DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?

Havuzunu en son ne zaman temizlediniz? Sadece suyu mikroplardan arındırmak için kimyasallardan değil gerçekten diplerine kadar olan temizlemeyi kastediyoruz. Eğer havuz temizliği ve havuz bakımı konularında erteleyenlerden iseniz bu yazımızı tam size göre. Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır? Neden havuz temizliği yapılmalı? Havuz temizliğinde nelere dikkat edilmeli? Pratik havuz temizliği için neler yapılabilir? Havuz temizliğinde ilk önce hangi adımlar yapılmalı? Havuz temizliğinde bilinmesi gereken püf noktalar nelerdir? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?

Havuzunuz eskisi kadar berrak ve temiz gözükmüyor mu? Bu soru eğer akıllardan geçiyorsa sağlık konusunda da endişeli olduğunuzu gösterir.

İnsanoğlu doğası gereği bazen gevşer ve yapması gereken işleri erteler. Ertelenmeyecek kadar önemli olan temizlik konularından biri havuz temizliğidir. Çoğu yüzme havuzu olan kişilerin, havuz temizleme dönemlerini kaçırıp, sadece havuz suyunu kimyasallarla temizleyip günü kurtarmaya çalıştıkları düşünülse de er yada geç bir gün havuz bakımını yapmaya zorunda kalacağını ve daha çok masraf çıkacağını unutmamak gerekir.

Havuz kimyasallarından biri olan Klor eklemek sadece suyun temizliğine etki etse de havuzun yüzey kısmındaki kirliliği engelleyemez. Bunu daha basit anlatmak için şöyle bir örnek verilebilir. Duş yaparken, temizlik maddeleri olan şampuan ve sabun kullanırsınız. Ama küvetiniz yada duş kabininiz sonsuza kadar temiz mi kalıyor? Tabii ki değil. Şampuan ve sabun, kiremit, porselen veya cam elyafı değil, vücudunuzu temizlemek içindir. Bir süre sonra, sabun köpüğünün zeminde ve kenarlarda görmeye başlarsınız.

Bunla beraber artık havuzunuzda yeni canlılar gelmeye başlar. Küvet ve duş duvarlarında gelişen bakteri yuvaları küflü ortamlar yapar ve arkasından koku yaymaya başlar.

Klor, bromin ve diğer kimyasallar suyunuzu temiz tutar. Bir dereceye kadar da, havuzun duvarlarını, tabanını ve çevresini de temiz tutmaya yardımcı olur. Ancak bu kimyasallar yaprakların ve böceklerin sudan uzak tutmayacak, havuzun duvarlarını ve zeminini sonsuza dek temiz tutamayacaklar.

Yani mazeret yok. Havuzunuzu temiz tutmak için klor veya başka kimyasalların kullanılmasına ek olarak, düzenli, kapsamlı temizlik de kesinlikle gereklidir.

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz temizliği sağlık açısından çok önemlidir

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz temizliği sağlık açısından çok önemlidir


Neden havuz temizliği yapılmalı? Havuz temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

Havuz temizliği ve dezenfeksiyonu, aile sağlığı için ciddi önemlidir. Çünkü havuzun suyundaki kalsiyum ve magnezyum iyonları zamanla kireçlenme ve sonrasında yosunlaşma görülür. Bu durum hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasına sebep olur.

Kesinlikle yosun ve kireçlenme yapmaması için yüzme havuzlarında günlük, haftalık ve aylık periyotlarla düzenli bakım yapılmalıdır. Özellikle topluma açık olan yüzme havuzlarında sağlık müdürlüklerince kontrol edilmesine rağmen, halkın görebileceği açık panolara tetkik ve temizlik sonuçlarını asmaları gerekmektedir. Bu tip havuzlara girerken havuz bakım zamanlarına dikkat edilmelidir. Bakımının yapıldığına dair belgelere bakılmalıdır.

