DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnternet Üzerinde Rahatça Sörf Yapabilmenin Yolları Nelerdir?

İnternet Üzerinde Rahatça Sörf Yapabilmenin Yolları Nelerdir?

İnternet Üzerinde Rahatça Sörf Yapabilmenin Yolları Nelerdir? | Güvenli Sörf Nasıl Yapılmalıdır?

Günümüzde neredeyse internet girmemiş bir ev kalmamıştır. Bu da bizlere sürekli internet üzerinde gezinme fırsatı, çoğu zaman işlerimizi oturduğumuz yerden bir tık ile halletmemize olanak sağlamaktadır. Dahası da sıkça kullandığımız sosyal medya da cabası. Yani internet üzerinde sörf yapmak eğlencelidir. Ancak bu eğlence de basit ve sade bir şekilde olmalıdır. Basitçe söylemek gerekirse; web tarayıcısını açıp, sitelerde gezebilmeliyiz.

Malesef bunların hiçbiri kolayca olmuyor. Siz bir yere girmek isterken, kendi kendine açılan pencereler beliriyor. Sürekli açılıp, kapanan reklamlar çıkmaya başlıyor. Bu durum web tarayıcınızın donmasına, hatta çökmesine bile neden olabiliyor. Daha da garip tarafı ise; reklamların sizin tercihlerinizi, bilir şekilde karşınıza çıkmalarıdır. Bütün bunlardan sadece ama sadece performans ve güvenlik için yapılandırılmış olan tarayıcınız koruyabilmektedir.


Tarayıcılar ve Web Güvenliği

İnternet üzerinde sörf denince akıllara ilk gelmesi gereken şey, yapacağınız tarayıcı seçimi olmalıdır. Windows kullanıcıları akıllarındaki üç seçenek arasında gidip gelmektedir. Bunlar; Firefox, Chrome ve Windows 10 kullanıcıları için geçerli olan Microsoft Edge tarayıcılarıdır. Hatta artık kullanıcıların bir kısmı, Opera ve Vivaldi gibi tercihlere de yönelmiş durumdadır.

Aslında Chrome, Firefox ve Microsoft Edge tarayıcıları, standartta minimum web güvenliği sağlamaktadır. Her sene webten gelebilecek güncel saldırılara karşı 100’ün üzerinde güncelleme gelmektedir. Öncelikle tarayıcılar üzerine gelmiş olan güncellemeleri sürekli denetlemeli ve yüklemeliyiz. Bunun yanında Chrome ve Microsoft Edge’in aktif olarak koruma özelliği bulunmaktadır.

Aktif koruma özelliğinden kasıt; bazı belirlenmiş işlemleri varsayılan olarak çevrimdışı yürütmeleridir. Firefox tarayıcısının geliştiricileri de tamamen bu sisteme geçiş yapmayı düşünmektedir. Google, Mozilla ve Microsoft gibi büyük şirketler; genellikle yeni teknolojileri hemen tarayıcıları üzerine entegre etmektedir. Buna örnek olarak ta HTTPS bağlantılarının güvenliklerinin arttırılması gösterilebilir.

Bu özellik TLS 1.3 olarak görünen ve sizin el ile aktif etmeniz gereken, aynı zamanda da yalnızca Firefox ve Chrome tarayıcılarına gelmiş bulunmaktadır. Bunlara ek olarak gelen bir özellik daha bulunmaktadır. Gerektiğinde web sitelerine şifreli bağlantıyı otomatik olarak kuran eklenti, Firefox ve Chrome üzerinde bulunuyor. HTTPS Everywhere eklentisini de aktif hale getirmeniz durumunda, kusursuz bir HTTPS elde edeceksiniz. Yani güvenli bir bağlantı. Bu, banka bilgileri ya da maillerinize giriş bilgilerinizin öğrenilmesinin de önüne kolaylıkla geçecektir.

