DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kadın algısı nasıl zamanla değişti?

Kadın algısı nasıl zamanla değişti?

Kadınlar eski çağlardan beri erkekle aynı statüde olmamıştır. Zamanla toplumlarda giderek kadının önemi artmış ve özellikle 19. yüzyıl sonu ile Kadın algısı ve kadının önemi 20. yüzyılın sonuna kadar artış sağlamıştır. Yapılan bilimsel bir araştırma kadının erkekle aynı statüye gelmesinin çok yakın olacağını gösteriyor.


Kadın algısı nasıl zamanla değişti? Erkek hegomanyası nasıl çöktü?

Yetmiş yıl kadar önce erkekler daha akıllı, daha yaratıcı ve daha iyi organize olmuş olarak kabul ediliyordu. Yani kadınlar daha çok pasta, kek yapmasını severken, matematik konusunda beceriksizdiler. Erkeklere kadınlardan çok farklı karakter özellikleri uygun görülürdü.

Ama artık bu klişeler değişti. İsviçreli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi 30.000’ini aşkın kişinin katıldığı bu anketin verilerini değerlendirdiler. Veriler ABD’nin son yetmiş yılına ait.

Araştırmaya katılan psikolog Chirsta Nater, 20.yy’un ortalarından bu yana kadın ve erkek rollerindeki gelişmelerin Batu ülkelerini çoğunda benzer şekilde seyretmesi nedeniyle Avrupa ülkeleri için de benzer sonuçlar bekliyor.

Kadın ve erkek katılımcılar anket formlarında üç ana kategori konusunda görüşlerini bildirmişler. Birinci kategori yetkinlik. Bu, bir kişinin ne kadar zeki, ne kadar organize ve ne kadar yaratıcı olduğunu belirliyor.

İkinci kategori olan “Agency” ise bir kişinin ne kadar hırslı, saldırgan ve karar verme hevesli olduğunu, Communion olan son kategoriyse bir insanın ne kadar empati beslediğini, duyarlı ve sevgi dolu olduğunu gösteriyor.

Birinci kategori son yıllarda çok değişmiş. 2018’de birçok katılımcı (yüzde 86) kadın ve erkeğin aynı yetkinliğe sahip olduğunu söylemişler. Oysa yetmiş yıl içinde insanların sadece yüzde 34’ü bu şekilde algılıyordu. İnsanlar kadınları ve erkekleri farklı rollerde görüyor ve buna göre özellikler çıkarıyorlar diyor araştırmacılar.

Son yüzyılda yaşanan da tam budur. Biz de olmasa da Batı ülkelerinin birçoğunda eğitim alan ve iş hayatına katılım erkeklerden bile fazla.

Ancak konu mesleki ilerleme veya yönetici pozisyonu olduğunda erkekler hala aynı. Hem daha hırslı hem de daha agresifler.

Özellikle Orta-doğu da halen kadınların özgürlükleri erkeklerce engellenmekte, dini kullanarak onların yaşam kimlikleri ellerinden alınmaktadır.

Kadın özgürlüğü ve kadın hakları toplumun hassaslığı ile daha da iyi olacağı bir sonraki araştırmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.