Klor ve ozon gibi havuz suyunu dezenfekte eden kimyasallar, havuzun içindeki deri döküntüleri ve saç gibi maddeleri temizlemez. Bu yüzden havuz suyunun düzenli olarak filtreden geçmesi gerekmektedir.

Suyun berraklığı onun ne kadar temiz olduğunun göstergesidir. Kimyasallar ve filtre bu konuda kısa vadede yardımcı olsa da uzun zamanlarda iş görmeyebilir. Çünkü havuzun zemin ve yanlarında oluşan istenmeyen bakteri plaklarından da kurtulmak gerekir. Bunun havuzun belirli aralıklarla boşaltılıp ve yüzeyleri ekipmanlarla temizlendikten sonra yeniden doldurularak, daha net berraklık elde edilebilir.

Havuz filtreleri havuzun genişiliği ve kullanılacak kişi sayısına göre kontrol edilmelidir. Yoğun ise günde 2 kere, diğer koşullarda günde bir kez kontrol edilip, ters yıkama yapılmalıdır. Saç yada kıl gibi maddeleri tutan filtre içindeki kıl tutucu haftada 2 defa açılıp, boşaltılmalıdır.

Havuzu olan kişilerin yada kurumların havuz temizliği yapmaları için pH düşürücü, klor, yosun giderici, sıvı topaklayıcısı olmak üzere 4 ana madde her zaman hazır bulunmalıdır.

Havuz temizliğinde suyun PH değeri  7,2 ile 7,8 arasında olması için pH düşürücü kesinlikle el altında olmalı. Eğer Ph değeri düşerse bakteri çoğalma riski artar.

Havuz temizliğinde olmazsa olmazı klor bir çok kişi tarafından pek sevilmez. Bir çok kişi halen klorun tehlikeli olduğunu düşünür ve havuza girmekten çekinir. Klor suyla karışıp eridiğinde insan sağlığına zararı olmaz, tek sorun toz yada tablet ile insan derisinin direkt etkileşime girmesi ile tahriş yapmasının verdiği zararı bilmek gerekir. Havuz suyu dezenfekte edici klor genelde toz yada tablet olarak suya atılır.

Havuz diplerinde eğer ayak kaymaya başlıyorsa yosun tabakalarının oluşmaya başladığını gösterir. Bir çok havuz sahibi ellerinin altında bulunan yosun giderici maddeler ile bu sorunun üzerinden gelmektedir.

Kapalı havuzlarda az görülse de daha çok açık havuzlarda görülen ufak pislikleri, sıvı toplayıcılarla kum filtresine doğru itilerek tutulması sağlanır. Havuz daha da berrak gözükecektir.

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz suyu PH değerine dikkat edilmeli

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz suyu PH değerine dikkat edilmeli


Pratik havuz temizliği için neler yapılabilir? Havuz temizliğinde ilk önce hangi adımlar yapılmalı?

Eğer bir havuz sahibi iseniz yıllık ve 6 aylık bakımlarını kesinlikle es geçmemelisiniz. Havuz temizlik maddelerini el altında bulundurmalı. Havuz temizleme uzmanlarından ilk etapta bunların nasıl kullanıldığı öğrenilmelidir. Kimyasal maddelerin hangi oranlarda ve miktarlarını uzmandan bilgi alınmalıdır.

Havuz kullanılmadan önce ilk yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

  1. İlk önce yapılması gereken suyun  PH değerini öğrenmektir. Elinizdeki PH değeri kontrol edici maddelerle, 7,2 ile 7,8 değerleri arası elde edilmelidir.
  2. PH değeri ayarlandıktan sonra, toz klor yada tablet klor atılarak dezenfekte işlemine geçilir. Havuz suyu değiştirme süresi burada hatırlatmaya fayda var. 3 günde bir havuzun suyu değiştirilir ve klorlama işleminden sonra en az 3 saat havuza girilmemelidir. Klor mantar gibi hastalıkların bulaşmasını engeller. Ayrıca kolera, tifo, göz ve kulak hastalıklarının da bulaşmasına engel olur.
  3. Yosun giderici klorlama aşamasından sonra atılmalı.
  4. En son sıvı topaklayıcısı ile havuz temizlik işlemi sonlandırılır.

