Dünyada en çok kullanılan 6 online arkadaş edinme uygulamaları
Günümüzde insanlar sürekli mobil uygulamaları güncel olarak kullanmaktadır. Kimilerine göre gerekli, kimilerine göre de gereksiz. Özellikle sosyal medya uygulamaları üst seviyede kullanılmaktadır. Bazı uygulamalar da arkadaşlık edinmek için kullanılmaktadır. Üstelik kullanıcı sayıları da öyle az buz değildir. Bu yazımızda sizlere Dünyada en çok kullanılan 6 online arkadaş edinme uygulamaları hangileridir? özelliklerinden bahsedeceğiz.
Dünyada en çok kullanılan 6 online arkadaş edinme uygulamaları
Online arkadaşlık siteleri (online dating) gelişen teknoloji mobil kullanım artmış ve buna uygun hale getirilerek online (çevrimiçi) yazılımlar ile birlikte akıllı telefonlarına kolayca indirilebilen halini aldı. İnsanların sosyal medyaya olan ihtiyacı, internet kullanım süreleri, sosyal ağlarda birbirleriyle olan etkileşimleri geçtiğimiz yıllara göre artmıştır. Gittikçe artan sosyal medya uygulaması da insanların birbirleriyle tanışmalarını kolaylaştırmak adına bu yönde yeni uygulamalar ortaya çıkarmıştır. İnsanları birbirleriyle tanıştırmaya, buluşturmaya ve arkadaşlık kurmalarına bir hayli yardımcı olan bu tür uygulamalar yer yer masumluğunu İngilizcedeki “friends with benefits” kavramına (çıkar arkadaşlığı) bırakmıştır. Tüm bu uygulamaların en ünlü olanlarına gelin birlikte bakalım.
1. Tinder
Tinder, arkadaş bulma amacıyla ortaya çıkan uygulamaların belki de çizgisinden en az ödün veren uygulamadır. Uygulamada bir profil oluşturduktan sonra “aramaya ayarları” bölümünde bir mesafe, yaş aralığı ve hangi erkek/kadın arkadaş bulmak istediğinizi belirliyorsunuz. Bu aralığa göre kaç kilometre çapında ve hangi yaş aralığında insanlarla görüşme şansınız olacağını belirlemiş oluyorsunuz. Daha sonra uygulamayı kullanma aşamasına geçtiğinize karşınıza size ne kadar uzaklıkta bulunduğu yazan profiller çıkıyor. Beğendiğiniz kişiyi sağa(like) beğenmediğinizi ya da görüşmek istemediğiniz adayı ise solda (disslike) kaydırıyorsunuz. Tinder’ı diğer uygulamalardan ayıran özelliği burada ortaya çıkıyor. Beğendiğiniz (sağa kaydırdığınız) ya da beğenmediğiniz (sola kaydırdığınız) adaylara herhangi bir şekilde bildirim gitmiyor. Haliyle size de herhangi bir bildirim gelmiyor. Eşleşme tamamen kör göze (blind match) olarak ilerliyor ve bu durumda işe bir anlamda cazibe katılmış oluyor. Eşleşme olduğunda yani, karşılıklı bir beğeni söz konusu olduğunda ise iki kişi için özel bir konuşma penceresi açılıyor ve artık karşınızdaki kişiyle iletişim şansınız oluyor. Bu koşullarda herhangi biriyle eşleşme hızınız hayli yavaş olabilir. Bunun için ise Tinder’ın “süper like” adlı bir özelliği mevcut. Velev ki karşınıza çıkan kişiden hayli hoşlandınız ve bir şekilde iletişime geçmek istiyorsunuz. Super like ile karşınızdaki kişiye direkt olarak beğendiğinize dair bir bildirim gidiyor. Ancak bu özellik ücretsiz bir Tinder hesabı kullanıyorsanız 24 saat için 1 Super Like imkanı tanınıyor.
Sınırsız Beğenme
Uygulamanın kâr elde etmesi için uygulama içi satın alma paketleri mevcut. Tinder size günlük bir sağa kaydırma sayısı veriyor. Siz bu sayıyı doldurduğunuzda 24 saat içinde herhangi birini sağa kaydıramıyorsunuz. Satın alma paketlerinden birinde bu özellik devre dışı bırakılıyor ve sınırsız beğenme (sağa kaydırma) hakkınız oluyor.
Boost
Bir diğer özellik olan boost ise sizin başkaları tarafından görüntülenme sayınızı yani bir anlamda karşı taraf için sizi diğer adaylardan önce görme imkanı sunuyor. Bu şekilde popülerliğiniz de artmış oluyor.
2. The Inner Circle
Tinder mantığı ile çalışan bu uygulama Tinder’a göre daha kalın duvarlara sahip. Öncelikle uygulamayı indirmeniz sizi direkt olarak bir Inner Circle kullanıcısı yapmıyor. Bunun için bir davet’e ihtiyacınız var. Yani daha önce bu uygulamayı kullanmış bir arkadaşınızın size davet yollaması gerekiyor. Bununla da bitmiyor. Davetiyeyi kabul edip profil oluşturduktan sonra sizi bir süre bekletiyor The Inner Circle. Sosyal medya hesaplarınıza erişim sağlayıp, kötü bir geçmişiniz, daha önce bir uygulamadan men edilme durumunuz olup olmadığını kontrol ediyor. Bu süre zarfı sonunda herhangi bir engel bulunmaz ise uygulamaya kabul ediliyorsunuz. Uygulamanın geri kalan kısmı ise Tinder ile benzer özellikleri taşımaktadır. Bu sebeple başka bir uygulamayı anlatmaya geçebiliriz.
