DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Katil timsahların anatomisi ve ölümcül özellikleri

Katil timsahların anatomisi ve ölümcül özellikleri
A+
A-

Timsahlar, hem kara hem su canlıları içinde katil hayvanlar listesinin en başındaki ölümcül hayvanların başında geliyor. Katil timsahların ölümcül anotomisi ve ölümcül özellikleri nelerdir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız yazımız tam size göre. Timsahların özellikleri nelerdir? Timsahlar nasıl avlanır? Timsahlar nerede bulunur? Timsah mı Aligator mu? sorularının cevabı da burada.


Katil timsahların anatomisi ve ölümcül özellikleri

Dinozorlar zamanından öncede yaşandığı bilinen Timsahlar, hala bir ölümcül hayvanlar içinde liste başı. 

Timsahlar hakkında söylenen “yaşayan fosil”, onların 200 milyon  yıldır vücut şekillerinde evrim yaşamamaları. Bu yüzden dünyanın en sofistike sürüngenler listesi içinde.

Sürüngenler genelde biraz uyuşuk olmasına rağmen, Timsahlar hem soğukanlı hemde hızlı kalmışlardır. Dört odacık kalbi olan Timsahlar, insanlara benzeyen diyafram kaslarına sahip. Bu nedendende ani hız patlaması yapabiliyor.

Timsahlar pusucu avcılardır. En sevdikleri taktikse, sadece gözlerini ve burun deliklerini su yüzeyi üzerinde tutarak, gözlem yapıyor. Suya inen hayvan göremediği içinde, anında av oluyor. Şayet hayvan timsahtan kaçmaya çalışsa bile, karada 17 km hızla giden timsah onu yakalayabiliyor.

Timsahlar nasıl avlanır?

Timsahlar, avını yakalayıp ,onu sürükleyeip suyun altına doğru çeker. Timsahlar, su içinde 1 saat kalabiliyor. Bu özelliği ile avını sualtında oksijensiz bırakıp boğuyor. Timsah dişleriyle yalnızca avını kavrayarak, delmeye yarıyor. Köpek dişleri olmayan Timsahlar, eti parçalamada kesici dişlerini kullanıyor. Yakaladığı avı kopartmak içinde sağa sola sallayarak parçalayabiliyor.

Timsahlarının dudakları  olmadığından yemek yediklerinde ağzını kapatamaz. Bu nedenden sualtında kalarak yemek yemesi onun boğulmasına neden olabilir. Önce koparıp su yüzeyine çıkararak, ağzının arkasına atması gerekmekte.

Besin kaynaklarının kıt olduğunu düşünürsek, timsahların soğukkanlı metabolizma sahibi oldukları için, 2 yıl hiçbir şey yemese yaşayabiliyorlar. Bu özellikleri yanında çürümüş etleri de yiyerek hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Dinazorlar devrinde hayatta kalmaları buna bağlı olup, günümüze kadar gelebildiler.

Timsahlar nerede bulunur? Genelde Timsahlar, Orta Amerika, Amazon Yağmur Ormanı., Sahra Altı Afrika, Asya ve Uzakdoğu’nun tropikal bölgeleri ve Kuzey Avustralya‘da bulunurlar.


Nehir katili timsahların anatomisi

  • Timsahın gözleri. Başın üst kısmındaki gözler, neredeyse tamamen sualtındayken bile görmesini sağlar. Niktitant zar, gözleri sualtında korur.
  • Timsahın dişleri. Timsahın yaşamı boyunca sürekli yerlerine yenileri gelen 64 ila 70 dişi vardır.
  • Timsahın tuz bezleri. Dilin üst kısmındaki özel bezler, tuzlu su ortamlarında timsahın kanında biriken tuzu dışarı atmasını sağlar.
  • Timsahın dili .Timsahın dili ağız tabanına sabitlendiği için dilini ağzından dışarı çıkaramaz.
  • Timsahın çene kası. Bu kasın büyüklüğü ve eklemin çok ilerisindeki konumu, büyük beyaz köpekbalığının neredeyse iki katı bir ısırma kuvveti sağlar.
  • Timsahların kulakları. Timsahların işitme duyusu keskindir. Kulaklan kalkıp inebilen kapaklarla korunur.
  • Timsahların mide taşlan. Timsahlar, başlarının ağırlığını dengelemek ve yüzerken onları düz tutmak için yaşlandıkça taş yutarlar.
  • Timsahlardaki kuyruk kası. Tuzlu su timsahları kısa hız patlamalarıyla saatte 29 kilometre yüzebilir. Olimpik yüzücüler ancak 8.6 km’ye çıkabilir.
  • Timsahlardaki pullar. Timsahlar terleyemez ama pullarındaki kılcal damarlar sayesinde fazla ısıyı atabilirler.
  • Timsahlardaki perdeli parmaklar. Timsahlar sürtünmeyi azaltmak için bacaklannı toplayarak yüzer ama perdeli ayaklan ani dönüşlere ve sığ suda hızlanmaya olanak verir.

Timsah mı Aligator mu?

Etçil sürüngenler olan Timsahları ve Aligatorları karşılaştıralım.

Timsahlar

Timsahlar

Timsanların genel özellikleri

  • Timsahlar, Afrika, Asya, Avustralya ve Amerika’da hem tatlı hem de tuzlu suda yaşarlar. Timsahların Burun şekli V şeklindedir. Timsahların burunları; balıkları, sürüngenleri ve memelileri yakalamaya yarar.
  • Timsahların çene/dişleri, üst ve alt çeneler aynı genişlikte olduğundan alt çenedeki dördüncü diş yukarı taşar.
  • Timsahların renkleri genelde, benekli yeşil veya kum sarısı, sırt ve kuyrukta biraz daha koyu renkli pullar.
  • Timsahların derileri üzerindeki pulun kenarına yakın bir gözeneği vardır, bunlar timsah derisi çanta ve cüzdanlarda bile görülebilir.
Amerikan aligatorler

Amerikan aligatorler


Aligatorların genel özellikleri

  • Aligatorlar, yalnızca ABD’nin güneyinde ve Çin’de bulunur. Çoğunlukla tatlı suyu tercih ederler.
  • Aligatorların burun şekli, U şeklindeki olup, daha ağır burun, kaplumbağa kabuklarını kırmak için ek güç sağlar.
  • Aligatorların çene/dişleri, daha geniş olup, üst çene, ağız kapalıyken alt çenedeki tüm dişleri tamamen kapatır.
  • Aligatorların renkleri, su kalitesine bağlı olarak çok daha koyu, bazen neredeyse tamamen siyah.
  • Aligatorların derisi, Aligatorlarda sadece üst ve alt çeneyi kaplayan pullarda gözenekler bulunur.
  • Aligatorların burnu çok uzun ve ince bir burnu olan timsahlardan gavyaldir. Kayman, aligatorun küçük haline benzer ama kafasındaki büyük pullara bakarak onu ayırabilirsiniz. Kaymandaki desen 2-2-2 yerine 4-4-2 şeklindedir.
Kayman | Caiman

Kayman | Caiman



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.