DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir?

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir?

Toplum sağlığı için şehirde yaşayan insanların en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri içme suyunun temiz olmasıdır. Dişlerimizi fırçaladığımız, meyve ve sebzeleri yıkadığımız içme suyu binanın su deposundan gelmekte. Su deponuz ne kadar sağlıklı? Denetimleri ve bakımı ne sıklıkla yapılıyor? Eğer bu konuda cevap veremiyorsanız bakımı ve dezenfektesi yapılmayan su depolarının neden tehlikeli olduğunu anlatmaya çalışacağız. Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su neden kokar? Kötü kokan su hastalık yapar mı? Su deposu nasıl temizlenir? Su depo temizliği neden ve nasıl yapılır? Su deposu çeşitleri nelerdir? Su deposu temizliği yapılmazsa ne olur? Su deposu dezenfekte işlemlerinde nelere dikkat edilmeli? Su deposu temizleyen firmalar nasıl seçilir? Su deposu temizliğini Sağlık Bakanlığı kontrol ediyor mu? sorularının cevabını vermeye çalışacağız.


Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir?

Küresel ısınma ile çevresel olarak özellikle su kaynaklarını derin etkilemektedir. Su kaynaklarının yetersizliği ile şehirlerde yaşayanlar kimi zaman su kesintilerine maruz kalabilir. Bu yüzden su deposu olan kişilerin, neden temizleme yaptırması gerektiğini bu yazımızda anlatacağız.

Yazımızda daha çok bahsedeceğimiz su deposu ise şehir su şebekesinden gelerek yüksek katlı binaların oluşturdukları beton yada metalden oluşturdukları çeşme suyunun dağıtım ana bölümüdür.

Binalarda kullanılan çeşme suyundaki tat ve koku gibi değişiklikler, su depolarının temizliğine dikkat edilmediği olarak söylenebilir.

Türkiye nüfusunun yüzde 80’i şehirlerde olup genelde çok katlı binalarda oturulduğunu düşünürsek, su deposu temizliği genel anlamda bir toplum sağlığı konusudur. Su depolarında biriken buradan yüksek katlara iletilen suyun sağlıklı olması gerekir.

Işıksız ve havasız ortamda bekletilen suyun diğer sulara göre daha hızlı bakteri ürettiği söylenebilir. Eğer su kokuyor ve rengi değişmeye başladıysa o su pis ve mikrop kaynağıdır. Şehir su şebekelerinden gelen suya kanalizasyon ve yağmur suyu ile gelen sularında eklendiğini düşünürsek daha büyük sorunlara neden olabilir.

Binalarda bulunan su depoları en alt zeminde olduğu için varlığı bile unutulabilir. Dezenfekte edilmeyen bu su depoları içinde mikrop yuvalarının dışında hayvan ölüleri, solucanlar, sülükler, kum, balçık, böcekler, inşaat atıkları ve çöpler bulunduğu görülmüştür.

Birçok apartman kullanıcısına sularının bina içindeki su deposundan geldiğini söyleseniz de inanmaz. Direkt olarak şehir suyu şebekesinden evine geldiğini düşünür. Bu yüzden su deposu temizliği pek akıllara gelmez. Yemek yaparken, meyve ve sebze temizliği, ağız ve diş fırçalama, yüz yıkama, çamaşır ve bulaşık makinelerinde kullanılan suyun su depolarında dolan şebeke suyununun hidraforlarla basılarak gelen su olduğunu unutmamak gerekir.

Temizlenmeyen depolardan gelen suların çamaşır ve bulaşık makinesine zarar vereceği de unutulmamalıdır.

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir? | Su deposu yapılmadığı zaman diplerinin çamurla dolduğu görülmekte

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir? | Su deposu yapılmadığı zaman diplerinin çamurla dolduğu görülmekte


Su depo temizliği neden ve nasıl yapılır? Su deposu çeşitleri nelerdir?

Su depoları temizleme dönemleri ertelendiğinde bakteri oluşumu başlar. Su depolarının bir çok çeşidi olduğunu ve ona göre temizliği farklı olduğunu bilmek için bu konuda uzman kişilerden destek alınabilir.

Mesela fayanslı bir su deposu ile betondan yapılan su deposunun farklı şekilde temizlenebilir. Su deposu temizliği konusunda bu işi profesyonel yapan firmalardan destek alınmalıdır.

Su deposu deyince akla sadece bina altındaki havuzlar değil, aynı zamanda binaların çatı katlarında bulunan su depolarını da unutmamak gerekir.

Su depoları yapılarına göre şöyle listeleyebiliriz.

  • Beton su depoları,
  • Fayans kaplamalı su depoları,
  • Pvc mebranlı su depoları,
  • Fiber su depoları,
  • Saç yada metal su depoları,
  • Paslanmaz çelik su depoları.

Su depoları tıpkı havuz temizliği gibi önce zeminin temizliği yapılmalıdır. Su deposu bakımı yapılarak dibinde kalan pislikler ve bakteri plakları gibi yosunlaşma engellenir. Sonrasında içinde bulunan su klorlanarak belli zamana kadar temizlik için kullanılabilir. Su deposundaki klorlanma süresi not edilmeli ve belli aralıklarla bu tekrarlanmalıdır.