Bakmadan geçme: Tinder Uygulaması Web Versiyonu İle Geliyor!
3. OK Cupid
OK Cupid yine aynı gaye ile oluşturulmuş bir uygulamadır. Benzer uygulamalarla bir çok yönden aynı özellikleri taşıyor olsa da elbette onu farklı kılan yanları da mevcuttur. Bunların başında Tinder ve The Inner Circle’dan farklı olmak üzere dilediğiniz kişi ile iletişim kurmanızın önü açıktır. Beğendiğiniz kişiye kişisel bir mesaj göndermek için herhangi bir ücret beklememektedir. Ancak bunun için öncelikle o kişiyi beğenmiş olmanız gerekiyor. Ayrıca yine benzerlerinden farklı olduğu bir nokta ise beğenilerde karşı tarafa bildirim gidiyor olmasıdır. Uygulamanın ücret talep ettiği nokta ise burada devreye girmektedir. Sizi beğenen kişileri görmek için ilk olarak herhangi bir ücret talep etmeyen uygulama daha sonraki aşamalarda, bu kişileri görmeniz için belli bir ücret talep etmektedir.
Bunların yanı sıra uygulamanın sizin bulunduğunuz bölgede OK Cupid uygulamasını kullanan diğer kişileri görmeniz için ayrıca bir sekmesi bulunmaktadır. Böylelikle size en yakın kişileri rahatlıkça görebilir pozisyona geliyorsunuz.
Yine bir farklı özellik olarak kişilerin o an için çevrimiçi (online) olup, en son ne zaman çevrim içi olduğunu (whatsapp uygulamasındaki son görülme -last seen-) özelliğine de sahiptir. Benzerlerinden bu yollarla ayrılan OK Cupid sizi uygulama içerisinde daha özgür bir konumda bırakmaktadır.
4. Happen
Çok fazla seyahat eden biriyseniz ve gününüzün yoğun bir kısmını yolculuk ederek geçiriyorsanız bir arkadaş edinme uygulaması için tercih etmeniz gerek uygulama Happen’dır.
Yukarıda saymış olduğum uygulamalarla fazlaca ortak özelliğe sahip olan Happen’ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, yürürken ya da bir araç ile yolculuk ederken karşılaşan insanların birbirlerini beğenmeleri sonucu iletişim kurmasına yarayan bir uygulamadır. Elbette kimse bir Merhaba’yı bir başkasından esirgemeyecektir ancak uygulamanın çalışma prensibi bu değildir. Bunun yerine aceleniz varsa veya o an için durup merhaba deme imkanınız bulunmadıysa bu konudaki yardımcınız olmaktadır Happen.
Yine benzer uygulamalar gibi karşılıklı beğeni oluştuğu sırada iki kişi için özel bir konuşma penceresi açılıp kişilerin iletişim kurmasına olanak sağlamaktadır.
5. Second Love
Arkadaş edinme konusunda limitleri en uç sınıra taşıyan, benzerleri kadar köklü bir geçmişse sahip olmasa da son zamanlarda özellikle Avrupa Ülkeleri’nde sıkça reklamı geçen uygulama Second Love..
Second Love benzer uygulamalar kadar masum değildir. Çünkü uygulamanın hedefindeki kitle arkadaş edinmek isteyen insanlardan ziyade evli insanlardır. İsminden de anlaşılacağı gibi Second Love (ikinci aşk) reklamını evlilikten sıkılmış ve hayatına heyecan katmak isteyen çiftlerin ya da evlilik hayatından sıkılmış bireylerin “yaramazlık” yapmasına olanak tanıyan bir uygulamadır. Etik olarak ya da ahlaki açıdan bir çok ülkede yankı uyandıran bu uygulama, özellikle Hollanda’da yoğun şekilde reklamını yapmaya devam etmektedir. İçerik olarak uygulama Tinder , The Inncer Circle, OK Cupid, Happen ile benzer özellikleri taşımaktadır.
Tüm bu uygulamaların ve burada yer veremediğim daha bir çok uygulamanın ( en azından merak edenler için ) kısaca isimlerinden bahsedelim.
6. Hot or Not , Badoo, kik, Lovoo , Waplog, MeetMe, Blendr
Bu uygulamaların bir çoğu Tinder ile aynı eşleşme mekaniğine sahip iken bir çoğu da OK Cupid ile aynı mekanizmaya sahiptir.
Teknolojinin gelişimi günlük yaşantımızı kolaylaştırmaya devam ederken, insan ilişkilerinin kurulmasında da bahsi geçen uygulamalarla kolaylık sağlamaktadır. Ancak son günlerde tartışılan ve eleştirilen bu programlar için “samimiyeti öldürmesi” , “insanın sosyal bir varlık olması” gibi başlıklar altında irdelenmekte ve bu uygulamalarla kurulan ilişkilerin sağlıksız bir ilişki olacağına işaret eden insan sayısı da azımsanmayacak sayılardadır. Sonuç itibariyle karar mekanizması kullanıcılardadır.