Otomatik havuz temizleme sistemi olan havuz sahipleri biraz daha şanslı. Sadece yıl içinde bakımlarını yaptırması ve havuz kenarındaki pisliklerden kurtulması gerekmektedir.

Genelde kış ayları geldiğinde havuzun suyu boşaltılır. Yapılmaması gereken bir işlemdir. Eğer kış aylarında havuz boş kalırsa ağaç yapraklarının bile havuz zeminindeki mermer yada fayanslara iz yapacağını unutmamalı.

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz bakımı yapılırken su tamamen boşaltılıp tüm zemin temizlenir

Havuz temizliği nasıl yapılır? Havuz bakımı nasıl yapılır?| Havuz bakımı yapılırken su tamamen boşaltılıp tüm zemin temizlenir


Yüzme havuzu temizliği nasıl yapılmalı?

Yüzme havuzuna bakıldığında dipteki seramikleri çok net göremiyorsanız o zaman o havuzun bakımı ve temizliğinde sorun var demektir. Bu tip havuzlara girmekten kesinlikle kaçmak gerekir.

Yüzme havuzunun tekrar ilk hali gibi olması isteniyorsa önerdiğimiz adımların uygulanması gerekir. Bu işi havuz sahibi tarafından yapılması güç geliyorsa bu konuda uzman firmalardan destek alınabilir.

Havuz temizliği ve bakımı yapan uzmanlar ilk olarak havuz suyunun kimyasal dengelerinin bilinmesi ve uygulanması gerektiğini söyler. 2. aşamada ise kir, toz, partiküller ve yabancı maddelerden arıtılması gerekir.

Yüzme Havuzu temizliği için 2 ana başlık kesinlikle uygulanmalıdır. Şimdi bu uygulamaları başlıklar halinde inceleyelim.

Bir havuzu temiz, berrak ve sağlıklı tutmak için, iki ana alana dikkat etmemiz gerekiyor. İlk olarak yüzme havuzunun kimyasal dengesi sağlanmalıdır. İkinci olarak havuzdaki istenmeyen kirler, tozlar, partiküller ve yabancı maddelerden arıtmamız gereklidir.


1. İlaçlama ve Havuz kimyasalının kullanılması

Havuz suyunun tahlilleri yapılmalıdır. Tahlil sonuçlarına göre kimyasal maddeler kullanılmalıdır.

Uzman kişilerden alınan destekle hangi kimyasalın hangi ölçülerde atılacağı konusunda bilgi sahibi olunabilir.

Bunun için havuz testi kitleri bulunmakta. Su örneği alırken, havuz kenarından 15 cm uzağından, 30 santim derine batırılan kabın içine biriken su ile PH  ve Klor değerleri görülebilir. PH için ideal değer 7,2 ila 7,6 arasında olmalı, KLOR için ideal değer 1,0 ila 2,5 arasında olmalıdır.

Havuza günlük olarak 100 metreküp suya 200 gram klor serpilerek yada tablet var ise ona göre atılır. PH dengeleyici ise günlük olarak 100 metreküp suya 100 gram atılmalıdır. Etkilerinin 24 saat geçerli olduğunu unutmamak gerekir.

Havuz kullanılmadan 3 saat kadar önce başlanmalı, yada kapanıştan sonra bu ilaçlama yapılabilir.


2. Filtrasyon

Havuzda pompa filtre sistemi bulunur. Bu her zaman çalışır ve havuzdaki katı maddeleri tutmaya çalışır. Fakat zamanla filtreler dolmaya başlar. Filtrenin kumu, torbası veya kartuş kısmı hem temizlenmeli hemde belli aralıklarla yenisi ile değiştirilmelidir.

Filtrasyon işlemi yaparken aşağıdaki sıralama yapılmaktadır.

