DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dinazorların ataları ile Timsahların ataları aynı olabilir mi?

Dinazorların ataları ile Timsahların ataları aynı olabilir mi?

Dinazorların ataları ile Timsahların ataları aynı olabilir mi?

Dinazorların atalarından biri olan Teleocrate, 1933 yılında Güney Tazmanya’da bulunmuş 3 metreye ulaşan büyüklüğü ile günümüzden 245 milyon yıl önce yaşadığı, Triasik olarak adlandırılan dönemde hayatta olduğu belirlenmişti. Dinazorlara benzemeyen bu varlık, eski dinazor devri olan Jura Döneminden de önce yaşamıştı.

Teleocrate, Figüre edildiğinde 4 ayaklı olması sonraki dönemlerde yaşayan Dinazorların atası olarak bilim dünyasında söz edilmeye başlamıştı. Tıpkı dört ayaklı bir komodo ejderine andırıyordu.

Bilim dünyasının saygın dergisi Nature, başka bir iddia ile yayına çıktı. araştırmaya göre Timsah ailesinin en eski döneme giden üyesi Komodo Ejderi’nin atalarıda aynı Teleocrate gibi ve benzerdi.

Dergideki araştırmaya göre Teleocrate, ilk fosil olarak 1933 yılında bulunmuştu. Fakat bu fosilin eksik parçalarından dolayı Dinazor mu yoksa Timsah ailesine mi ait olduğu kesinleşememişti.

Fakat 2015 yılında Afrika’nın doğusunda bulunan Teleocrater fosili, Archosaur grubundaki dinazor ve timsahların içindeki grubun atası olduğu çıktı.

Derginin makale yazarı paleontologlardan Sterling Nesbitt, böylece dinazorlar hakkında bilinenlerin artık farklı bir boyuta gittiğini düşünüyor. Fakat genede emin olmak için, 1933 yılında bulunan ilk fosil Teleocrater’ın eksik parçalarını arayacaklar.

Dinazorlar hakkında neler biliyoruz? Neleri yanlış biliyoruz?

Dinazorlar hakkında her geçen gün yeni bilgiler geldikçe, daha önceki bilgilerin bir anlamı kalmıyor. Bu yüzden sizlere 2017 yılına kadar Dinazorlarla ilgili kesinleşmiş bilgileri aktarmaya çalışacağız.

1676 yılında dev bir fosil bulundu. Bulunan fosili o şartlarda bir fil yada dev bir yaratık olduğu düşünülüyordu. 100 yıl sonra, daha sonra ismini Megalosaurus adını verecekleri bir fosil daha bulundu. Buna kertenkelelerin atası diyorlardı. 1842 yılında baş anatomist Richard Owen, bulunan fosillerin başka bir hayvan grubu olduğunu, Dinosauria (Dinozor) yada “Korkunç Kertenkeleler” olarak tanımlanan Megalosaurus cinsini belirledi.

O zamandan bu zamana kadar 700 farklı Dinazor türü fosilleri bulundu. Her birinin bulunmasıyla yeni bir bilgi ortaya çıktı. Bundan 30 sene önce yazılan Dinazor bilgileri ile şimdiki bilgiler bir değil. En çok bilinen doğru sanılan yanlışları sizlerle paylaşacağız.

Şimdi bilgi güncelleme zamanı!

Dinazorlar hakkında doğru bilinen yanlışları sıralıyoruz.

1. Dinazorlar devasa yaratıklardır

Dinazorların hepsi büyüktü devdi kocamandı derler. Jurassic Park filmini izlediysen böyle algılara sahip olunabilir.

Herkesin aklında Dinazorlar hep büyüktür fakat bu bilgi kısmi olarak yanlış. Dev gibi kocaman olan olan Tyrannosaurus rex türü, bir filden 5 ton ağır ve 12 metre boyunda idi. 30 metre boyunda 80 ton ağırlığı olan Argentinosaurus bir başka devasa türdü. Fakat tüm türler böyle değil.

Bildiğiniz bir koyun kadar olan Boynuzlu dinozor Protoceratops türü de bulundu. Hesperonychus türündeki yırtıcı kuş ise, bir kedi kadardı. Bir fino köpeği boyunda otçul Tianyulong, serçe kadarda küçük böcekçil Parvicursor türleri de bulunmakta.

2. Dinozorların derilerinin üzeri pullarla kaplıdır

Dinazorlar ilk keşiflerde daha çok sürüngen cinsleri kertenkeleye benzetip, onun gibi pullu bir yapıda olduğu düşünülüyordu. 1997 yılında Sinosauropteryx türünde küçük bir etobur dinazorun tüylü olduğu bulundu.

Daha sonra bulunan türlerden otçul ornithopod, sivri dişli Heterodontosaurus ve devasa boyuttaki Tyrannosauridae yani Tyrannosaurus rex’de tüylerle kaplıydı.

3. Dinazorlar ya yeşil yada kahverengiydi

Dinozorlara ait resimlere ve figürlere bakarsanız  boz gri, yeşil ve kahverengi renklerini görebilirsiniz.

Fakat durum böyle değil. Bazı dinazor fosillerinde, melanin yani insan saçının pigmenti bulundu. İncelemelerde kızıl, beyaz, siyah, kırmızı, mavi bir çok rengine sahip olduğu görüldü.

4. Dinozorlar yavrularına vahşice davranırdı

Gobi Çölü‘nde bulunan bir dinazor yumurtalarının, Oviraptor türüne ait olduğu ve kuluçkuya yatırıldığı görülüyor. Çünkü yumurtanın etrafında rastlanan kalıntılarda anne dinazorun kalıntılarına rastlandı. Yani ölene kadar yumurtalarını korumuştu.

5. Dinazorları öldüren meteor taşlarıdır

Dinazorları öldüren meteor taşlarıdır kısmi olarak doğrudur ama meteorlar direk isabet ederek ölmüştür demek yanlış oluyor.

66 Milyon yıl önce Dünyaya Meksika’nın bulunduğu yerden çarpan koca bir Astreoid tarafından çıkarılan toz bulutu, güneşi kesti ve tüm yaşam karanlığa kaplandı. Böylece Dinazorlar için yok olma başlamış oldu.

6.Dinazorların tamamen nesli tükendi

Astreoid tam olarak büyük devasa dinazorları bitirirken, küçük olanları yaşamaya devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.