Toplum sağlığı için kesinlikle önemli olan su depolarının temizliği belli aralıklarla yapılmadığı takdirde bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonların sonu bitmez. Bu suları içmiyorum sadece temizlikte kullanıyorum diyen bir çok kişi yanılgı içindedir. Çünkü zaman ilerledikçe bakteri ve virüslerin çoğu kaynatılan suda bile öldürülemiyor.

Sağlık Bakanlığının 2007 yılında yayınladığı genelgeye göre;

  1. Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
  2. Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.
  3. Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.

Su deposu temizlik ve dezenfektesi, kanuni zorunluluk veya denetlemede sorun yaşamamak için değil, sağlığımız için yaptırmamız gereken zorunlu bir hizmettir. İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için depo temizliğini günü gelmeden yaptırmalıyız.

Periyodik bakımı yapılan su depolarının kulanılması şebeke hattının kullanılmasından daha sağlıklıdır.

Su deposu eğer beton yada fayans değilse sac gibi metal depolar eğer iç kısmı epoksi ile kaplandığı takdirde, antibakteriyel özelliği ile mikrop oluşumunu engellenebilir. Solvent içermeyen bu madde, hijyenik ortamı sağlayarak, kolayca temizlenir.

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir? | Fayanslı su deposunun temizliğinin önceki ve sonraki hali

Su deposu temizliği neden yapılmalı? Su deposu nasıl temizlenir? | Fayanslı su deposunun temizliğinin önceki ve sonraki hali


Su deposu nasıl temizlenir?

  1. Temizlenecek su deposu güvenlik önlemleri alınarak aydınlatılır ve su deposundaki mevcut su tamamen boşaltılır.
  2. Yüksek basınçlı kompresörlerle deponun tüm iç kısmı temizlenir. Dipte çıkan bu pislikler tekrar dışarıya tahliye edilir. Sac depolarda oluşan paslanmalar için pas sökücü kimyasallar kullanılır.
  3. Dezenfekte işlemleri için kimyasal temizlik başlanır. Depo yıkanır ve tekrar durulanır. Dipte tekrar biriken su pompalar dışarıya tahliye edilir.
  4. Su deposunda bulunan hidrofor, pompa, kapağı ve kablolar kontrol edilip, deforme edilen parçalar yenisi ile değiştirilir.
  5. Temizlenen depoya su alınır ve bina yöneticisine bilgi verilir.
  6. Su depolarının temizlik ve dezenfekte işlemi tamamlandıktan sonra, suyu içeride izole eden epoksi boya gibi katmanların çatlakları olup olmadığına bakılır.
  7. Çeşme sularının yönelik gerekli test ve analizler yapılır. Bu bilgiler kayıt altına alınır ve raporlama yapılır.
  8. Temizlenmiş depoya su alınır ve kullanıcıya kontrol ettirilip teslim edilir.

Su deposu temizliği yapılmazsa ne olur?

Su depoları; şebeke suyu kesildiğinde veya direk sistem beslemesinde kullanılan, suyun muhafaza edildiği yerlerdir.

Plastik, beton ve paslanmaz niteliğinde olan depoların kullanım amacı aynıdır.

Su depoları gerek şebeke suyu ile gelen kirlilik, gerekse zamanla oluşan balçık, çamur ve dış etkenler ile kolayca kirlenmeye müsait alanlardır.

Kirli su deposunda E-Coli, enterekok ve Coliform bakterileri kolayca oluşur ve çoğalır. Bu bakteriler bağırsak enfeksiyonları, yüksek ateş, kusma bulantı gibi sağlık problemlerine sebep olabilir.

Bu bakterilere maruz kalmak için sadece depodan gelen suyu içerek tüketmememize gerek yoktur. Kirli  depodan gelen su ile sebze meyve yıkadığımızda hatta kişisel temizliklerde bile sağlığımız ciddi boyutta risk altında olabilir.

Kısaca temizlenmeyen depolar mikrop saçmaktadır.


Su deposu temizleyen firmalar nasıl seçilir?

Sağlıklı su tüketimi ve kullanımı için su depoları 6 ayda bir ve devamında düzenli periyotlar ile temizlenip dezenfekte edilmesi gerekir.

Bu konu ilgili bakanlıkların genelgelerinde de (S.B. 2007-67) açıkça belirtilmiştir.

Su deposu temizliği hizmeti uzman, yetki ve kalite belgelerine sahip kuruluşlara yaptırılmalıdır.

Hizmet verecek kurumun iş güvenliği belgeleri, İSG ve hekim sözleşmeleri,  İSO 9001 belgeleri, yetki belgeleri, vergi levhası yada vergi kaydı mutlaka talep edilmelidir.

Personellerin ise portör muayene kayıtları, İSG sertifikaları, hijyen ve mesleki yeterlilik belgeleri sorgulanmalıdır.

Tavsiye edilen Firmalar;

Tekdez Dezenfekte İzolasyon Arıtma Temizlik ve Ticaret Ltd. Şti konusunda uzman kadrosu , yetki kalite belgeleriyle başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Edirne olmak üzere tüm Türkiye genelinde hizmet vermektedir.

İletişim: (0212) 554 0 555 – (0212) 554 0 556

Detaylı bilgi için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz;

http://www.tekdez.com/su-deposu-temizligi.html 

www.tekdez.com


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.