  • Filtrasyon pompası temizlenir
  • Kum filtrelerinin ve mevcut tesisatın kontrolü yapılır
  • Havuz suyu katı pisliklerden arındırılır
  • Denge tankı temizlenir ve sistem çalışır

Bu işlemler havuz temizliği için kesinlikle yapılması gereken işlerdir. Fakat bu işlemler bile havuzun bakımları yapılmadığı sürece pek etkili olmayabilir. Bu yüzden havuzlar boşaltılarak tüm zemin ve yan duvarları havuz fırçaları ile özel kimyasallarla temizlenir.

Havuz temizliği ve bakım sürecinde zor geliyorsa bu işi yapan uzmanlardan destek alınabilir. Senelik yapılan sözleşmelerle havuz bakımı garanti altına alınabilir. Havuz temizleyen ve bakım veren firmalar havuz temizliğinde kullanılacak kimyasal maddelerin ister kendileri ister müşterileri tarafından sağlanmasında esnektir.


Havuz temizliğinde bilinmesi gereken püf noktalar

Şimdiye kadar öğrendiklerimizi ve havuz temizliği hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca özetleyelim.

  • Havuzlar yüzme ve süs mekan havuzları olarak ikiye ayrılır. Süs havuzları genelde kişisel olarak temizlenebilir.
  • Yaz aylarının vazgeçilmezi yüzme havuzları, devamlı kullanım ve dış etkenlerinde etkilemesi ile çok sık kirlenir.
  • Yüzme havuzları düzenli olarak temizlenip dezenfekte edilmelidir.
  • Yüzme havuzu temizlikleri; günlük, haftalık, 3 ve 6 aylık periyotlar ile yapılabilir. Sadece havuzun Ph değerini ve klor miktarını ayarlamak dezenfekte edildi anlamına asla gelmez.
  • Havuz temizliğinde asıl konu havuzun ve denge tankının boşaltılıp 3-6 aylık yapılması gereken genel temizlikleridir. Havuz genel temizliği yoğunlukla Nisan ve Temmuz aylarında yapılmalıdır.
  • Havuz ve havuz denge tankı temizliği hizmeti uzman, yetki ve kalite belgelerine sahip kuruluşlara yaptırılmalıdır.
  • Hizmet verecek kurumun iş güvenliği belgeleri, İSG ve hekim sözleşmeleri,  İSO 9001 belgeleri, yetki belgeleri mutlaka talep edilmelidir.
  • Personellerin ise havuz suyu operatörlüğü belgesi, portör muayene kayıtları, İSG sertifikaları, hijyen ve mesleki yeterlilik belgeleri sorgulanmalıdır.

Eğer bir profesyonel destek alıp, havuz temizliği anlaşması yaptığınızda, havuz temizliği aşağıdaki sıraya uygun yapılır ve size teslim edilir.

  1. Havuz suyu temizlik gününe kadar boşaltılır,
  2. Personel iş güvenliği önlemlerini aldıktan sonra, tek kullanımlık hijyen kıyafetini giyer,
  3. Havuz dibindeki su yüksek emiş kapasitesine sahip motorlarla dışarı tahliye edilir,
  4. Dipte biriken balçık, çamur ve dış etken kirlilikleri, havuz dışarısına tahliye edilir,
  5. Zemin ve duvarlar kir sökücü madde ile fırçalanarak temizlenir,
  6. Kapasitesi 150 Bar olan basınçlı kompresörler ile havuz içi komple yıkanır.
  7. Son kalan dip suyu da havuz dışarısına tahliye edilip, sağlıklı kullanıma teslim edilir.

Tavsiye edilen Firmalar;

Tekdez Dezenfekte İzolasyon Arıtma Temizlik ve Ticaret Ltd. Şti konusunda uzman kadrosu , yetki kalite belgeleriyle başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Edirne olmak üzere tüm Türkiye genelinde hizmet vermektedir.

İletişim: (0212) 554 0 555 – (0212) 554 0 556


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.