DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var?

Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var?

Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var?

Biraz ürkütücü gelse de, yüzümüzde bizle beraber yaşayan canlılar bulunmakta. Bu yaşayan canlılar gözle görülmeyen mikroorganizmalar. Araştırmalar eşliğinde bu organizmaları araştırdık. Nasıl yaşarlar?, Neyle beslenirler?, Nasıl ürerler?, Bunlardan kurtulmak mümkün mü?

Şimdi bu soruların cevabına geçelim.

Yüzümüzde yaşayan Demodex folliculorum ve Demodex brevis adlarında 2 farklı kurtçuk var. Mikroskobik bir ortamda görülen bu canlıların akrabaları, asalak hayvanlardan kene ve örümcekler. Bunların tek yaşayabildikleri yer yüzlerimizdir, orada çiftleşir, orada büyürler, orada ölürler. Zararlı mı derseniz, hepsine evet diyemeyiz.

Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var? | Demodex folliculorum

Nerede yaşarlar? Genelde kıl köklerini ve deri gözeneklerini tercih ederler. Bazıları ise derinin alt bölümündeki yağ bezelerini tercih eder. Peki neden yüzümüz? Çünkü yüzde çok fazla yağ bezesi ve gözenek mevcut. Bazen de genital bölgelerde ve memelerdeki deri altı yağ tabakasında yaşayabilirler.

Yüzümüzde bunlardan ne kadar var? Sorunuza cevap olarak uzmanlar, tam net cevap veremiyor. Ama incelenen yüzlerde 100’lerce bulunabiliyor. İlginç olan bu canlılar evleri yani yüzümüzde çok mutlu. Ölü deriyle beslenip, yüzdeki bakterileri yedikten sonra, gece dışarı çıkıp üreme işlerini hallediyorlar, sonrasında tekrar yuvalarına giriyorlar.

Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var? | Demodex folliculorum ve kıl kökleri

Yüzdeki bazı hastalıkların kaynağı olabilir mi?

Zararları hakkında evet diyemeyiz demiştik. Çünkü bu canlılar insan yaşamında ölene dek bulunmakta.

Bazı yüzlerde görülen özellikle Yanak, burun, çene ve alında olmak üzere, tekrarlayıcı kızarma, ateş basmaları, sivilce benzeri kabarıklıklar, iltihaplı kabarcıklar ve telenjiektazi denilen yüzeyel damar genişlemeleri ile karakterize bir deri hastalığı olan Rozase (gülleme ) hastalığı olan kişilerde bu kurtçukların sayısı normalden 20 kata yakın fazladır. Bunun anlamı kurtçuklardır diyemeyiz. Uzm. Dr. Hatice ERDEM’e göre, bu hastalıkla ilgili genetik, sindirim sistemi, güneş ışınları, safra yolları sorunları, karaciğer ve serbest radikaller’de hastalığın sebeplerinden olabilirliğini söylüyor.

Bir başka hastalık AIDS ve Kanser’li kişilerde yüzlerindeki bu kurtçukların sayısı çok fazla. Bilim adamları bu kurtçukların fazla olmasının Bağışıklık Sistemi ile paralel olduğunu düşünüyor.

Bu parazitler aslında bir nevi cilt temizleyici gibi çalışıyor ayrıca yüzdeki bakterileri de yemeyi ihmal etmiyor. Gene de içimiz rahat değil. Bunlardan nasıl kurtulabiliriz? Aslında mümkün ama geçici çözümler yapıldıktan sonra, 6 hafta sonra tekrar yerleşiyorlar.

Rozase (gülleme ) hastalığı olan yüzler

Çözüm ne?

Yüzümüzü her sabah kesinlikle doğal sabunla yıkayıp, cildimizin tipine uygun koruyucu kremler kullanarak yüz temizliğimizi sağlayabiliriz. Makyaj kullanan bayanların özellikle, çok fazla itina göstermeleri gerekir.

Bu kurtçuklar ile savaşmak yerine, onlarla nasıl iyi geçinebiliriz ona bakmak gerekir. Çünkü onlar bizim bir parçamız.

İlginç olan ise Dünyanın farklı bölgesinde bulunan insanlarda farklı DNA kodlarına sahip olması. İnsan vücudu aslında resmen bir ekosistem. Ömür boyu bağırsaklarımızdaki bakteriler ve serbest radikaller, bakteri ve parazitlerin yaşam sürdüğü kocaman bir yaşam alanı olan vücudumuz aslında ne kadar da değerli.

Kıymetini bilmek ve Vücudumuza saygı duymak gerekmez mi?

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.