Chrome tarayıcısının güvenli olmayan bir kısmı mevcuttur. O da kullanıcı erişim verilerinin tutulduğu password manager’dır. Çünkü bu alana Chrome üzerinden girilmiş olan her şeyin bilgisini kaydetmektedir. Bu alandaki veriler de korunmamaktadır. Firefox tarayıcısı üzerinde ise Password Manager özelliğini settings altından security kısmına girerek etkinleştirmeniz mümkündür. Üstelik Firefox üzerindeki bu özellik, bu alan için ekstra bir koruma kalkanı sunmaktadır.

Öte yandan Microsoft’un tarayıcısı olan Edge üzerinde birçok tehdit belirlenmiştir. Password Manager üzerine erişim korumasının dışında bir özellik daha eklenmiş. HTTPS bağlantısının  kayıp olan sertifikaları, eklentilerin otomatik olarak yüklenebilmesi bile eklenmiş olan özelliklerdendir.

Yani burada tavsiyemiz, Firefox kullanımının daha güvenliği olduğu yönündedir. Siz eğer Microsoft Edge ya da Chrome kullanıcısı iseniz; LastPass gibi ekstra bir tarayıcı eklentisi kurmak zorunda kalacaksınız. Bu eklentinin de büyük bir avantajı bulunuyor. O da eklentinin, tablet ve akıllı telefonlar üzerinde bulunmasıdır. Buna çok benzeyen bir seçeneği; Firefox tarayıcısı üzerinde settings içerisindeki sync altından Create Account seçeneği ile aktif hale getirebilirsiniz. Sync eklentisi de yukarıda bahsetmiş olduğumuz LastPass eklentisi gibi kullanıcının verilerini şifreleyerek kayıt altına alır. Ve kullanıcıdan başkasının erişmesine engel olur.

İnternet Üzerinde Rahatça Sörf Yapabilmenin Yolları Nelerdir? | Güvenli Sörf Nasıl Yapılmalıdır? - Web Üzerinde Kimliksizliğe Önem Verin!

İnternet Üzerinde Rahatça Sörf Yapabilmenin Yolları Nelerdir? | Güvenli Sörf Nasıl Yapılmalıdır? | Web Üzerinde Kimliksizliğe Önem Verin!


Web Üzerinde Kimliksizlik Ve Kullanılan Web Tarayıcıları

İnternet ortamı, kullanıcıların serbest bir şekilde gezinebileceği bir platformdur. Buna göre iz sürücüleri çerezlerle kullanıcıları takip etmektedir. İstihbarat ajansları ise web trafiği ile takip etmektedir. İnternet sağlayıcıları ise bağlantı verilerini kayıt altına alarak kullanıcıları takip etmektedir. Dolayısıyla normal bir internet kullanıcısının, gizliliğini sağlayabilmesi için ekstra bir çaba harcaması gerekmektedir.

Bu tip bir şey için yapılması gereken özellik te tarayıcıları içerisinde mevcuttur. Firefox, Chrome ve Microsoft Edge tarayıcıları üzerinde ekstra bir pencere açılarak geçilebilen bir gizlilik modu bulunmaktadır. Bu penceredeki işleminiz bittiğinde ise sörf geçmişiniz de beraberinde silinmektedir. Chrome web tarayıcısının yeni misafir özelliği sayesinde kullanıcıların, web trafiği, yer imleri ve geçmişi verilere erişim engellenmektedir. Bu ayarı etkinleştirebilmeniz için, ayarlar kısmından misafir modunu etkinleştir demeniz yeterlidir. Sonrasında misafir için de masaüstüne bir kişi ekleyerek yeni bağlantı oluşturabilirsiniz.

Okumadan Geçmeİnternet hesaplarında bu 30 şifreyi asla kullanmayın!

Bununla birlikte Firefox web tarayıcısının gizlilik modu için ortaklık etmiş olduğu Tor ile çok güçlü bir güvenli bağlantı elde edebilirsiniz. Bunu yapabilmek için de about:config adresine girmelisiniz. İçerik menüsü içerisine girdiğinizde, new ve boolean diyerek yeni bir giriş yaratmalısınız. Burası çok önemli. Lütfen dikkatle yapınız. privacy.resistFingerprinting olarak adlandırarak, bu değer içerisine true değerini vermelisiniz. Böylece tarayıcınızın yüklü eklentileri veya ekran çözünürlüğü gibi bilgileri sızdırmadığından emin olabilirsiniz.

