarıyla açıklayan çalışmada, sıcaklığın önemli bir etken olabileceği ancak diğer çevresel faktörlerin de rol oynayabileceği belirtiliyor. 

Çalışmalarının sonraki adımında vücut boyutlarındaki evrimleşme hızı ile yağış miktarı veya deniz seviyesi gibi başka değişkenler arasında ilişki olup olmadığını inceleyeceklerini belirten araştırmacılar, timsahların yavaş evrimine dair kafatası şekli gibi diğer ortak özellikler açısından da çalışmalar yapacaklarını ifade ediyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.