Optik Fiber Nedir? Çalışma Prensibi Nelerdir?
Optik Fiber Nedir? Çalışma Prensibi Nelerdir?
Hepinizin bildiği üzere kablolu internet erişimindeki son teknoloji optik fiberdir. ISP firmaları da evlerimize kadar uzanan fiber hatları için yüksek miktarda yatırım yapmaktadırlar. Geleceğin standardı olan bu optik fiberin ne olduğuna bakalım.
İletişimde verilerin iletilmesi için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Yöntemlerden ilki elektrik sinyallerini kullanmaktır. Elektrik sinyalleri iletken bir hat üzerinden iletilerek oldukça yüksek iletim hızlarına olanak sağlamaktadır. İkinci yöntem ise elektromanyetik dalgalar ile hava üzerinden veri iletişimdir. En büyük avantaj ise mobil iletişim olanağı sağlamasıdır. Hava, herkesin kullandığı bir iletim ortamı olduğundan ortaya büyük engeller çıkabilmektedir. Üçüncü ve günümüzde daha sık kullanılan teknoloji ise optik fiber teknolojisidir. Yani veriyi ışık darbeleri ile saydam bir hat içinden iletmektir.
Optik Fiberin Avantajları
Optik fiber teknolojisinden bahsedecek olursak, çalışma prensibi ışığın farklı yoğunluktaki ortamlardan geçerken kırılmasına dayanıyor. Fiber hatların yapısı ise, en iç tarafta cam veya plastikten yapılan iletim kısmı bulunmaktadır. Hattın dışında ise kaplama bulunuyor. Ancak bunlar iletim için yeterlidir. Ancak kablonun fiziksel etkilerden de korunması gereklidir. Bu sebeple en dışında da koruyucu bir katman eklenmektedir. İki ucuna da optik fiber ara yüzü girişleri bulunmaktadır.
Fiber hatların kullanışlı ve sağlam olmasının sebepleri vardır. En iyi özelliği de dışarıdan gelen etkilere karşı dayanıklılıktır. Hatlar üzerindeki bilgi elektrik ile taşındığından dolayı, etraftaki diğer etkiler, yıldırım, kablosuz sinyal gibi etkenler bozulmalara neden olmaktadır. Diğer avantajı ise zayıflamanın azlığıdır. Çünkü elektrik ile olan iletimde sinyal kabloda ilerledikçe zayıflamaktadır. Bu sebeple belirli uzunluklarda tekrarlayıcılar koyulması gerekmektedir. Fiber hatlar üzerinde ise zayıflama çok çok az olduğundan kilometrelerce veri bir tek kablo ile iletilmektedir.
Optik fiber diğer yöntemlere göre eşsiz bir yüksek güvenlik sunmaktadır. Örneğin, bir kablosuz ağda iletişim frekansı dinlenerek hatta sızılabilir. Ancak iletimin ışık ile yapıldığı bir yöntemde hattın dinlemesi zorlaşmaktadır. Bazı çift çekirdekli fiber hatların dinlemeye karşı kesin çözüm olduğu da bilinmektedir. Optik fiberin en büyük avantajı ise muhteşem hızıdır. Tek bir fiber hattın üzerinde yüzlerce kanal ile aynı anda iletişim kurabilir.
Fiber Optik Kablonun Dezavantajları
Doksan derece bükülebilen bir yapıya sahip değildir. Köşeye dayanmaz, kırılır yani hassas yapıdadırlar. Herhangi bir kırılmadan dolayı da iletişimi çabucak kesebilmektedir. Bu sebeple kablonun özelliğine göre köşelerde kavis verilerek döşenmesi gerekmektedir. Ayrıca fiber optik kablolar çok kolay bir şekilde hasar görebilmektedir. Fiber kablolar yerin 1,5 – 2 metre altına döşendiğinden, işini bilmeyen bir kepçe kolayca kabloyu kopartabilir. Bu örnek yapılan kazılar ya da yol çalışmaları sırasında sıkça yaşanan olaylardandır. Fiber hatların özellikle de fiyatları en büyük tercih sebebidir. Kablo maliyetinden daha da önemlisi fiber desteği olacak diğer cihazlar olan, router, switch ve modüllerinin elektriksel girişlere göre daha pahalı olmasıdır.
Son olarak fiber optik kablolar herkes tarafından gelecekteki kablolu iletişim teknolojisi olarak kabul edilmiş durumdadır. Üstelik şimdilik başka bir rakibi de bulunmamaktadır. Son kullanıcı modemleri mobil ve kablosuz hatlar olsa da altyapı kablolu iletim olmak zorunda ve uzun bir süre daha fiber optik kablolar kullanılacaktır.