Bu önlemleri tüm bilgisayar kullanıcılarının alması gerekmektedir. Bunun nedeni de; parmak izi olarak adlandırılmış olan ve web üzerinde kullanıcıları takip eden mekanizmalara karşı kendimizi korumaktır. Ayrıca Tor tarayıcısı üzerindeki önemli bir güvenlik özelliği de üçüncü parti çerezlerinin engellenebilir olmasıdır. Bu özelliği kullanabilmeniz için de yapmanız gereken; about:config girin. privacy.firstparty.isolate çift tıklayarak true değerini girmeniz olacaktır. Ayrıca güncelleme yapıldıktan sonra da bu ayarları yeniden yapmanız gerekmektedir.

Şunu söylemekte de fayda bulunmaktadır. Güçlendirilmiş gizlilik modunun yalnız başına web üzerinde kimliksizliği garanti etmediğini söylemeliyiz. Örneğin; ziyaret ettiğiniz herhangi bir site, sizin IP adresinizi bilmektedir. Bunun üzerine bazı internet sağlayıcıları da web trafiğini kayıt altına almaktadır. Zaten Temmuz ayı itibariyle de yasal bir zorunluluk gelen kanunda, on haftaya kadar olan web trafiklerinin kayıtlı tutulması zorunludur.

VPN kullananlar dikkat!

Bununla beraber yalnızca kanalı ve kullanıcı ile şifreli bir bağlantı yaratabilen VPN sağlayıcıları tam anlamıyla olmasa da webte gezerkenki kimliksizliği sağlayabilmektedir. Çünkü siz VPN sağlayıcı ile herhangi bir web siteye eriştiğiniz zaman, web siteleri yalnızca VPN hizmetinin IP adresine erişebilirler. VPN hizmetleri de sınırsız kullanımlar için belirlenmiş ücretler talep etmektedir.

İşte tam burada söylemeden geçemeyeceğimiz bir özellik daha geliyor aklımıza. Opera web tarayıcısı üzerinde kurulu olarak gelen VPN hizmeti, herhangi bir ücret talep etmiyor. Ve gayet te başarılı olduğunu söylemek mümkündür. Opera web tarayıcısı, kullanıcılarına Kanada tabanlı bir VPN hizmeti olan SurfEasy yazılımını ücretsiz sunmaktadır. Bu eklentiyi etkinleştirdikten sonra, adres çubuğu üzerindeki simgesinden kolaylık aktif ya da pasif edebiliyorsunuz.

İlgili Link: VPN nedir? Neden VPN? VPN kullanmanın tehlikeleri nelerdir?

Tekrar söylemekte fayda var. VPN hizmeti de yüzde yüz bir kimliksizlik sağlamamaktadır. Web tarayıcıları; WebRTC adındaki bir web protokolünü kullanmaktadır. Chrome kullananlar bu eklentiye Privacy Badger ile ulaşabilirler. Firefox tarayıcısı üzerinde ise kullanıcılar bu protokolü anında etkisiz hale getirebilirler. Bunun için about:config altına girerek, media.peer connection.enabled girişine gelerek false olarak ayarlamaları gerekiyor.

Bilinen kısmı ile VPN hizmeti de web trafiğini gözlemlemektedir. Bunu aşmak için de Tor gibi; web trafiğini şifreleyen ve çoklu aracı düğümden geçiren bir kimliksizlik ağıyla mümkün olacaktır. Son olarak VPN hizmetlerinin ya da Tor gibi web üzerinde sizlere kimliksizlik sağlayacak uygulamalar, internet üzerinde gezmenizi biraz yavaşlatacaktır. Genelde bu tür bağlantılar üzerinden videolar çok sağlıklı izlenememektedir. İnternet üzerindeki güvenliğinize, bilgilerinize ve veri girişlerinize son derece dikkat etmeli ve yukarıda yazılanları yapmaya çalışmalısınız. Bunları yaptığınızda, en azından web tabanlı bir sorun ile karşılaşmamış olacaksınız.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.